Tožilci Specializiranega državnega tožilstva RS opozarjajo na medijske in politične pritiske. Višje sodišče v Ljubljani pa poziva ministra Pličaniča, naj ne komentira še ne zaključenih postopkov. Foto: BoBo
Tožilci Specializiranega državnega tožilstva RS opozarjajo na medijske in politične pritiske. Višje sodišče v Ljubljani pa poziva ministra Pličaniča, naj ne komentira še ne zaključenih postopkov. Foto: BoBo
Hilda Tovšak
Pobeg Hilde Tovšak (v sredini) je sprožil javne in politične kritike na račun dela tožilstva in sodstva. Foto: BoBo

"Napadi" na omenjeno tožilstvo v povezavi s tem postopkom so nesprejemljivi in nedopustni, menijo tožilci. "Politiki in mediji dnevno sprejemajo zaključke o krivdi in odgovornosti pristojnega državnega tožilca, še preden so znana vsa dejstva, ki se ugotavljajo v okviru že odrejenega strokovnega nadzora, kar je v pravni državi edino zakonit postopek," so zapisali v stališču.

Takšni javni medijski in politični pritiski onemogočajo normalno delovanje tožilstev in v javnosti neupravičeno ustvarjajo negativno mnenje o delu državnih tožilcev, so še dodali tožilci.

Mediji so poročali, da je Specializirano državno tožilstvo RS obtožni akt v primeru sodne preiskave zoper Tovšakovo v zadevi delavcev na gradbišču Teša vložilo, še preden je bila preiskava končana, obtožni akt pa je nosil datum 22. maj, čeprav je bil vložen 17. maja.

Obtožba je bila vložena, ker so bili za to izpolnjeni formalni in vsebinski pogoji, so pojasnili na tožilstvu. Pri datumu pa je nastala strojepisna napaka, so dodali.

Nezadovoljno tudi višje sodišče v Ljubljani
Za Večer pa so se v povezavi z drugim primerom Hilde Tovšak odzvali na Višjem sodišču v Ljubljani, kjer so se tudi odzvali na izjave pravosodnega ministra Senka Pličaniča.

S sodišča so sporočili, da je minister v intervjuju kot primer neučinkovitosti sodstva navedel, da je sodba v primeru Čista lopata zoper Hildo Tovšak postala pravnomočna 21. marca letos, sodišče pa je nalog za izvršitev sodbe izdalo šele 21. maja. "Sodba v zadevi Čista lopata je res postala pravnomočna 21. marca, ko jo je sodišče druge stopnje po opravljeni seji razglasilo. Vendar pa sodbe takrat še ni bilo mogoče izvršiti. Po določbah zakona o kazenskem postopku postane sodba izvršljiva, ko je izdelana v pisni obliki in vročena strankam," so pojasnili.

Sodnica poročevalka je morala z obrazložitvijo izdelati sodbo, ki jo je razglasilo sodišče druge stopnje. "Sodbo v izjemno obsežni zadevi, v kateri je spis obsegal kar 16.000 strani, sodba in sklep, ki sta bila s pritožbami napadena, 348 strani, enajst pritožb pa 260 strani, je sodnica z intenzivnim delom izdelala v roku enega meseca in petnajstih dni," so sporočili s sodišča. Sodba je bila Hildi Tovšak in njenemu zagovorniku vročena 13. maja, so dodali. Dokazila o vročitvi pa so na okrožnem sodišču prejeli 16. in 17. maja.

Informacijo o izvršljivosti je predsednica senata po podatkih višjega sodišča prejela 17. maja po 14.30. Šele takrat je lahko izdala nalog za izvršitev kazni. Ker je bil pripor za Tovšakovo že odpravljen, je bilo mogoče izvršitev kazni izvesti tako, da je sodišče poslalo poziv, naj se zglasi na prestajanju kazni. Okrožno sodišče je Hildi Tovšak tak poziv poslalo 21. maja 2013, so pojasnili na sodišču.

"Minister naj se vzdrži kritik nepravnomočnih odločitev"
Na višjem sodišču so se odzvali tudi na Pličaničeve izjave v povezavi s primerom Balkanski bojevnik. Kot so zapisali, je dejal, da je bila odločitev v sodni zavedi napačna. "O tem, ali je bila odločitev sodišča prve stopnje v navedeni zadevi pravilna ali ne, bo odločal pristojen senat sodnikov Višjega sodišča v Ljubljani. Minister naj se zato vzdrži javnih kritik odločitve, ki še ni pravnomočna," so zapisali.