Slovenija
Matej Tonin
Matej Tonin je za izvolitev potreboval najmanj 46 poslanskih glasov, dobil jih je 80. Devet poslancev je glasovalo proti, ena glasovnica je bila neveljavna. Foto: BoBo
Tonin je ob prevzemu funkcije poudaril, da ne bo ovira novi vladi, zato se je z mesta DZ-ja, ko bo znana nova koalicija, pripravljen tudi umakniti. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Tonin je postal dvanajsti predsednik državnega zbora v zgodovini samostojne države. Na to funkcijo stopa dober mesec dni pred svojim 35. rojstnim dnem. A ni najmlajši predsednik DZ-ja. Še nekaj mesecev mlajši je bil Jožef Školč, ki je leta 1994 na to mesto prišel manj kot mesec dni po svojem 34. rojstnem dnevu.
Matej Tonin
S potrditvijo mandatov vseh 90 novoizvoljenih poslancev je bil ustanovljen osmi sklic državnega zbora. Foto: BoBo
"Ljudje so nam poverili njihova upanja in zaupanja. Naloženo nam je, da skupaj varujemo in razvijamo našo državo in domovino," je v nagovoru novega sklica DZ-ja dejal Pahor. Foto: BoBo/Borut Živulović
Cerar je dejal, da verjame, da bo SMC igral ključno vlogo v novi vladi. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
VIDEO
Toninu podpora 80 poslancev
VIDEO
V parlamentarne klopi kar...
VIDEO
Se že kažejo obrisi nove...
VIDEO
Predsednik DZ-ja postal M...

Dodaj v

Tonin je postal novi predsednik državnega zbora

Potrdili so tudi mandate vseh 90 poslancev
22. junij 2018 ob 07:35,
zadnji poseg: 22. junij 2018 ob 20:04
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Za predsednika DZ-ja je bil po pričakovanjih z 80 glasovi za in devetimi proti izvoljen Matej Tonin. Še pred tajnim glasovanjem je bilo jasno, da uživa široko podporo, saj se z njegovim imenovanjem na mesto predsednika DZ-ja niso strinjali le v Levici.

"Podpora je izjemna, za kar sem vam hvaležen. Zavedam se odgovornosti, ki ste mi jo s tem podelili. Moja odgovornost je, da bo vsak vaš glas slišan in da nihče ne bo zapostavljen. Naša zaveza mora biti, da bomo delovali v dobro ljudi in domovine. Vsi skupaj smo predstavniki ljudstva, zato smo se dolžni pogovarjati, predvsem pa sodelovati v dobro Slovenije. Iskanje razlik navadno vodi v težave, iskanje skupnih točk pa v rešitev," je po razglasitvi izidov glasovanja povedal novi predsednik državnega zbora Tonin. "Današnjo izvolitev razumem kot prvi korak k stabilizaciji političnega prostora v Sloveniji. Ko gre zares, je slovenska politika sposobna najti rešitev, in to celo tako, ki presega blokovsko delitev," je ob prevzemu funkcije poudaril Tonin.

Kandidaturo Mateja Tonina za predsednika DZ-ja je vložilo 50 poslancev s prvopodpisanim Marjanom Šarcem (LMŠ). Ta je pojasnil, da gre za usklajen predlog, ki so ga podpisale stranke LMŠ, SMC, SD, DeSUS, SAB in NSi. "Lahko rečem, da so to obrisi prihodnje koalicije, kakršne si želimo. To pa je sredinska koalicija, ki zre v prihodnost in ne v preteklost. Zato mislim, da je Tonin pravi kandidat, ki je usmerjen v prihodnost," je pred glasovanjem o predsedniku DZ-ja odločitev utemeljil Šarec.

Se že kažejo obrisi prihodnje koalicije?
Predsednik Nove Slovenije Tonin je ob začetku seje poudaril, da je očitno njegovo ime tisto, ki lahko v DZ-ju poveže levo in desno stran. Jožef Horvat iz NSi-ja je ob tem opozoril, da izvolitev Tonina za predsednika DZ-ja "nikakor avtomatično ne pomeni vstopa NSi-ja v kakršno koli vlado".

