NSi si želi, da bi bili v koalicijsko pogodbo vključeni njihovi
NSi si želi, da bi bili v koalicijsko pogodbo vključeni njihovi "odgovori za prihodnost". Foto: BoBo
Izjave po petkovem krogu pogajanj
Bo v vladi tudi Nova Slovenija?

Najverjetnejši mandatar nove vlade Miro Cerar je v četrtek končal tretji krog koalicijskih pogovorov. Najbolj odmaknjena od nove vlade je stranka NSi. Njihov vodja poslancev Matej Tonin je ponovil, da za zdaj slabo kaže, a da so se pripravljeni še pogajati.

Ena izmed težav je bila, da so bili na zadnjih pogajanjih časovno omejeni in do nekaterih vprašanj sploh niso prišli.

Tonin sicer pričakuje, da bo nov krog pogovorov potekal še pred torkom. NSi pa se bo s predsednikom Pahorjem sešel v sredo.

Če se bo vrh NSi-ja nekako vsebinsko uskladil s SMC-jem, pa namerava za vstop v vlado povprašati tudi občinske odbore, saj so se številni že sestali. Večina jih je bila mnenja, da ni zadržkov za vstop v vlado, če bo NSi-ju uspelo uresničiti svoj program.

Tonin je še dejal, da bodo morda glasovi gospodarstva pripomogli, da se Cerar do torka premisli in bo drugi osnutek koalicijskega sporazuma bolj reformno naravnan.

Če jih Cerar želi v koaliciji zaradi vsebine, Tonin zagotavlja, da so v NSi-ju pripravljeni dati tudi "svoje glave na tnalo", saj se zaveda, da bo v tem primeru po njih "padalo z vseh strani". Če jih želi le "zaradi mavričnosti", potem v koaliciji nimajo kaj iskati, je dodal Tonin.

SD za daljšo, toda blažjo pot iz krize
Vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han pa je poudaril, da je najverjetnejši mandatar Cerar tisti, ki vodi igro. Pri nekaterih pogledih na to, kako državo popeljati iz krize, so se s SMC-jem relativno zbližali. V SD-ju sicer čakajo na torek, ko naj bi jim torej SMC dal zadnji osnutek koalicijskega sporazuma, ki bo pokazal, v kateri smeri bo Cerar sestavljal novo vlado.

"SD za razliko od NSi-ja in DeSUS-a gleda državo kot celoto," je še povedal Han in poudaril, da če se znižujejo davki, je treba jemati nekje drugje. Na to pa v SD-ju niso pripravljeni, saj so ljudje za to krizo že preveč plačali. "Za rešitev iz krize je pot stranke SD daljša, ne pa tako boleča," je poudaril.

Ko bodo v SD-ju dobili omenjeni osnutek sporazuma in ga preučili, bodo tudi oni o tem povprašali članstvo. Pri tem je Han izrazil upanje, da bodo do konca septembra že dobili odgovor, koalicijski sporazum bodo sicer parafirali že prej.

Prvi na vrsti SMC
Pogovori poslanskih skupin pri predsedniku Pahorju o mandatarju se sicer začnejo v ponedeljek. Predsednik se bo najprej srečal s SMC-jem, v torek nato s SDS-om in DeSUS-om, preostale poslanske skupine pa pridejo na vrsto v sredo.

Izjave po petkovem krogu pogajanj
Bo v vladi tudi Nova Slovenija?