Predpraznično soboto zaznamovale gneče

Čez dan so vozniki na vstop in izstop najdlje čakali na Gruškovju, kjer je bila od dopoldneva do poznega popoldneva sedem kilometrov dolga kolona. Daljši zastoji so nastali tudi pred mejnimi prehodi Obrežje, Sečovlje in Dragonja, na drugih mejnih prehodih se je najdlje na izstop iz države čakalo 30 minut.

Protest na prehodu Dragonja
Na hrvaški strani mejnega prehoda Dragonja je okoli 50 prebivalcev Novigrada, Buj in okoliških krajev protestiralo proti poostrenemu nadzoru meje. Protestniki so dejali, da ne želijo takšne Evrope in da se bodo še vrnili v družbi domačinov.

"Želimo delati, tisti, ki dnevno potujejo v Slovenijo, Italijo, čakajo po štiri ure. Imeli smo referendum za vstop v EU, zanj se je odločilo 70 odstotkov državljanov Hrvaške. Dobili pa smo bodečo žico, zdaj še kolone. Mi živimo od turizma ... vinarji, kmetje ... Kdo nam bo povrnil škodo? Naj razmislijo in odprejo meje," je za Radio Slovenija povedala organizatorka Biljana Korenić.

Bo nadzor v prihodnje milejši?
Zaradi zastojev na meji, ki so posledica izvajanja bruseljske uredbe o nadzoru na zunanji schengenski meji, so se v Bruslju sešli predsednik vlade Miro Cerar, njegov hrvaški kolega Andrej Plenković in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Cerar je po srečanju dejal, da bodo uvedli ciljno usmerjen nadzor, kadar bo čakanje na meji daljše od 15 minut, Hrvaška pa bo imela z junijem popoln dostop do schengenskega informacijskega sistema.