Več kot 3000 kolesarjev se je v nedeljo udeležilo obeh preizkušenj maratona Franja. Foto: BoBo
Več kot 3000 kolesarjev se je v nedeljo udeležilo obeh preizkušenj maratona Franja. Foto: BoBo
Dobrih 1.500 kolesarjev na maratonu Franja
Kopše najhitrejši na maratonu Franja

41-letni rekreativni športnik s Ptuja, ki je na isti progi lani zmagal na amaterskem svetovnem prvenstvu, je bil po 157 km (čas začnejo meriti na Brezovici) najboljši v šprintu ubežne skupine, pri čemer mu je veliko pomagal nekdanji zmagovalec Dirke po Sloveniji Mitja Mahorič. Vzpon na Kladje je bil spet trenutek resnice. Vodilna skupina je šla na polno, sedmerica se je ločeno odpeljala naprej in do cilja složno držala prednost pred zasledovalci.

60 na uro: agresija in hormoni
"Dirka je bila naporna, taktično se je izšlo v popolnosti, s kirurško natančnostjo. S pomočjo klubskega kolega Mitje Mahoriča sem si priboril idealno izhodišče. Vodil me je, pripeljal prvega v ovinek in na koncu sem moral narediti le še eksekucijo, čeprav nisem izrazit šprinter. Energija je bila v zaključku dirke neverjetna. Koliko agresije, koliko hormonov je v zraku pri 60 kilometrov na uro. V tistem trenutku ne čutiš bolečine," je za Val 202 povedal Kopše, ki je že več let lovil prestižno zmago: "Vedno sem imel kakšno smolo - ali sem se zapletel v skupinski padec ali pa imel okvaro kolesa. Tokrat se je vse poklopilo."

Na mali Franji več udeležencev kot na veliki
Gorski cilj na Kladje je dobil Matej Drinovec. Najhitrejša ženska (iz Italije) je v cilj prišla le trinajst minut za najboljšim moškim. Večina tekmovalcev je seveda še na progi. Najpočasnejši bodo v cilj v BTC-ju prišli med 15. in 16. uro. Številne ceste na trasi bodo v času maratona zaprte. Na velikem maratonu Franja je nastopilo 1.480 kolesarjev, na malem maratonu (97 km) pa 1.650.

Dobrih 1.500 kolesarjev na maratonu Franja
Kopše najhitrejši na maratonu Franja