Slovenija

Poudarki

  • Odličja Tomažu Času, Tomažu Ertlu in Leopoldu Jesenku
Predsednik Türk je v govoru dejal, da je akcija Sever poudarila pomen varnosti kot temeljne človeške vrednote, ki omogoča družbeni razvoj in posameznikovo iskanje sreče. Foto: MMC RTV SLO
Türk je tudi poudaril, da si danes težko predstavljamo, kakšen bi bil razvoj, če operacija Sever ne bi uspela, ali če bi prišlo do nasilnega obračunavanja, ki bi vrglo senco na demokratično preobrazbo Slovenije.
       Preprečitev nasilja je veliko boljša kot fizični obračun z nasiljem. Dobra strategija in premišljena taktika sta najuspešnejši tedaj, ko postane uporaba sile nepotrebna. Izkušnje s premišljenostjo strategije in taktike, ki so bile pridobljene v času operacije Sever, so bile izjemno pomembne tudi v kasnejših fazah osamosvajanja Slovenije       
 Danilo Türk
       V Sloveniji pa smo, tudi po zaslugi naše skupne sposobnosti zavarovati našo varnost, uživali naravnost šolsko zaporedje dejanj demokratične preobrazbe - od mobilizacije civilne družbe in uveljavitve človekovih pravic do oblikovanja političnih strank in svobodnih volitev. Akcija "Sever" je bila pomembna opora temu demokratičnemu procesu.       
 Danilo Türk

Dodaj v

Türk: Akcija Sever pomembna opora demokratičnemu procesu

Slovesnost ob 20. obletnici akcije Sever
30. november 2009 ob 18:43,
zadnji poseg: 30. november 2009 ob 20:42
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Če operacija Sever ne bi uspela, ali če bi prišlo do nasilnega obračunavanja, ki bi vrglo senco na demokratično preobrazbo Slovenije," je ob 20-letnici akcije Sever dejal predsednik Türk.

Na slovesnosti v Cankarjevem domu je predsednik države Danilo Türk za izjemno delo in zasluge pri varnosti, obrambi in zaščiti Republike Slovenije med akcijo s srebrnim redom za zasluge odlikoval Tomaža Časa, takratnega pomočnika načelnika uprave milice in člana operativnega štaba akcije Sever, takratnega sekretarja za notranje zadeve Tomaža Ertla in podsekretarja Leopolda Jesenka.

Türk omenil tudi solidarnost sindikata strojnega osebja železnic
Kot je v slavnostnem govoru poudaril predsednik države, je celotna operacija angažirala 6.472 miličnikov, rezervnih miličnikov in ostalih delavcev organov za notranje zadeve. Opravljeni so bili tudi potrebni dogovori z organi za notranje zadeve Avstrije, Italije in Hrvaške, solidarnost pa so izrazili tudi člani sindikata strojnega osebja železnic, ki so sklenili, da ne bodo vozili izrednih vlakov, na katerih bi bili udeleženci mitinga.

Preberite še ogorčenje železničarjev nad nepovabilom na proslavo:
Država priznava zasluge za demokratizacijo le nekaterim?

"V soočanju, ki ga ustvari politični konflikt, in ko grozi nasilje, je največ vredna tista zmaga, ki se doseže brez uporabe sile. Taki dosežki so redki in zato jih moramo še bolj ceniti," je poudaril predsednik in nadaljeval:

"Preprečitev nasilja je veliko boljša kot fizični obračun z nasiljem. Dobra strategija in premišljena taktika sta najuspešnejši tedaj, ko postane uporaba sile nepotrebna. Izkušnje s premišljenostjo strategije in taktike, ki so bile pridobljene v času operacije Sever, so bile izjemno pomembne tudi v kasnejših fazah osamosvajanja Slovenije."

Če bi prišlo do nasilnega obračunavanja, bi to vrglo senco na demokratično preobrazbo
Kot je tudi poudaril, si danes dve desetletji kasneje težko predstavljamo, kakšen bi bil razvoj, "če operacija Sever ne bi uspela, ali če bi prišlo do nasilnega obračunavanja, ki bi vrglo senco na demokratično preobrazbo Slovenije. Prav tako tudi ni nobene potrebe, da bi o tej možnosti razmišljali za nazaj."