Drugače meni Franc Jurša iz DeSUS-a, ki poudarja, da nas "izkušnje učijo, da večina, ki izvoli predsednika DZ-ja, tudi sestavi vlado". V DeSUS-u si želijo levosredinske vlade, a so pripravljeni podpreti tudi sredinsko vlado. Podobno menijo tudi v SMC-ju. "Tonina predlaga pet strank LMŠ, SMC, SD, SAB, DeSUS, NSi pa je šesta stranka, to pa je tudi morda že obris vlade, ki bi lahko nastala. Izkazana je volja za sodelovanje," je v imenu SMC-ja pojasnil Igor Zorčič, ki je prepričan, da bi bilo v novi vladi lažje sodelovati z NSi-jem kot z Levico. SMC se je svojemu kandidatu sicer odrekel, ker po besedah predsednika stranke Mira Cerarja niso želeli zapletati položaja.

V SNS-u so se za podporo Toninu odločili, ker po besedah predsednika stranke Zmaga Jelinčiča verjamejo, da bo znal dobro voditi DZ. Toninu so podporo namenili tudi v Stranki Alenke Bratušek (SAB), Marko Bandelli je pojasnil, da bo takšna odločitev omogočila čim hitrejše konstruktivno delo v dobro države in državljanov. Matjaž Han iz SD-ja je odločitev o izvolitvi novega predsednika DZ-ja sicer označil za preizkus zrelosti in odgovornosti.

Levica Toninu odrekla podporo
Toninu so jasno nasprotovali le v Levici. Koordinatorja Levice Luko Mesca je odločitev, da so se LMŠ, SAB, DeSUS, SMC in SD za predsednika DZ-ja odločili podpreti Tonina, razočarala. Glede na pogovore v preteklih dneh ta odločitev po besedah Mesca "pušča vtis, da so v sredini prevladali osebni interesi, zaradi katerih ni bilo mogoče zbrati 46 glasov za kandidata sredine, ki ga je podpirala tudi Levica – in da je bilo preštevanje na sredini dimna zavesa za tihi dogovor z desnico. Tako imamo namesto sredinskega kandidata s podporo Levice danes pred sabo kandidata desnice, ki zagovarja amerikanizacijo zdravstva in še hitrejšo razprodajo državnega premoženja."

Matej Tašner Vatovec iz Levice je dodal, da je šlo za politično kupčkanje, "vsi pogovori so bili bolj kot ne predstava za javnost". Prepričan je, da bi sredinski blok lahko našel svojega kandidata, ki bi zbral 46 glasov.

Šarec, ki je pod Toninovo kandidaturo prvopodpisani, je poudaril, da gre za začasen predlog, in izrazil pričakovanje, da bo Tonin z mesta predsednika odstopil, če se bodo tako dogovorili v okviru koalicijskih usklajevanj. Za demokracijo in splošno pojmovanje politike namreč po njegovih besedah ne bi bilo dobro, da se prav dolgo ukvarjajo z imenovanjem predsednika DZ-ja. "Tudi strela lahko danes udari v DZ, vse je mogoče na tem svetu," pa je odgovoril glede možnosti, da se Tonin ne bi želel umakniti. Tonin je ob nastopu funkcije že zagotovil, da se je, ko bo znana koalicija in nova vlada, z mesta predsednika DZ-ja pripravljen tudi umakniti.

Pahor poudaril pomen sodelovanja
Poslance sta na začetku seje sicer nagovorila dozdajšnji predsednik DZ-ja Milan Brglez in predsednik republike Borut Pahor. Brglez je uvodoma čestital novim poslancem in se zahvalil nekdanjim.

Borut Pahor je novim poslancem dejal, da jim privošči zadoščenje, da delajo po visokih pričakovanjih ljudi, ki so jih izvolili. Izpostavill je pomen sodelovanja in premeščanja medsebojnih razlik. Pahor je tudi dejal, da bo mandat za sestavo vlade podelil že konec prihodnjega tedna ali pa na začetku julija.

