Anja Kopač Mrak bi se vrnila na ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, tokrat kot ministrica. Foto: BoBo
Anja Kopač Mrak bi se vrnila na ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, tokrat kot ministrica. Foto: BoBo

Kandidatka Socialnih demokratov, ki jo je podprlo devet članov odbora, pet pa jih je bilo proti, je najprej izrazila zadovoljstvo s spremembo imena ministrstva, ki mu je dodan izraz "enake možnosti". Gre za pomembno simboliko, meni Anja Kopač Mrak.

Anja Kopač Mrak je bila državna sekretarka na tem ministrstvu v času ministrovanja Ivana Svetlika, ko je vlado vodil zdajšnji predsednik države Borut Pahor.

Danes so se predstavili tudi ministrski kandidati Uroš Čufer, Igor Maher in Tina Komel.

Na ministrstvu bodo prispevali k doseganju skupnih ciljev vlade, je dejala Anja Kopač Mrak. "Delovati je treba homogeno," je dodala. Zavedati se moramo, da ne vladamo, temveč le upravljamo, je dejala kandidatka.

Kopač Mrak je napovedala zmanjšanje brezposelnosti in napovedala znižanje prispevkov za delodajalce pri zaposlovanju mladih. Urejalo se bo tudi področje agencijskega dela. V Italiji je registriranih približno pol manj agencij. Da se bo to področje urejalo, je dogovorjeno tudi s socialnimi partnerji, je dejala.

Na področju stanovanjske problematike mladih je omenila oblikovanje stanovanjskega fonda.

Na področju štipendijske politike bo poskusila narediti vse, da bodo dijaki lahko dobili nekatere popravke zakonodaje in da se bo njihov položaj lahko izboljšal.

Glede štipendij za mladoletne dijake je dejala, da je to stvar dialoga in zakona o uveljavljanju pravic do javnih sredstev. Bodo pa predlogi sprememb kmalu na mizi, je napovedala.

Glede študentskega dela je kandidatka za ministrico nakazala rešitev, da bi tudi študentje prispevali v skupno blagajno in da bi imeli od tega nekaj socialnih pravic.

Poudarek na socialnem podjetništvu
V predstavitvi je izpostavila tudi pomen socialnega podjetništva. Sprejeti je treba strategijo in operativne cilje za zaposlovanje v socialni ekonomiji. Ta podjetja namreč delujejo v družbeno korist, je dejala. Obstajajo možnosti za ustvarjanje delovnih mest v tej panogi, je prepričana kandidatka za ministrico, ki meni, da ni dovolj, da imamo v Sloveniji zgolj subvencije za zaposlovanje ranljivih skupin.

Glede kršitev na področju dela Kopač Mrak meni, da ni res, da Inšpektorat RS za delo ne dela. Opravijo 9.000 nadzorov na leto in izdajo 6.000 glob, a v javnosti obstaja prepričanje, da inšpektorat ne dela dobro. Ni res, meni kandidatka, a treba je spremeniti pristojna zakona, torej zakon o inšpekciji dela in zakon o inšpekcijskem nadzoru.

Kopač Mrak je izpostavila potrebne popravke socialnovarstvene zakonodaje. Omenila je varstveni dodatek, pri katerem bodo sprejete spremembe. Ni bil namreč cilj poslabšati razmere za najšibkejše, "kar starejši gotovo so". Te spremembe so tudi v skladu s koalicijsko pogodbo, je dodala Kopač Mrak.

Te spremembe naj bi začele veljati s prihodnjim letom, je dejala. A svoja pričakovanja bo morala omejiti z realnostjo javnih financ, je poudarila kandidatka za ministrico.

Prostovoljni prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje bodo morali biti višji, to pa mora biti izpeljano na način, ki bo za ljudi sprejemljiv, meni Kopač Mrak. Pri tem je poudarila, da bo zakon glede tega vprašanja, predlagala ga je Janševa vlada, v kratkem obravnavan v DZ-ju.

Kopač Mrak je izpostavila tudi pomen osebne asistence za vključevanje invalidov v družbo in za kakovost njihovega življenja.