V javnosti in nekaterih medijih so se pojavili namigi, da naj bi bil v času smrtonosnega napada bulmastifov na Baričeviča v njegovi hiši še nekdo. Prav tako naj bi bili reševalci po nekaterih informacijah obveščeni, da sta poškodovana dva človeka. Na kraj tragičnega dogodka sta namreč prišla dva rešilna avta. Foto: Foto: Helena Božič
V javnosti in nekaterih medijih so se pojavili namigi, da naj bi bil v času smrtonosnega napada bulmastifov na Baričeviča v njegovi hiši še nekdo. Prav tako naj bi bili reševalci po nekaterih informacijah obveščeni, da sta poškodovana dva človeka. Na kraj tragičnega dogodka sta namreč prišla dva rešilna avta. Foto: Foto: Helena Božič
bulmastifi
Tožilstvo je od policije zahtevalo zaseg evtaniziranih psov, potem ko je devet dni po dogodku od Društva za zaščito živali prejelo ovadbo zoper neznanega storilca zaradi suma mučenja živali. V javnosti so se namreč pojavili namigi, da so bili psi spolno zlorabljeni. Foto: MMC RTV SLO
Vrhovno državno tožilstvo
Na vrhovnem državnem tožilstvu trdijo, da dežurne državne tožilke na dan tragičnega dogodka niti policija niti preiskovalni sodnik nista obvestila o kakršnih koli znakih mučenja živali ali drugih podatkih, ki bi kazali na sum storitve kaznivega dejanja. Foto: MMC RTV SLO

Tako na policiji kot na vrhovnem državnem tožilstvu so za MMC poudarili, da predkazenski postopek še ni končan, zato ne morejo odgovoriti na podrobna vprašanja glede preiskave smrtonosnega napada bulmastifov na svojega lastnika, znanega ljubljanskega zdravnika Saša Baričeviča, v njegovi hiši na Oražnovi 11, ki se je zgodil prejšnji torek, 2. februarja.

Policija tožilstvo obvestila šele po nekaj urah
Na vrhovnem državnem tožilstvu so pojasnili, da dežurna državna tožilka ni bil prisotna na torkovem policijskem ogledu kraja dogodka na Oražnovi ulici zato, ker jo je Operativno-komunikacijski center (OKC) Ljubljana o napadu bulmastifov, ki se je zgodil pozno popoldne, obvestil šele ob 22.30.

Pri tem je po navedbah vrhovnega državnega tožilstva obvestilo policije obsegalo le opis konkretnega dogodka ter navedbo, da so psi napadli lastnika, ki je za posledicami ugrizov umrl na kraju napada, ter podatke o lastniku in kraju dogodka.

Ovadbo po devetih dneh vložilo Društvo za zaščito živali
Pred tem je preiskovalni sodnik dežurni državni tožilki med 17. in 18. uro posredoval informacijo, da so psi napadli svojega lastnika, ki je zaradi tega umrl. Tudi preiskovalni sodnik ni podal nobenih konkretnih podatkov, zato tožilka iz posredovanih podatkov ni imela razloga za sum storitve kaznivega dejanja. Prav tako ni bila obveščena o kakršnih koli znakih mučenja živali ali drugih podatkih, ki bi kazali na sum storitve kaznivega dejanja, trdijo na vrhovnem tožilstvu.

Devet dni po napadu psov, 11. februarja, je tožilstvo prejelo ovadbo Društva za zaščito živali Ljubljana zoper neznanega storilca zaradi suma mučenja živali. Poleg tega je bilo tožilstvo seznanjeno še z nekaterimi podatki o sumih mučenja in zlorabe psov, navajajo na tožilstvu in dodajajo, da je zaradi tega ljubljansko okrožno državno tožilstvo od ljubljanske policijske uprave zahtevalo, da nemudoma izvrši zaseg evtanaziranih psov ter razišče okoliščine in podatke o morebitnem mučenju živali ter v zvezi s tem poskrbi za dodaten pregled psov s strani Veterinarske uprave RS-ja (Vurs).

Tožilstvo: Preprečili morebitno kremiranje psov
"Tožilstvo je o tem istega dne obvestilo tudi Vurs, da bi tako preprečilo morebitno kremiranje psov, ki bi onemogočilo izvedbo potrebnih dokazov. Specializirani oddelek, ki se ukvarja s preiskavo in pregonom storilcev kaznivih dejanj s policijskimi pooblastili, pa je začel s predkazenskim postopkom v smeri razjasnitve morebitnih sumov kaznivih dejanj. Policisti specializiranega oddelka zadevo preiskujejo in o preiskavi v tej fazi ni mogoče dati vsebinskih pojasnil," so še odgovorili za MMC na vrhovnem tožilstvu.

Spomnimo, da so se po napadu na Baričeviča v javnosti in medijih pojavila namigi, da so bili bulmastifi spolno zlorabljeni, zato je javnost nestrpno pričakovala ugotovitve obdukcije psov, ki so jih po napadu usmrtili policisti. Najprej so na Vursu medijem pojasnili, da sploh niso ugotavljali morebitne spolne zlorabe psov, saj da policija tega sploh ni naročila.

Spor med policijo in Vursom
Na te trditve se je ostro odzvala policija, ki je zatrdila, da je kriminalist veterinarskega inšpektorja že na kraju dogodka opozoril, da so na živalih sledovi, ki kažejo na sum, da bi bili psi lahko zlorabljeni, in da naj bodo pri obdukciji na to pozorni. Z Vursa so zatem sporočili, da je njihov uradni veterinar, ki je bil na kraju dogodka, obvestil patologe o sumu spolne zlorabe živali. Vurs pa je v četrtek za strokovno mnenje o morebitni spolni zlorabi pisno zaprosil še Nacionalni veterinarski inštitut.

Prejšnji četrtek je MMC pridobil tudi poročilo o opravljeni preiskavi treh bulmastifov. Narejena so bila tri poročila, torej za vsakega psa posebej. Raztelešenje so opravili na Inštitutu za patologijo, sodno in upravno veterinarstvo. Pregledani so bili vsi organi, v oči pa bodejo navedbe pregleda črevesja, rektuma in anusa, ki bi lahko kazalo na utemeljen sum njihove zlorabe.

Kot je tudi znano, sta SLS in SDS v petek vložila interpelacijo zoper kmetijskega ministra Milana Pogačnika zaradi vrnitve bulmastifov Baričeviču. Pogačnik zagotavlja, da ne misli odstopiti in da se bo na interpelacijo dobro pripravil.