Znova je poudaril, da se mu zdi pošteno, da mandat podeli Janezu Janši. Če pa bi po pogovorih z vodji poslanskih skupin zatrdno ugotovil, da relativni zmagovalec ne more sestaviti koalicije, bi Janšo poklical na vnovični sestanek, saj ga je ta že obvestil, da v tem primeru mandata ne bi sprejel, je pojasnil Pahor.

Osmi sklic državnega zbora
Prvo sejo novega sklica DZ-ja je do izvolitve predsednika vodil najstarejši poslanec Peter Jožef Česnik iz SAB-a. Na ustanovni seji je DZ sicer potrdil mandate vseh 90 novoizvoljenih poslancev, s čimer je bil osmi sklic državnega zbora tudi uradno ustanovljen. Med novoizvoljenimi 90 poslanci jih je 36 poslansko funkcijo opravljalo že v iztekajočem se mandatu, štirje pa so v DZ prišli z županskega položaja. V novi poslanski zasedbi je 22 žensk, kar je deset manj kot do zdaj, poslanci pa so stari od 28 do 73 let.

Po ustanovni seji morajo poslanci v sedmih dneh oblikovati poslanske skupine in tudi uradno določiti njihove vodje, saj jih za zdaj vodijo začasni. Najpozneje v 30 dneh pa morajo izvoliti še podpredsednike DZ-ja, predsednike in podpredsednike delovnih teles ter novega generalnega sekretarja DZ-ja.

La. Da., Sa. J., G. K.
Ustanovna seja državnega zbora, junij 2018
Ustanovna seja državnega zbora, junij 2018
Ustanovna seja državnega zbora, junij 2018
Matej Tonin in Borut Pahor
Matej Tonin
Matej Tonin
Matej Tonin
Prijavi napako
Komentarji
kop
# 22.06.2018 ob 08:00
Pismo, pa tko nam je blo luštno, ko cirkus nekaj časa ni obratoval
bkana777
# 22.06.2018 ob 08:07
Potniki privežimo se, cirkus se začenja.
pohorjezeleno
# 22.06.2018 ob 08:12
Šarec misli, da je zmagal na volitvah z 10 %. Ta je še vedno komik.
eFact
# 22.06.2018 ob 08:11
"Levo-sredinska" koalicija se še za predsednika DZ ne zna zmenit, pa se bo za kaj drugega... V tej koaliciji naj bi bile tri stranke, ki so bile del prejšnje vlade in so se med seboj kregale. Pa kdo je tu nor?
slovenc1
# 22.06.2018 ob 08:02
Torej Šarcu v vseh pogovorih ni uspelo uskladiti niti imena o predsedniku DZ,Cerarju je skušal celo zabiti nož v hrbet z Brglezom. Zdaj so se torej uskladili le o tem,da izvolijo začasnega predsednika,ki bo kot vse kaže iz NSi,ki je stranka desne sredine. Kako bo torej državi vladala koalicija strank,ki se nemorejo dogovoriti niti o tem koga bi predlagale za mesto predsednika DZ?
pobrisan
# 22.06.2018 ob 08:18
Eno od možnih imen bi po nekaterih informacijah utegnila biti tudi najmlajša poslanka Jerca Korče.
--------------

