Obisk tekme je napovedal predsednik slovenske vlade Borut Pahor, poleg njega pa so na častni tribuni sedeli še mnogi drugi ugledni gostje: predsednik evropskega dela Mednarodne košarkarske zveze Olafur Rafnsson, generalni sekretar FIBA Europe Nar Zanolin, častni člani KZS-ja ter košarkarski reprezentanti iz nekdanje Jugoslavije in Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Obisk tekme je napovedal predsednik slovenske vlade Borut Pahor, poleg njega pa so na častni tribuni sedeli še mnogi drugi ugledni gostje: predsednik evropskega dela Mednarodne košarkarske zveze Olafur Rafnsson, generalni sekretar FIBA Europe Nar Zanolin, častni člani KZS-ja ter košarkarski reprezentanti iz nekdanje Jugoslavije in Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Stožice zasedli navijači
Dočakali stadion Stožice
Protest podjetja Leka
Odhod tovornjakov iz Stožic
Jankovič o zapletih s podjetjem Leko
V popoldanskem času je pričakovati še več tovornjakov

Otvoritve se v povsem polni dvorani, ki premore 12.000 sedežev, udeležujejo številni predstavniki slovenskega političnega in družabnega življenja, športniki in gospodarstveniki.

Športna dvorana, o otvoritvi katere se je ugibalo do zadnjega, je sicer največja tovrstna dvorana te vrste pri nas. Je del športnega centra v Stožicah, ki premore tudi stadion, v prihodnje pa naj bi se mu pridružil še trgovinski center.

Severno ljubljansko obvoznico zjutraj zaprli za promet
Dogovor so sklenili, potem ko so podizvajalci pred Stožice v znak protesta zaradi neizplačanih del dopoldne pripeljali tovornjake in zagrozili, da bodo popoldne, če se z Grepom ne dogovorijo o plačilu del, Stožice blokirali še z dodatno težko mehanizacijo. V Grepu so nato predstavnike podizvajalcev povabili na pogovor.

Kako bi bil izveden večerni protest s tovornjaki, sicer ni povsem jasno, saj je bilo na straneh Prometno-informacijskega centra mogoče že zjutraj prebrati opozorilo, da je za tovorni promet zaprta severna ljubljanska obvoznica, po kateri se pride tudi do Stožic. Za pojasnila se je MMC takoj obrnil na prometni inšpektorat, vendar odgovora ni prejel.

Srčnik pa je za našo spletno stran nato pojasnil še, da mu bo postopno izplačano vse, kar je zahteval za dela, ki jih je njegovo podjetje opravilo pri projektu gradnje dvorane in stadiona, o podrobnostih dogovora pa ni želel govoriti.

"Če bo ukrepala policija, bomo zaprli vso državo"
Omenjena zapora je močno razjezila Andreja Klobaso iz Sekcije za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije. Vprašal se je, "kako si lahko prometni inšpektor dovoli kaj takšnega". Zatrdil je tudi, da so ves čas na zvezi s podjetjem Leka, in "če bo policija ukrepala proti njim, bodo zaprli celo Slovenijo". Klobasa namreč meni, da je podjetje Leka tovornjake parkiralo na njihovem parkirišču, "saj je njihov denar še zmeraj tam".
Ljubljanski župan Zoran Janković je nasprotno dopoldne na tiskovni konferenci dejal, da je akcija tovornjakarjev stvar policije in pravne države, ne pa MOL-a in da bodo v primeru škode vložili odškodninsko tožbo.
Janković: Te zgodbe z Leko imam zadosti
"Te zgodbe z Leko imam že zadosti," je dejal Janković, ki je prepričan, da direktor podjetja Leka Miran Srčnik laže. Po županovih besedah Grepov izvajalec pri projektu Športni park Stožice Sektor Beton podjetju Leka ni dolžan 3,2 milijona evrov, ampak manj. "Če bi imel Srčnik čisto vest, bi vse to urejal preko sodišča," je dejal župan in dodal, da Srčnik dela cirkus. Ob tem se je vprašal, zakaj "cirkus" od vseh podizvajalcev dela le on. "Se vam ne zdi čudno, da je od stotih podizvajalcev le eden 'pameten'," je vprašal novinarje. Na novinarsko vprašanje, ali je njemu osebno vseeno, da podizvajalci ne dobijo plačila, pa je odgovoril: "Tudi slučajno ne."

Pred večerno prvo tekmo v novi športni dvorani v ljubljanskih Stožicah, ko se bosta pomerili košarkarski reprezentanci Slovenije in Španije, so se torej zapleti kar vrstili. Miran Srčnik je z blokado težke mehanizacije, če mu soinvestitor podjetje Grep ne bo dal bančne garancije, da bodo opravljena dela plačana, zagrozil že v ponedeljek.

"Ni mu preostalo nič drugega"
Svojo grožnjo je torej uresničil, tako da je bilo pred stožiškim šortnim centrom več kot deset tovornjakov, še več pa bi jih bilo, če dogovor ne bi bil sklenjen, v večernih urah, saj Srčnik ni želel povzročiti prometnega kaosa v Ljubljani v času, ko se ljudje odpravljajo iz služb proti domu. "Nočem delati nobene škode, počutim se krivega, ker to delam, a mi po dveh letih obljub ne preostane nič drugega," je dejal za MMC. Pri protestu so se mu pridružili tudi drugi podizvajalci.

Srčnik je sicer pred dogovorom zagotovil, da večerna košarkarska tekma ne bo ogrožena, saj bodo obiskovalci prišli do dvorane z mestnim avtobusom, prav tako bodo pustili dovolj prostora, da bodo lahko vsi vstopili v športni park.

Pred dvorano varnostniki, prišla je policija
Dvorano in stadion varujejo varnostniki, ki novinarjev niso spustili blizu, na prizorišče pa je prišla tudi policija. Ker parkirana vozila niso ovirala nikogar - dela na nedokončanih objektih ves dan potekajo nemoteno -, tudi ni bilo nobenih zapletov.

Dovoljenje dobili tik pred zdajci
Stožice pa so imele težave tudi z birokracijo. Komisija ministrstva za okolje je namreč šele v ponedeljek opravila ponoven tehnični pregled, uradno mnenje, ki je podlaga za izdajo uporabnega dovoljenja, pa je postalo znano šele danes, nekaj ur pred prvim športnim dogodkom.

Komisija je potrdila, da se objekt lahko začne uporabljati, zato je ministrstvo izdalo odločbo o poskusnem obratovanju, zoper katero pritožba ni mogoča. Občina ima tako zdaj tudi potrebno dokumentacijo, da prvo tekmo v dvorani lahko izvede. V sredo bo sledila še prva tekma na nogometnem igrišču, ko se bosta pomerili reprezentanci Slovenije in Avstralije.


Športno dvorano z več kot 12.000 sedeži in stadion, ki sprejme 16.000 gledalcev, je ljubljanska občina gradila v javno-zasebnem partnerstvu s podjetjem Grep. Grep bo v Stožicah zgradil tudi trgovski center, ki bo predvidoma končan prihodnje leto.

Stožice zasedli navijači
Dočakali stadion Stožice
Protest podjetja Leka
Odhod tovornjakov iz Stožic
Jankovič o zapletih s podjetjem Leko
V popoldanskem času je pričakovati še več tovornjakov