Interpretacije, ali gre pri Štajerski vardi za levi ali desni ekstremizem, so po besedah Mateja Tonina različne. Foto: BoBo
Interpretacije, ali gre pri Štajerski vardi za levi ali desni ekstremizem, so po besedah Mateja Tonina različne. Foto: BoBo
Šiško
Andreju Šišku so po postroju Štajerske varde odvzeli prostost. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Predsednik komisije Matej Tonin je povedal, da je komisija na izredni seji sprejela tri sklepe. Poleg seznanitve s poročilom pristojnih služb in generalnega državnega tožilca o delovanju paravojaških skupin v Sloveniji so sklenili pristojne službe, med drugim Sovo in Obveščevalno-varnostno službo ministrstva za obrambo, pozvati, naj pripravijo poročilo o težavah, s katerimi se spoprijemajo pri odkrivanju dejavnosti, ki ogrožajo ustavno ureditev Slovenije.

Prav tako od njih pričakujejo predloge za učinkovito odpravo teh težav. Kot je napovedal Tonin, bo komisija za DZ in vlado pripravila predlog priporočil za okrepitev obveščevalno-varnostnega sistema, da bi izboljšali "okolje, v katerem te službe delujejo".

Ena ključnih ugotovitev današnje razprave je po Toninovih besedah bila, da Slovenija potrebuje okrepitev obveščevalno-varnostnega sistema in da je bilo v zadnjih letih "ogromno slabih sporočil", od tega, da vojska ni dovolj pripravljena, da bi v primeru konfliktov zagotovila varnost v Sloveniji, do stavke Sove, nezadovoljstva v policiji. "V obveščevalno-varnostnem sistemu se je nabralo precej težav. Vse te težave pa kličejo k reševanju," je povzel Tonin.

"S slabimi sistemi se tovrstne varde prav kliče. Če imajo državljani občutek, da uradne strukture ne morejo zagotoviti ustrezne varnosti, nekateri namreč ustanavljajo tudi alternativne organizacije in organizirajo postroje," je dodal.

Več postrojev v preteklosti
Debato na današnji seji je Tonin označil za plodno. Iz poročil služb je razbrati, da je bilo v preteklosti že več podobnih "postrojev", kjer je bilo tudi orožje, pa naj je šlo za plastično orožje, predelano zgodovinsko orožje ali airsoft orožje. "Bistveno je, da tovrstne postroje organizirajo različne organizacije in društva. Posebnost postroja Štajerske varde pa je bila, da je bil nenajavljen in da so z vsebino pozivali k spremembi ustavne ureditve države," je pojasnil Tonin.

"Policija je poročala, da so že doslej na različnih napovedanih prireditvah, na katerih se je pojavljalo tako ali drugačno orožje, preverjali, ali imajo nosilci tovrstnega orožja tudi ustrezno dokumentacijo za nošenje orožja. Doslej na tovrstnih srečanjih niso ugotovili kršitev," je dejal Tonin. Bo pa policija svoj nadzor nad nošenjem orožja še poostrila.

Glede postrojev v preteklosti je Tonin pojasnil, da jim je bilo pojasnjeno, da laična javnost ne more prepoznati, ali gre za pravo, plastično ali zgodovinsko predelano orožje. Zato tovrstni postroji pri ljudeh zbujajo negativne občutke. Tako je policija v preteklosti že dobila prijave. Po besedah Tonina so se prijave nanašale na prireditev ZZB NOB v Dražgošah in postroj Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve v Kočevski Reki, kjer pa niso zaznali kršitev.

Interpretacije so različne
Na vprašanje glede pojava desnega ekstremizma v Sloveniji je Tonin odgovoril, da o tem danes podrobneje niso razpravljali, tudi interpretacije, ali gre pri Štajerski vardi za levi ali desni ekstremizem, so različne. So pa predstavniki služb pritrdili, da se tudi v Sloveniji pojavlja desni, levi in islamski ekstremizem, je dejal.

Tonin je poudaril, da o vsebini pogovorov ne more povedati nič več od tega, za kar so ga pooblastili. Tako ni mogel konkretneje odgovoriti na vprašanja o ozadju formiranja Štajerske varde niti ni mogel povedati nič konkretnejšega o danes razkriti drugi domnevni paravojaški skupini Kranjski vahti. Nič ni mogel povedati niti o stavki v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji, je pa potrdil, da so govorili o tem. Med vabljenimi na sejo je bil tudi prvi mož Sove Zoran Klemenčič.