Podpredsednica Liste Marjana Šarca Jerca Korče stopa na državnozborske volitve kot nov politični obraz. A novinka v bitki za parlamentarni sedež ima divjo preteklost v študentski politiki, ki so jo zaznamovali tudi policijski postopki. Še temnejšo preteklost ima mati Korčetove, Alenka Korče. V času pranja terorističnih iranskih milijard v NLB je bila direktorica sektorja za plačilni promet s tujino, torej tista, ki je morala vedeti za milijardo dolarjev iz iranske banke Export Development Bank, ki so bili pozneje razpršeni na več kot 9.400 različnih računov. Pa ni ukrepala.
zapravico
# 22.06.2018 ob 08:14
Tem v parlamentu na splošno ni nobenemu nič jasno
pohorjezeleno
# 22.06.2018 ob 08:54
Levica gradi svojo kariero na puhlih obljubah delavcem. Vsem bi dali enake plače pa če "hvati krivine" ali pa je garač. In v takem modelu slej ko prej zmanjka garačev, ki bi se strinjali z isto plačo kot jo imajo lenuhi. In ko zmanjka garačev, zmanjka napredka in posledično denarja. Tak sistem smo že imeli, imeli so ga več kje po svetu, vsi so propadli oz. eni še životarijo. Ponavadi se krvavo konča. Zato mi ni jasno kako lahko ima Levica takšno podporo in to celo od višje šolanih ljudi.
Magik
# 22.06.2018 ob 08:23
Če bi imeli večinski volilni sistem, potem bi bilo danes jasno kdo je zmagal volitve in bi vodilna stranka danes prevzela oblast in odgovornost v svoje roke in bi že lahko začela s ukrepi za boljše živjenje ljudi te države.

Tako pa bomo še štiri leta gledali lutkovno gledališče kjer se bo šlo samo zato kako bodo en drugemu metali polena pod noge in onemogočili, da bi se karkoli naredilo v korist ljudi............
Jazst2
# 22.06.2018 ob 08:30
Ko si boste nehali meriti svoje tamale, se vam bo morda posvitalo, da ste v službi davkoplačevalcev, ne pa v peskovniku.

Politka , fuj!
spicy
# 22.06.2018 ob 08:21
torej v koaliciji bodo vse tri prejšnje stranke + kakšna nova, da bo še bolj zabavno. To je tista, več nas je bolj je luštno ? Tole niti pol leta ne bo trajalo :)
123457
# 22.06.2018 ob 08:24
Ce mi dajo za gajbo pira sem lahko tudi jaz!
uiophjk
# 22.06.2018 ob 09:08
@kralj matjaž

Baje bo predsednica Alenka Bratušek.

Predsednika DZ lahko izberejo samo med izvoljenimi poslanci. AB to ni.
slayer
# 22.06.2018 ob 09:14
SamoRes
Lekarne so odprte od 08.00 - 17.00
cgn
# 22.06.2018 ob 09:00
Leva sredina se ni spsobna zmenit nič že seda. Lahko pričakujemo raznorazne zdrahe in spopade egotov do predčasnih volitev.
pohorjezeleno
# 22.06.2018 ob 08:41
@SamoRes, če se levi med sabo ne bi tepli, bi tvoja matematika prinesla rezultate.
The Matrix
# 22.06.2018 ob 12:17
zakaj pa ni SDS predlagala svojega? Aha, 25 ni enako 46

Zakaj pa ni LMŠ predlagala svojega? Aha, 13 ni enako 46
SpicyWeiner
# 22.06.2018 ob 10:59
slovenc1
Torej Šarcu dveh potencialnih koalicijskih partneric,torej SMC in SD ni uspelo prepričati,da podprejo Tonina in ga bo na to mesto izvolila SDS. Je pa zanimiva ta sestava Toninove koalicije:SDS,LMŠ,NSi,SAB in DeSUS.


Samo DeSus se odstrani tukaj, in bi bila to čisto spodobna koalicija. Dve levi in dve desni stranki. SamoRes bi si žile rezal.
levidevžej
# 22.06.2018 ob 08:29
Sicer pa, kolikor vem, termina začasni predsednik sploh ni v poslovniku državnega zbora. Kako potem mislijo to izpeljat? Bodo spreminjali poslovnik? Ali bo ta začasnost samo stvar dogovora?
Ob tako uspešnem dogovarjanju, bomo vlado dobili šele jeseni, če jo bomo sploh. Saj čez dober mesec gredo poslanci na težko zaslužene počitnice.
endvatrilovi
# 22.06.2018 ob 10:03
Ko se Šarca primerja z Einsteinom... :-)
solatosned
# 22.06.2018 ob 09:34
Naj samo sprejmejo nov zakon, v katerem bodo določene vse pomembne teme za predvolilna soočenja in dovolj časa za razpravo na soočenjih. Naj potem zmaga najbolj kompetenten za vodenje države. Ta soočenja, ki so bila sedaj, so bila en drek vredna.
penzl
# 22.06.2018 ob 08:18
Če bo iz tega dreka sploh nastala koalicija, potem nas čaka politično nestabilno obdobje. In to nam bo naredilo več škode kot bi jo naredila velika koalicija SDS+LMŠ+SMC.
TineB
# 22.06.2018 ob 21:26
@oliva

