"To, česar so se posluževali, v nobeni državi ni zakonito. In očitno je to neka tradicija, ki se jo gredo že vrsto let. V mojem primeru je šlo za simulacijo ponujanja podkupnine, z moje strani za simulacijo prejemanja obljube, kar je bilo nezakonitega, je pa to tajno snemanje in prisluškovanje," je o tajnem snemanju pogovorov dejal Thaler. Foto: MMC RTV SLO
Thaler grozi s tožbo

Potem ko so pred meseci pri Scotland Yardu vnovič odprli preiskavo zoper medijsko družbo News International, je več kot 35 odvetnikov, ki predstavljajo najbolj znane osebnosti, med katerimi so tudi politiki, v petek v Londonu vložilo tožbo zoper časnik News of the World, je za Radio Slovenija poročala Nina Kojima.

Slovenski prevod posnetka pogovora z novinarjema, ki sta se izdajala za lobista, in Thalerjem si preberite tukaj.


Thaler: Stiki so vzpostavljeni
O tožbi naj bi razmišljal tudi Thaler, ki pa pravi: "Stvar je v fazi priprav. Stiki so vzpostavljeni."

Kot je znano, je časnik Sunday Times, ki je v lasti družbe News International znanega medijskega mogotca Ruperta Murdocha, nedavno ravno na podlagi prikritega snemanja pogovorov objavil zgodbo o domnevni korupciji med evropskimi poslanci. Thaler, ki je bil med snemanimi poslanci, je po objavi zgodbe odstopil.

O tajnem snemanju pogovorov je nekdanji poslanec EP-ja Zoran Thaler dejal: "To, česar so se posluževali, v nobeni državi ni zakonito. In očitno je to neka tradicija, ki se jo gredo že vrsto let. V mojem primeru je šlo za simulacijo ponujanja podkupnine, z moje strani za simulacijo prejemanja obljube, kar je bilo nezakonitega, je pa to tajno snemanje in prisluškovanje."

"Vidim več možnosti, da bo tudi moja zadeva uspela"
"Tudi moja zadeva je v mnogih elementih podobna temu, zaradi česar je sam Murdoch oz. njegova korporacija - medijski imperij - že sam pripravljen izplačevati odškodnine in se iti poravnave. V tem kontekstu tudi sam vidim več možnosti, da bo tudi moja zadeva uspela," meni Thaler.

Po navedbah BBC-ja bo Murdochova družba oblikovala sklad za izplačilo odškodnin. Po mnenju News International naj večina zahtevkov ne bi bila višja od 100.000 funtov. Kot je Thaler dejal za Radio Slovenija, pa večina "žrtev kriminalne afere s strani News of the World ni pripravljena na poravnave in bodo izterjali odškodnine preko sodišča".

Thaler grozi s tožbo