V TI-ju Slovenia napovedujejo, da bodo platformo ves čas nadgrajevali, poleg tega pa portal deluje avtomatizirano in se bo sprva osveževal dvakrat na teden, nato pa vsak dan. Foto: MMC RTV SLO
V TI-ju Slovenia napovedujejo, da bodo platformo ves čas nadgrajevali, poleg tega pa portal deluje avtomatizirano in se bo sprva osveževal dvakrat na teden, nato pa vsak dan. Foto: MMC RTV SLO
DZ, NSi, SDS
Platforma omogoča vpogled v delo posameznih poslancev, saj so na voljo podatki o navzočnosti na sejah, glasovanju in lobističnih stikih. Foto: DZ/Borut Peršolja

Zakonodajni monitor omogoča poenostavljen dostop do podatkov o sprejemanju zakonodaje in njihovo analiziranje, je namenjena medijem in nevladnim organizacijam ter vsem posameznikom, ki lahko pogledajo, kako poslanci izvajajo svojo funkcijo.

Spletna platforma, ki so jo opremili z dostopnimi podatki, ima tri glavne funkcije. Tako omogoča vpogled v vse predpise, ki jih obravnava državni zbor in ob njih prikaže časovnico odločanja, glasovanja, magnetograme in dopolnila. Za zdaj pa ne omogoča vpogleda v celotno zakonodajno sled, torej postopek priprave zakonodaje od vsega začetka na posameznih ministrstvih, saj so ti podatki objavljeni v neprimerni obliki ali pa jih sploh ni.

Poleg tega platforma omogoča vpogled v delo posameznih poslancev, saj so na voljo podatki o navzočnosti na sejah, glasovanju in lobističnih stikih.

Pozitiven odziv ministrstva
Portal Zakonodajni monitor, ki ga je predstavilo društvo Transparency International Slovenia, pomeni po mnenju ministrstva za javno upravo večjo preglednost v postopku sprejemanja zakonodaje.

Vlada bo ob zakonskem predpisu poleg do zdaj vključenih informacij posredovala tudi druge pomembne podatke o morebitnih sodelavcih, ki so sodelovali pri pripravi predloga, in o seznamu morebitnih lobistov ali zastopnikov organizacij, ki so se vključevali v pripravo predpisa, zagotavljajo na ministrstvu za javno upravo.

Predvidena je tudi sprememba 10. člena zakona o dostopu do informacij javnega značaja, da bi podrobneje določili preglednost pri postopku sprejemanja zakonodaje. Zakonodajna sled bo tako vsebovala seznam vseh subjektov oziroma deležnikov in civilne družbe, ki so sodelovali pri pripravi in sprejemanju zakonskega ali podzakonskega predpisa. Poleg celovitega seznama subjektov bodo navedene tudi vsebine, ki so bile v predlog predpisa vključene na predlog posameznega subjekta.

Vlada meni, da bi bilo smiselno tudi spremeniti 115. člen poslovnika državnega zbora in jasneje določiti postopkovna pravila, s katerimi bi zagotovili zakonodajno sled za vse predpise ne glede na predlagatelja in vrsto postopka.

Dodatni ukrepi vlade so predvideni tudi na podlagi strategije razvoja javne uprave za obdobje 2015-2020, ki jo je vlada sprejela aprila. Predvidena je priprava ustrezne informacijske rešitve, ki bo omogočila lažje zagotavljanje zakonodajne sledi in nadgradnjo portala E-demokracija, so še zapisali na ministrstvu.