A ne moreš vseh teh tvojih misli V EN komentar strnit???

Rahlo tečno je gledat 7 tvojih komentarjev zaporedoma. Izpade obsesivno.
SKing
# 22.06.2018 ob 19:01
Slovan65 - oprosti, meni tudi Šarec kot politik ni nič posebnega, vendar ste eni s tem Seprentinškom (ki ne obstaja že od leta 2010) in popravci v srednji šoli...patetični.

Serpentinšek je bil pač en lik. On se je preživljal z nastopi. In če je nekaj slabega, da človek pošteno dela za svoje preživetje...potem nimam več nobenega komentarja.
spicy
# 22.06.2018 ob 08:27
Tako pa bomo še štiri leta gledali lutkovno gledališče kjer se bo šlo samo zato kako bodo en drugemu metali polena pod noge in onemogočili, da bi se karkoli naredilo v korist ljudi............

Če se še okrog predsednika DZ niso uspeli uskladiti, kako si potem predstavljajo rešiti zdravstvo itd, pogajanja s sindikati ? :) Ta koalicija tudi 4 leta ne bo zdržala... že sedaj se je pokazalo, kaj se zgodi ob resnih težavah... PM odstopi, koalicijski partnerji pa s prstom kažejo en na drugega... tu bo še slabše... Šarec bo PM samo na paperju, resno ga tako ali tako nihče ne bo jemal, torej bo imel še manj vodilne avtoritatete kot je je imel Cerar :) to bo še smešno....
TineB
# 22.06.2018 ob 21:36
@oliva

"mene tud slučajno, a ma niti promil ne moti, če je kdo veren, sam ne mene posiljevat s svojo vero, ker vsak ima svojo ali je kao nima"

Hahahahaha. To isto pravijo mnogi desni LGBTQ osebam: "saj me ne motijo, če so ... samo če me ne posiljujejo s svojo homoseksualno agendo in promovirajo svojo homoseksualnost" Ali pa še glede česa drugega.

In levi to desnim mnogokrat očitajo, takšno dikcijo. In zdaj ti glede vere isto dikcijo uporabljaš. Dvoličnost?

Svetovni nazor, ideološkost, političnost, religioznost, seksualna identiteta, etničnost in rasnost itd ... Vsak ima svojo in jo non-stop komunicira skozi svoja dejanja in življenski slog. Ne gre drugače. To je del vsakogar. In to ni posiljevanje drugega, če kdo to komunicira. Drugo je, če te kdo hoče novačiti v svoje vrste nadležno - ali pa te označi za manj vredno ali "nepravilno", če mu nisi enaka ali vsaj podobna po zgoraj naštetih parametrih.

Različni smo ... Moramo se poslušati. En drugega. Ne le en čez drugega govoriti. In se spoštovati. Levi in desni. Ljudje so dostikrat nesramni drug do drugega, ker se drug drugega bojijo, ker se ne razumejo in ne poznajo. Žal.

