Državni zbor je sprejel Zakon o RTV Slovenija in s tem določil način delovanja in financiranja RTV Slovenija. Foto: Enja Brelih
Državni zbor je sprejel Zakon o RTV Slovenija in s tem določil način delovanja in financiranja RTV Slovenija. Foto: Enja Brelih

Predsednik SDS-a Janez Janša je svoje neplačevanje RTV-prispevka razkril v petek na izredni seji parlamentarnega odbora za kulturo, na kateri so poslanci razpravljali o političnih pritiskih na svobodo novinarskega dela.

Če zavezanec ne plača RTV-prispevka, ga RTV Slovenija na to opozori v okviru računa za tekoči mesec. Na vsakem izstavljenem mesečnem računu je zato hkrati tudi opomnik za vse zapadle neporavnane prispevke tekočega leta, pravijo pristojne službe RTV Slovenija (RTVS).

Če obveznosti kljub temu niso poravnane, prejme zavezanec odločbo o obveznosti plačila prispevka, ki jo izda RTV Slovenija in v primeru neplačila predstavlja izvršilni naslov za izvedbo davčne izvršbe. Letno izda pa RTV Slovenija okoli 18.000 sklepov o davčni izvršbi.

Po poročanju Dnevnika naj bi Janša neuradno prav na podlagi izterjave svoj dolg do RTVS že poravnal, v primeru novega dolga pa bodo postopek na Kolodvorski ponovili.

"Pozivanje k neplačevanju RTV-prispevka in s tem k državljanski nepokorščini je zelo neprimerno in neodgovorno dejanje. Spoštovanje zakonov je dolžnost vsakega posameznika, še posebej pa javnih oseb, kar politiki zagotovo so," je na seji parlamentarnega odbora za kulturo pojasnil generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli.