Žensko, ki trpi nasilje, je najprej strah, potem jo je sram, je ukleščena tudi finančno. Otroci so šele na petem mestu pri ženskah, ko se odločajo, da prekinejo nasilno razmerje, je pojasnila Bašičeva. Foto: MMC RTV SLO
Žensko, ki trpi nasilje, je najprej strah, potem jo je sram, je ukleščena tudi finančno. Otroci so šele na petem mestu pri ženskah, ko se odločajo, da prekinejo nasilno razmerje, je pojasnila Bašičeva. Foto: MMC RTV SLO
Deklica še v kritičnem stanju

Po družinski tragediji v Ljubljani, ko je oče skozi okno vrgel hčer in nato iz 9. nadstropja skočil še sam, se pojavljajo vprašanja, ali bi dogodek lahko preprečili. "Treba je vedeti, da taka tragedija le redko zgodi v trenutku. Moralo se je nekaj dogajati, napetosti so se stopnjevale. Ali je bilo to mogoče takoj sporočiti, se odzvati, težko rečemo. Težko je tudi vnaprej vedeti, kakšni ukrepi so najboljši. A dejstvo je, da je edino, kar nas vodi k uspehu, ničelna stopnja tolerance do nasilja," je v Odmevih poudarila Katja Bašič iz Združenja proti spolnemu zlorabljanju.

Zaradi lepega vedenja so ga predčasno izpustili
Institucije v tem primeru sicer zagotavljajo, da grozljivega dogodka ni bilo mogoče predvideti. Nekdanjega policijskega varnostnika, ki je bil zaradi družinskega nasilja obsojen na pet let zapora, je Komisija za pogojne odpuste namreč prav zaradi vzornega vedenja pred slabima dvema mesecema iz zapora pogojno izpustila. "To je najhujše, kar se tudi lahko komisiji zgodi, da po vseh teh preučitvah, pregledu, odločitvi in tako naprej, po vsem tem vas človek, ne bom rekel izda, ampak napravi nekaj, kar je zoper pričakovanje, to je zelo zelo hudo," je ob tem novinarki TV Slovenija Ani Gajič zatrdil dolgoletni član komisije Miha Wohinz.
Biti moramo bolj ozaveščeni
Tudi Miran Pustoslemšek, psihiater iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, pravi, da se od državnih institucij v takih primerih preveč pričakuje, saj ne morejo nadomestiti družbe kot take. "Vse službe so opravile svoje delo maksimalno, kar kaže, da imamo težavo v skupnosti, ki ne funkcionira." Prav tako imamo po njegovem mnenju pri nas opraviti s pomanjkanjem poguma. Skupnost je včasih to funkcijo opravljala, in kdor ni upošteval družbenih norm, ga je skupnost umirila. "Danes pa tega ni - ko nekdo napade nekoga na ulici, se zgodi, da gredo ljudje mimo. Gre za pomanjkanje poguma in angažiranosti," je še dodal.


Da moramo biti kot družba še bolj ozaveščeni, se strinja tudi Špela Veselič iz Društva SOS-telefon. "Začne se pri vzgoji otrok, tudi vsaka klofuta je nasilje. Ko bomo kot družba to sprejeli, bomo napredovali v boju proti nasilju," pravi.

Deklica še v kritičnem stanju