A pač odvisno, kak ona stvar gledaš: ali iščeš in poudarjaš razlike med ljudmi ali pa raje podobnosti in skupne točke med njimi.
TineB
# 22.06.2018 ob 16:29
Zanimivo ... Ko poslušaš izjave v parmalemuntu, najbolj radikalna in sovražno nastrojena ter nasikana izpade ... ne SDS, ne SNS, ampak stranka Levica. Ki ji ni uspelo na čelo parlamenta ustoličiti svojega kukavičjega jajca - Milana Brgleza. Ki ne vem , kaj sploh počne v SMC, saj glede na svoja stališča in prepričanja povsem sodi v Levico.
srebrnibreg
# 22.06.2018 ob 11:30
Tonin je dobra izbira.
SpicyWeiner
# 22.06.2018 ob 11:02
Nikec3
A vi Janševiki dejansko ne vidite, da je to zmaga za levico? Levica je dala jasno vedet, da NSi sploh ni problem in da z njimi komot sodelujejo. Imenovanje Tonina na mesto predsednika DZ je največji poraz za SDS.


1. Nisem jaz noben Janševik
2. To ni nikakršna zmaga za levico - V tem primeru gre za slavni pregovor "V sili hudič še muhe žre". S Toninom so si kvečjemu kupili dodaten čas, v katerem se bodo še dodatno skregali in na koncu ostali brez koalicije.
3. Današnja poteza je zgolj balzam za SDS
spicy
# 22.06.2018 ob 21:48
oliva ima monolog :)
nevem
# 22.06.2018 ob 10:59
"Slovenci smo jasno povedali, da damo mandat strankam, ki bodo rekle odločen ne politiki orbanovega gulash populizma, kreditiranju v Bosni, žaljenju prek medijev in tviterju".

In, si hotel reči, da ste "kao" jasno povedali, da daste mandat strankam, ki si še naprej želijo ropanja v zdravstvu, bankomate (za izbrance) v bankah, farse v sodstvu, nadaljnje bohotenje javne uprave, welcome refugees...

Neverjetno trobilo tega us*anega "statusquo-ja... SamoRes.
TineB
# 22.06.2018 ob 20:34
Zanimivo ... Kako nekateri tu označujete naše socialno-liberalne stranke za sredinske ali celo za rahlo desne - čeprav so njihovi pogledi in programi na socialo in gospodarstvo za normalne Zahodne države totalno LEVI.

problem teh strank je, da so zaščitniške do PAJDAŠKEGA gospodarstva: ker jim le to omogoča financiranje strank.

Govori se le, kako SDS najema sporne kredite pri nekih mutnih osebkih v tujini ... in ji Orbanovi pajdaši posojajo denar preko njenih medijev itd.

O tem, kako se pa pri nas "sredinske" in Leve stranke, ki so že 20 let pri koritu, financirajo ... o tem se pa ne govori. O vsej vezani trgovini poslov in uslug, ki je mogoča le, ker obstaja še kup bank, zavarovalnic in drugih podjetij v državni lasti ... Ko pajdaši posredno financirajo stranke, v zameno pa dobijo posle (tudi fiktivne!) v državnih podjetijih, kamor vodstva nastavi vladajoča politika in tako ta uprava vrača usluge svojim financerjem. Da ugodnih kreditov pod čudnimi pogoji pri bankah ne govorim.

Kako pa mislite, da lahko neka stranka z rdečim kvadratkom npr živi in deluje že leta in leta , pa je ves čas v minusu in v visokih dolgovih???? In "začuda" se zavzema za ohranitev držanega deleža v podjetjih (in tako za neposreden vpliv politike v njih) in za neke megalomanske projekte, kjer denar leti naokrog brez nadzora (npr TEŠ6 itd)..
TineB
# 22.06.2018 ob 16:59
80 glasov od 90 je OGROMNO.

9 glasov proti (Levica) in ena neveljavna glasovnic (bi ugibal, da dr. Brglez).

Brglez bo zdaj 99% šel po poti Dobovška, ko ni dobil ministrskega položaja v Cerarjevi vladi: ves užaljen bo izstopil iz poslanske skupine, morda celo iz stranke SMC (in ne bi se čudil njegovi priključitvi poslanski skupini Levice ali celo vstopu v to stranko). Nateg volivcev. Zakaj je potem kandidiral na listi SMC? Totalno nenačelno!
xavi
# 22.06.2018 ob 11:04
Tudi če bo izvoljen Tonin, sem prepričan, da ta skrajno leva koalicija ne bo nikoli videla NSi v svoji sestavi. Vsak, ki ima vsaj malo soli v glavi ve, da bi za NSi, to pomenil njihov konec. NSI-ju in Toninu bi pa svetoval, da naj dobro premislijo.če jim bo ta trenutna funkcija koristila. Prepričan sem, da si bodo s tem zelo škodovali.
levidevžej
# 22.06.2018 ob 08:24
Začasni predsednik?
Glede na to kako se naši politiki držijo dogovor in koliko velja njihova beseda, potem lahko pričakujemo velike težave pri zamenjavi začasnega predsednika s stalnim.
Že vidim izgovore v stilu, dobil sem 46 glasov in sem legitimno izvoljen predsednik, zakaj bi moral odstopit?
LetherHosen
# 22.06.2018 ob 20:38
Ponovno genialna poteza Janše. Šarec predlaga. Janša potrdi.
TineB
# 22.06.2018 ob 16:34
Današnja nastopa Luke Meseca in Mateja T. Vatovca sta dokaz, da radikalna levica v Sloveniji obstaja - v obliki stranke Levica. WTH?

Tako sovražno nastrojenega nastopa proti "razrednim sovražnikom" (tj. vsem, ki se ne strinjajo z njihovimi socialističnimi pogledi) že dolgo nismo videli v SLO.

"Čestitam", Levica - po radikalnosti in sovražni nastrojenosti do političnih nasprotnikov ste prehiteli sedaj po tem vodilno SDS. Vau!

Očitno jim je izboljšan volilni rezultat dal krila za take izpade.
Bivši uporabnik
# 22.06.2018 ob 12:40
Me prav zanima kaj bodo naredili v koaliciji sovraštva, če bo slučajno SDS pred glasovanjem za predsednika parlamenta javno podprl Tonina. Katero tipko bodo potem poslanci teh skrajno levih strank pritisnili?

SDS bo skoraj 100% podprla Tonina. Razlog: če ima Tonin že 46+ glasov od 'levo-sredinskega' bloka, potem bi glasovanje SDS-a proti Toninu samo zrevoltiralo SDS. Tako da ..

Izgleda pa da predlaganje Tonina bolj moti 'stratege' na levici: Twit Bogana Biščaka: "Če prav razumem bo leva sredina danes JJju sestavila koalicijo, kajne!? Ali sem kaj spregledal?"
oziris.va
# 22.06.2018 ob 11:15
Ubogi Cerar, pa tako se je veselil višje plače :/
Majestic12
# 22.06.2018 ob 11:01
Levičarski krožek pospešeno razpada
generusus
# 22.06.2018 ob 16:06
"Prva seja, prvi govornik, Levica Matej T. Vatovec.
Takoj nekaj floskul in gostobesedicenja, potem pa napad na nove poslance.
Se enkrat novi poslanci niso dvignili prstov in dlani, da bi sploh kaj glasovali so jih v Levici ze napadli, da so prodane duse.
Kaksni fanatiki so v tej stranki. Noro."


Stranka Levica je praktično vedno proti vsemu in vsem, ustvarjena je bila v glavnem za zelo mlado generacijo, ki v takšni drži prepoznava nekakšen uporniški duh, a ko hkrati ni treba prevzemati nobene odgovornosti. Prav zato ne želijo biti v nobeni koaliciji.
sportivko
# 22.06.2018 ob 11:26
"Šarec: Za začasnega predsednika DZ-ja bomo predlagali Mateja Tonina"

Prebrisano!
johann
# 22.06.2018 ob 08:52
Mene pa zanima nek podatek od Šarca. Baje naj bi imel kar precej slabih ocen v šoli in je komaj lezel naprej. Ali mi lahko to kdo to potrdi z viri?

Sicer pa sem mnenja, da Šarčeva varianta ne bo nikoli delovala, Slovenija pa bo samo izgubljala čas z vlado, ki sploh ne bo operativno sposobna. Tudi dvomim, da bodo uspeli izvoliti predsednika parlamenta.
generusus
# 22.06.2018 ob 18:22
"Današnja nastopa Luke Meseca in Mateja T. Vatovca sta dokaz, da radikalna levica v Sloveniji obstaja - v obliki stranke Levica. WTH?

Tako sovražno nastrojenega nastopa proti "razrednim sovražnikom" (tj. vsem, ki se ne strinjajo z njihovimi socialističnimi pogledi) že dolgo nismo videli v SLO."


Mene nastop posameznikov stranke Levica ne preseneča. Že pred leti, ko je bila ustanovljena, so njihovi liderji poudarjali, da njihov program temelji na politični delavski socialistični misli s konca devetnajstega stoletja. Oni še sedaj verjamejo v t.i. razredni boj, ki poteka med t.i. kapitalističnim razredom in t.i. delavskim razredom. V bistvu je to politična prepričanost, ki ni doživela fazne spremembe in je ostala zamrznjena v času in prostoru ter jo uporabljajo najbolj nazadnjaške leve ali ekstremno leve stranke.

Kljub temu, da me nastop ni presenetil, me vseeno resnično skrbi, da mladina, ki so večinski volivci te stranke, padajo na tako preživeto retoriko. Namesto, da bi predlagali inovativne spremembe, se vračajo 150 let v preteklost.
Bivši uporabnik
# 22.06.2018 ob 15:26
@aktivist
SNS so desni? Haha. Jelinčič veliki komunist je desnica? Zakaj že? Ker je proti migrantom ali kaj?
HOR
# 22.06.2018 ob 13:58
@FD
# 22.06.2018 ob 08:56
"...Janša je bil komunist takrat, ko druge politične opcije pač ni bilo..."

Kakšne politične opcije pa je bil Jože Pučnik ( razen, da ni bil opurtunistične...)...!?
izgovori vernikov JJ ne poznajo meja...
The Matrix
# 22.06.2018 ob 12:11
Torej, če prav razumem, bo po bleščeči zmagi slo levičarjev na volitvah predsednik DZ postal šef stranke, ki:
- hoče uvesti verouk v šole,
- hoče prepovedati splav,
- hoče vse privatizirat,....

#ZeloZabavno :)
Radoveden
# 22.06.2018 ob 11:27
"Levica gradi svojo kariero na puhlih obljubah delavcem. Vsem bi dali enake plače pa če "hvati krivine" ali pa je garač. In v takem modelu slej ko prej zmanjka garačev, ki bi se strinjali z isto plačo kot jo imajo lenuhi. In ko zmanjka garačev, zmanjka napredka in posledično denarja. Tak sistem smo že imeli, imeli so ga več kje po svetu, vsi so propadli oz. eni še životarijo. Ponavadi se krvavo konča. Zato mi ni jasno kako lahko ima Levica takšno podporo in to celo od višje šolanih ljudi."

Enostavno. Če si višje šolan človek, še ne pomeni da si garač.

Pomeni pa da si najverjetneje prisesan na državno korito, bodisi preko zaposlitve ali preko javnih razpisov. Zato ne želiš da se razdeljevanje družbenega v tvoj žep kakorkoli prekine in nadomesti z merjenjem učinkovitosti in koristnosti tvojega dela.
Blue-Star
# 22.06.2018 ob 10:45
Desnica=1, Levica =0
Levosredinske vlade ne bo.
krumpek
# 22.06.2018 ob 10:44
Jerca Korče se je rodila 27. 2. 1990 v Ljubljani. Zaključuje študij na Filozofski fakulteti v Ljubljani, smer geografija.

8 let študira pa še kar študira in nič od niča . Kot njena stranka. Noja, sej njen bodoči koalicijski kolega Matjaž Nemec (SD) je pri 27-ih šele maturiral tako ,da izgleda da gremo v pravo smer...
Kazalo