Na Vursu trdijo, da je veterinarski inšpektor, ki je bil na kraju dogodka, o sumu spolne zlorabe psov obvestil patologe, policija pa trdi, da so sami veterinarskega inšpektorja in patologa opozorili, naj bo pozoren na sledove mučenja. Foto: Foto: Helena Božič
Na Vursu trdijo, da je veterinarski inšpektor, ki je bil na kraju dogodka, o sumu spolne zlorabe psov obvestil patologe, policija pa trdi, da so sami veterinarskega inšpektorja in patologa opozorili, naj bo pozoren na sledove mučenja. Foto: Foto: Helena Božič
bulmastif
NVI bo pripravilo strokovno mnenje o morebitni spolni zlorabi Baričevičevih psov. Foto: MMC RTV SLO

"Zaenkrat imamo slikovno dokumentacijo, ki bo pripomogla pri interpretaciji sprememb, ki so bile ugotovljene pri obdukciji treh bulmastifov," je odgovorila predstojnica Nacionalnega veterinarskega inštituta Zabavnik Pianova na vprašanje, ali jim je policija že poslala zapisnik o dejstvih, ugotovljenih na kraju dogodka. Dodala je, da pri zbiranju gradiva za pripravo mnenja sodelujejo s kriminalisti, ki jim bodo po potrebi posredovali še dodatne podatke.

"Povezali bomo vsa opažanja"
Predstojnica NVI-ja pričakuje, da bodo do priprave strokovnega mnenja povezali opažanja, ugotovljena pri obdukciji, histoloških preiskavah in opisih dejstev na kraju dogodka. Patologi pa trenutno še proučujejo izsledke histoloških analiz, kar je potrebno, da se pripravi strokovno mnenje, je pojasnila. To je sicer po njenih besedah prvi primer, da bi ugotavljali sum spolne zlorabe pri psih.

Kot je znano, je med policijo in Vursom po usodnem napadu bulmastifov na njihovega lastnika, znanega zdravnika Saša Baričeviča, prišlo do javnega spora. Na Vursu so namreč najprej zatrdili, da jim policija sploh ni naročila, naj preverijo morebitno spolno zlorabo psov. To so na policiji ostro zanikali in od Vursa zahtevali opravičilo.

Beseda Vursa proti besedi policije
Tudi glede tega, kdo je koga najprej obvestil o sumu spolne zlorabe psov, ki so 2. februarja napadli Baričeviča v njegovi hiši na Oražnovi ulici, policija in Vurs nista našla skupnega jezika. Vurs je zatrjeval, da je veterinarski inšpektor, ki je bil na kraju dogodka napada, o sumu obvestil patologe, policija pa, da so sami veterinarskega inšpektorja in patologa opozorili, naj bo pozoren na sledove mučenja.

Slednjič je uradni veterinar Vursovega območnega urada Ljubljana NVI pisno zaprosil za strokovno mnenje o mogoči spolni zlorabi treh bulmastifov, in sicer zaradi "ugotovljenih patomorfoloških sprememb in do sedaj znanih okoliščin smrti lastnika". Iz poročil, ki so jih po raztelešenju psov opravili na Inštitutu za patologijo, sodno in upravno veterinarstvo, so namreč razvidne poškodbe črevesja, rektuma in anusa.

"Bulmastife bi lahko zlorabilo več oseb"
Direktorica Vursa Vida Čadonič Špelič je v ponedeljek dejala, da ne izključuje možnosti, da je Baričevičeve bulmastife zlorabilo več oseb, šlo pa naj bi za možnost različnih vrst spolne zlorabe, je dejala. Veterinarski inštitut sicer zaradi bulmastifov od policije zahteva zapisnik o dejstvih, ugotovljenih na kraju dogodka.

Čadonič Špeličeva je pojasnila, da želijo zapisnik pridobiti kot dokazno gradivo na sodišču, saj bo Vurs, če se bodo potrdili sumi na spolno zlorabo, vložila kazensko ovadbo zoper neznanega storilca oz. neznane storilce. Preiskavo morebitne spolne zlorabe psov, tudi v preteklosti, pa je začela tudi policija.