Akcija Sever je tako "poudarila pomen varnosti kot temeljne človeške vrednote, ki omogoča družbeni razvoj in posameznikovo iskanje sreče". Türk je govor sklenil z besedami: "Prizadevanje za človeško varnost nikoli ne postane zgolj zgodovina. Je del našega stalnega razvojnega prizadevanja in zahteva, da zanj trajno skrbimo."

Govornica na slovesnosti je bila tudi notranja ministrica Katarina Kresal, ki je med drugim dejala tudi:

"Kot pripadnica mlajše generacije pa cenim tudi siceršnjo izjemnost nastanka slovenske državnosti. Njeni idejni temelji zasledujejo vizijo svetovljanske, navzven usmerjene družbe, ki se zaveda globalne dimenzije sveta in ni pripravljena preprosto ždeti v svoji samozadostnosti. Onkraj svojih državnih in kulturnih meja zato ne vidi le prostora skrajne tujine, temveč kulturno barvitost in raznolikost, ki jo lahko obogati z novimi spoznanji in perspektivami."

Prelomnica v procesu osamosvajanja
Z akcijo Sever je takratna slovenska oblast s policijo preprečila t. i. miting resnice, kar velja za prelomnico v procesu osamosvajanja Slovenije.

S preprečitvijo mitinga v Ljubljani, ki ga je pripravljalo združenje za vrnitev Srbov in Črnogorcev na Kosovo in v Metohijo, je po besedah podpredsednika Združenja Sever Tomaža Časa Slovenija resno, javno in transprantno pokazala Beogradu, da bo sama poskrbela za javni red in mir in da ne bo dopuščala "mitingaštva" ter preprečevanja demokratičnih procesov. Miting resnice je tako odpadel, Srbija pa je napovedala gospodarski bojkot Slovenije, ki je trajal vse do padca Miloševićevega režima leta 2000.

A. M., B. K.
Prijavi napako
Komentarji
jbzt
# 30.11.2009 ob 19:20
Se je že naučil Slovenske himne ?
Na nogometni tekmi z Rusijo jo očitno ni znal...
lev14
# 30.11.2009 ob 18:51
Ljubi Bog ,ampak oni so branili tedanji sistem ,še na kraj pameti jim ni prišlo o kakšnem večstrankarskem sistemu in demokraciji..............pa to se kar med sabo obdarujejo...........če "levi " zmagajo še na naslednih volitvah bo o Demusu pisalo še samo na googlu...........
SloDavid
# 30.11.2009 ob 19:47
Boržuaz Turk se ne spomni 20 let demosa kot verjetno cela levica ne, so prezaposleni kako plasirati afere in podtikati laži.
cefizelj22
# 30.11.2009 ob 19:24
20 let demosa pa se ne spomni
jbzt
# 30.11.2009 ob 19:22
hehe...Se ne bi čudil,če bi danes dobil odlikovanje kakšen Marojević,ali pa Todorović...
Diego Armando
# 30.11.2009 ob 20:30
T.i. akcija Sever je komajda vredna omembe, pa takšen pomp okoli nje... tipičen levičarski manever - iz minorne zadeve narediti mit. Nekaj mitingašev,ki jih sploh ni bilo, so želeli ustaviti na neobstoječi meji in to je to... res mitska akcija. Ena zadnjih brc slovenske komunistične oblasti,pa še ta v prazno.
cefizelj22
# 30.11.2009 ob 19:23
Rdeč rdečim
modri7
# 30.11.2009 ob 22:00
tistega časa vemo na kateri strani je bil Turk...ampak je žalostno da slovenci imajo spomin krajši od človeške ribice in volijo nekdanje komunajzerje in udbovce
lev14
# 30.11.2009 ob 21:21
Jethros @ nisma midva iz istega časa..............Slovenci bi mitingaše lepo spakirali nazaj čez Kolpo da bi še Hrvati kaj imeli od tega ,kako bi se pa po tem stvar razvijala v sami Sloveniji pa sam Bog ve,mogoče bi ulica zahtevala neodvisnost Slovenije ,zato je bilo tedanji oblasti kar nelagodno ........Jethros pa brez zamere izgleda da si ti ženska ali dekle,nič nimam proti ti pač deluje materinki čut....tudi to je dobro....................
mušica
# 30.11.2009 ob 20:05
Jao, jao, kako nas hoče zavesti ta rdeča oblast.En banalen dogodek (populistično zvan Akcija sever) hočejo prikazati kot veledogodek in kao neko glavno prelomnico pri začetku osamosvojitve.U bistvu gre samo za proti udarec resničnim osamosvojiteljem ,ki jim gredo v nos od samega začetka in so dejansko edini z ljudstvom na čelu dosegli to kar so.
Sicer je pa pri takratni preprečitvi mitinga Slovenska komunistična oblast zgolj ščitila svoje položaje in je to glavni interes ne pa osamosvojitvene težnje proti katerim so dejansko takrat trdno nasprotovali.Upam da Slovenci imamo toliko pameti in da ne bomo nasedli takšnemu primitivnemu scenariju današnijh rdečih oblastnikov.
Paradoks je tudi ,da podporniki sedanje oblasti več ali manj kritizirajo samostojnost kot kao kaj smo dosegli stem ,da smo v Jugi lepše živeli in da je današnji standard slabši itd..,dobesedno se sramujejo Slovenije in to zgolj zaradi občutek slabe vesti ker za osamosvojitev komunisti niso nič naredili.No Turk in ostali niso veliko drugačnega mnenja so le bolj diplomatski.
Ko pa so v tujini se pa hvalijo kako so osamosvojili Slovenijo.
Alchemist
# 30.11.2009 ob 22:35
Mislim to pa se mi ne zdi fer. Mislim da je 20 letnica DEMOS-a pomembnejša od te akcije. Mislim da bi si prej zaslužila tako slovesnost kot to. Sej ne da sem nek desničar, ne podpiram ne Janše in ne SDS-a, ampak sem pa zgodovinar in tu gre za zgodvinsko korektnost. Pomen DEMOS-a je enostavno izjemen v slovenski politični zgodovini in tega se pač ne da zanikat.
krosnjar
# 30.11.2009 ob 22:26
lev14 - . . .na shodih v Ljubljani so imeli starci solzne oči od sreče, pričakovanj. Nekateri so ob govorih slovenskih pesnikov in pisateljev celo zajokali. Neponovljivo obdobje za Slovenski narod! Imamo srečo, da smo doživeli v živo to, kar so generacije pred nami sanjale.
Btw: je Ertl dobil danes odlikovanje zato, ker je v času osamosvajanja aretiral Janeza Janšo? Tudi ta aretacija in afera JBTZ je bila zato, da si vladajoči iz KPS obržijo sedala zalepljena na stolčke ob grožnjah iz KPJ in dokažejo, da čuvajo tekovine revolucije. Nisem pozabil naključnega pogovora z sedaj visokim predstavnikom slovenske diplomacije, ko je prišel iz zasedanja skupščine SZDL Jugoslavije, kjer je bil slovenski predstavnik in so od njih in Kučana zahtevali aretacijo JJ in vseh protirevolucionarnih elementov. Rekel je, da niso imeli izbire, ker so jim grozili z vojsko, je pa po njegovem Kučan prehitro pristal na to zahtevo. Upam, da danes nima več težav z alkoholom. . .Če to bere: Kmečka ohcet v Lj. l. 88, ura dve zjutraj. :) Pozdrav na Dunaj.
lev14
# 30.11.2009 ob 22:02
Ob takšnih trenutkih mi misli odtavajo v tiste čase,bili smo mlada družina,preprosto bi lahko z družino odpotoval in od daleč opazoval dogajanja,vendar ne, bilo je nekaj v zraku,nisem potreboval nobenega vodjo, da bi me usmerjal ali me prepričeval v to,kar samo od sebe popolnoma spontana odločitev,prvič da sem začutil,madona mi smo Slovenci,jaz sem Slovenec in to lahko postane naša ,moja država,kakšne vse misli so mi rojele poglavi,in nato je vse kar steklo ,kakšna energija,noro..in uspelo nam je vsem nam,z žrtvami,slavajim.............ženine in otrokove neprespane noči ,kaj bo se bo vrnil,kaj bo z nami..............po tolikih letih sem ob takšnih trenutki kot sedaj ....samo žalosten ....sem že toliko star da ta žalost pri meni ne traja dolgo ,življenje je prelepo...nikoli res nikoli nisem nič in ne bom nič zahteval nobenih privilegijev za to......a grenak priukus ostaja..................težko je napisati to kar čutim bolje ,pač nisem pisatelj...nekateri boste pa vseeno razumeli..........
El comandante
# 30.11.2009 ob 21:53
Govorili so nam, da bomo jedli travo in da je osamosvojitvena slovestnost patatična burka, potem pa so nam zavladali. In vladajo nam spet. Butalci.

lev14
# 30.11.2009 ob 21:24
Jethros @

Pa še to če bi jaz 91.tega tako razmišljal in cincal kot ti ,bi verjetno z ženo in otrokom spokal sorodnikom čez lužo...............
galoper
# 30.11.2009 ob 21:22
Političn oblast si je varovala predvsem svoje pozicije v Beogradu. Nismo tako naivni in nevedni kot nekdo misli.
gatolin
# 01.12.2009 ob 07:56
Akcija Sever je bila zahtevana s strani civilnodružbenih gibanj, ki so spontano in organizirano zahtevali od oblasti zaustavitev mitinga.

Oblast je kolebala in izbirala med lojalnostjo jugi in zamero slovenski javnosti. Ker so bili ravno toliko modri, da so videli, da zamera lastnemu ljudstvu pomeni hiter njihov konec, so miting zaustavili.
Za zaustavitev mitinjga ni zaslužen noben Ertl, ampak slovensko ljudstvo. Če mitinga ne bi zaustavila oblast ga bi pa ljudstvo. Če kdo ne verjame, pa naj posluša množično zahtevo ljudstva po zaustavitvi mitinga, ki so ga po etru predvajali naši mediji.
Tudi odhod slovenskih komunistov je bil pričakovan in zahtevan s strani slovenske javnosti, saj bi jih v nasprotnem primeru ljudstvo odneslo z oblasti. Sedaj lahko čakamo še te proslave, ki bo prislavljala njihov odhod s Sava centra v BG in Sonjine solze.
Sreča da smo doživljali te dogodke v živo in lahko spremljamo, kako komunisti večajo pomen stvarem, ki so bile same po sebi logične, saj je ljudstvo to zahtevalo.

Se pa vprašam, kdaj bo odlikovanje dobil še Veljko Kadijevič in Blagoje Ađić, saj sta tudi onadva zaslužna za osamosvojitev, ker sta nas napadla, tako da smo še hitreje ušli iz Juge.
Jaka J.
# 01.12.2009 ob 06:44
Govornica na slovestnosti je bila tudi največja lažnjivka,
gospodična Kresalova, ki pravi, da ne smemo zaspati na
lovorikah. Vsem znana notranja ministrica si že pripisuje
nekakšne lovorike, kar je tudi vsem postalo znano.

Obraz leta ni dovolj za lovorike, pri pameti pa tako močno
zaustajate za konkorenco, da nima nikakršnih možnosti,
z izjemo lovorika za izrečene laži. Drugače pa sami presodite:

Mladina, 21. avgust 2009, Koliko je Katarina Kresal globoko vpletena
Besede informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar, da takih zlorab in manipulacij,
kot so se dogajale v zadevi Katarine Kresal in njene matere Friderike Kresal še ni videla
v vsem času svojega delovanja!


KATARINA KRESAL JE (NE)DOLŽNA, odgovor Mladina 28. avgust 2009

Zaradi očitnih zlonamernih namigovanj, ki izhajajo iz članka, kjer se novinar
sprašuje, kako globoko je Katarina Kresal vpletena v zlorabe in manipulacije.

Leta 1991, torej pred osemnajstimi leti, ko je bila Katarina stara 18 let, je bila
ustanoviteljica in zastopnica družbe Vitana Sana d.o.o. Iz družbe Vita Sana je Katarina Kresal v celoti izstopila leta 1999, ko je bila stara 26 let, torej z njo n povezana
že celih 10 let.

V času ko je bila Katarina Kresal zaposlena v odvetniški pisarni Miro Senica in odvetniki, je kot odvetnica občasno poleg ostalih odvetnikov tudi zastopala Zbornico fizioterapevtov v pravnih postopkih.

Odvetništvo je poklic, ki nudi strankam zastopanje v pravnih zadevah, opravlja pa se v skladu s strogim kodeksom odvetniške etike. V skladu z obstoječo zakonodajo odvetniki za ravnanje svojih strank v njihovi poslovni ali zasebni sferi niso odgovorni, kar je tudi splošno znano dejstvo.

Katarina Kresal je hči Friderike Kresal, ki vodi Zbornico fizioterapevtov. V skladu z obstoječo zakonodajo otroci za ravnanje svojih staršev niso odgovorni, ne objektivno ne subjektivno. Tudi to je splošno znano dejstvo.

Iz vsega navedenega torej jasno izhaja, da je Katarina Kresal nedolžna, in ni ne globoko, ne plitvo vpletena v domnevne zlorabe in manipulacije.

Odgovor: Po strogem kodeksu odvetniške etike (2. člen etična vprašanja, 11., 18., 20. člen, ...). Torej iz strogega odvetniškega kodeksa lahko razberemo, da odvetnik mora zastopati svojo stranko (tudi če gre za mamo, verjetno še toliko bolj vestno in po načelih odvetniške etike in morale) po strogem kodeksom odvetniške etike! Torej zavaja in laže.

Katarina Kresal je zastopala Zbornico fizioterapevtov in mamo, torej reči, da z zadevo nima nič je malorečeno smešno in gospodična Kresalova K. ponovno laže.

Kot pravna zastopnica Zbornice in mame, bi lahko vsaj mamo opozorila, da dela v nasprotju z zakonom, sama pa bi jo morala v skladu z strogim kodeksom odvetniške etike na to opozoriti, naj ne išče črne luknje v zakonu.

Nihče Katarine ne obtožuje, da bi bila odgovorna kot otrok (bog ne daj) Friderike Kresal za njena dejanja, odgovorna je kot odvetnica kjer je zastopala svojo mamo v zadevah Zbornice fizioterapevtov v nasprotju s odvetniškim kodeksom. Kaj je splošno znano dejstvo je jasno samo Katarini in Mirotu, vendar odvetnik na sodišču v imenu »klienta« ne sme lagati in mora klienta na to opozoriti, ne pa pod pretvezo »klienta« še sam lagati, pod pretvezo, odvetniki nismo za to nič krivi, to je splošno znano dejstvo. Meni to splošno znano dejstvo ni znano.

Gospodična Katarina preberite si strogi kodeks odvetniške etike 11. člen, Odvetnik je dolžan spoštovati resnico in zakonitost, 20. člen, zato naj bodo odvetnikove vloge vestno obrazložene, dejansko in pravno utemeljene in sprejemljiva. Odvetnik naj ne izkrivlja dejanskih in pravnih ocen!

Iz vsega navedenega torej jasno izhaja, da so v odvetniški pisarni Senica&parters iskali luknje v zakonu, prek meja in da je Katarina Kresal kriva, vsaj toliko kot mama, saj bi jo morala kot odvetnica, pravnica in zastopnica na nepravilnosti opozoriti, ne pa da se sedaj ograjuje od svoje mame, kar je pa tako ali tako bedno kaj je Kresalova Katarina pripravljena narediti samo zato, da prikaže sebe kot “ne-dolžno” in da v “drek” porine raje svojo mamo.

Ministrica K.K.: “Zame je zakon, da smo pred zakonom vsi enaki”! A bejžte no?

Ministrica K.K.: "...naša tranzicija zgodila relativno hitro, ob tem pa se je pozabilo na učinkovito vzpostavljanje in razvoj pravne države. Zato se je lahko zgodilo tudi, da niso vedno uspešni samo najbolj pametni, najbolj pridni, najbolj izobraženi, ampak tudi tisti, ki so najbolj učinkovito iskali lukne v zakonu.”

Je potrebno dodati še KAJ?
Gravesen
# 01.12.2009 ob 00:19
Un model iz Smrkcev bi reku:
"Sovražim sprenevedanje!"

P.S.: A je Turk na proslavi kej vpil "šampioni", al ga niso plačal za to...
kajta
# 30.11.2009 ob 22:15
Žalostno. Doštudirala sem zgodovino, pa do danes še nisem slišala za akcijo Sever. Kdo je tu nor? Jaz, oddelek za zgodovino ali sedanja oblast? Za bruhat.
krosnjar
# 30.11.2009 ob 22:04
comandante - eno napoved oz. obljubo jim je pa le uspelo uresničiti. Končno jemo - travo. Le pridružiti se nam nočejo.
lev14
# 30.11.2009 ob 21:42
Saj niste normalni pa kaj vas v šolah učijo o naši polpretekli zgodovine ,pa saj mi nismo padli z marsa mi smo živeli v Jugoslaviji jo poznali bolje kot vi sedaj Slovenijo ......saj pravim čez 10.let bo pojem osamosvojitvena vojna in demos samo še na googlu................
lev14
# 30.11.2009 ob 20:44
Spomnim se tistih časov ,bil sem v najbolj norih letih,s prijatelji na treningih karateja se nam je kar smejalo kakšen žur bo ko bojo prihrumeli "mitingaši"..................in tega se je ustrašila naša komunistična oblast ,nepredvidljivosti kaj se lahko dogodi,ja ulica ni hec so kandelabri na njej, zbali so se za svoje riti ...in privilegije...........
Toming
# 30.11.2009 ob 22:14
Sam res kake buče so začeli prodajat ajej. Bjondasta avša nam sedaj soli pamet kako pa kaj da se je takrat dogajalo, a do pred kratkim sploh ni vedela kdaj so bile prve volitve. Dokončno pa ti obrne v želodcu, ko vidiš brkonjota in Kučana ploskat na takšnih in podobnih proslavah.
supersmart
# 30.11.2009 ob 22:01
Jah, el commandante. Vedno bo obstajal določen odstotek zavedenih ljudi. V Sloveniji pa jih je tradicionalno vedno veliko. Izgledalo je še ob evropskih volitvah, da bo ta vlada kratkega veka. No, kot sedaj vse kaže, bi radi na vsak način oblast še za drugi mandat, in pri tem jih bodo podprli številni volilci. Samo poglej, kakšno podporo ima župan Janković v Lj. Revolucija še traja.
krosnjar
# 30.11.2009 ob 21:44
Lepo da KPS praznuje. Ob čuvanju svojih riti so kolateralno očuvali še naše. . .
klobuh
# 01.12.2009 ob 09:23
Nagrade za branjenje bivšega sistema!?
luka101
# 01.12.2009 ob 08:53
Priznanje Ertlu!!?? Sramotaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

To je žaljenje inteligence in spomina Slovencev s strani Turka.
Toming
# 30.11.2009 ob 23:55
Sam Pero avantipopolo je bil malo šmrkav, se men zdi =)
staness
# 30.11.2009 ob 22:43
Kresalova je sedaj omogočila, da bodo tisti, ki so vabili mitingaše v Slovenijo, dobili mastne odškodnine !
Ta oblast obenem omogoča, da se bodo sedaj mitingaši lahko brez vize pripeljali v Slovenijo, kjer so že osvojili oblast in v slovensko glavno mesto postavili svojega župana.
Oh, Slovenci pa res ne razumemo zgodovine.
lev14
# 30.11.2009 ob 22:24
skuggi @ a ni lepo da sma si različna, ti si bluzu po Ljubljani eni smo pa orožje zbirali,pa še pred rdečimi smo morali vse skrivat...............najlepša hvala za tvojo skrb da ......ma pejt ti mal nekam..............prav zaradi takšnih pezdetov sem ogorčen..............
sansam
# 30.11.2009 ob 20:54
Tudi punkerji so prišli pet na proslavo.Kaj nisi miličniki pretepali punkerjev.To sem videl v filmu Outsider.
lev14
# 30.11.2009 ob 20:30
Jethros @kar pri ovcah ostani.....................
ctrl+alt
# 01.12.2009 ob 11:49
Turk je odlikoval Ertla samo za to, ker je Ertl skuril njegov dosje. Saj veste ko so kamioni vozili sporne udbovske dosjeje v zažigalnico, teden dni pred prevzemom oblasti od demosa.
zmaga
# 01.12.2009 ob 11:05
Hvala Bogu za Zapisnike, tuje novinarje-gradivo, ki je neomadeževano in neoporečno. Kdor hoče negirati DEMOS in pripisovati zasluge Sever-ju, je v veliki zablodi. A ta zabloda tovarišem paše, saj jo bodo lahko še in še, nekaznovano, izkrivljali. Ko od njih zahtevaš resnico, te diskriminirajo in onemogočijo. Imajo medije, 571 novinarjev in brezvestno življenje. Kjer ni duše, ni človeka!
zmaga
# 01.12.2009 ob 10:59
DEMOS je za Turka drugorazredna tema! Ta tovariš definitivno NI moj predsednik. Amen in konec!
lev14
# 01.12.2009 ob 08:34
Povzemam ,nekako tako je zapisal Vitomil Zupan.....je rojstvo in rmrt..........vmes ja vmes me pa nebo nobeden jebo...........včasih kaj zgrešim glava prehiteva prste.........so leta pa še očal nočem nositi..........dobro jutro zaspana Slovenija!!!!!!!!!!
lev14
# 01.12.2009 ob 08:25
Dobro jutro ,kot sem rekel,me hitro mine jeza,nov lep dan v samostojni svobodni Sloveniji,čim bolje ga izkoristiti ....pač do naslednega poskusa "levih " zameglevanja novodobne zgodovine......pa še zastavo grem poravnat jo je veter navil,.....zastava pri nas visi celo leto še za tiste pozablivce in tiste ki tega ne naredijo...........v Ameriki sem se čudil pred leti zakaj imajo znanci razobešeno zastavo celo leto ,pa so mi razložili ,da tudi v spomin za vse padle v vsej zgodovini da lahko oni živijo v svobodi..............kot bi prižgal svečko v spomin..........sem res čuden kot pravijo ,pa nobeni politični opciji ne spadam ,ne maram pastirjev ne maram voditeljev........povzemam ,nekako tako je zapisal Vitomil Zupan .........je rojstvo in smrt ..vmes ja vmes pa nebo nobeden jebo............ja nasvidenje v naslednji vojni............
ata_man
# 30.11.2009 ob 22:49
Katja - Iskrene čestitke! Evo nekateri bomo zelo hvaležni, če boš skupaj spravila pošteno in objektivno zgodovinsko knjigo za naše državljane in tudi šole! Komaj čakam! Oprosti, ker sem te kar določil, ampak bi se taka knjiga zelo prilegla... Ker je na tem področju res zelo velik manjko.. če se ne motim. Ker v letih po osamosvojitvi, ko smo se še v šoli učili zgodovino res ni bilo veliko zapisanega in obelodanjenega o osamosvojitvi. Sem si pa zelo želel izvedeti vse kar se je zgodilo.
lev14
# 01.12.2009 ob 10:38
skuggi@

Vidim da sma vse argumente izčepala ..lep dan naprej ............nasvidenje v naslednji vojni .....grem ven z konjem lep dan se je naredil v naši svobodni domovini Sloveniji.....
lev14
# 01.12.2009 ob 10:35
To kdaj se je kaj pričelo ,pa vidim da boma ostala kar vsak pri svojem videnju ,kar tudi ni slabo ,a ne....?????
lev14
# 01.12.2009 ob 10:33
Da samo 4o%,kot si zapisal ,med osamosvojitveno vojno me je velika večina naših teritojalcev spraševalo kdaj jih bom spustil domov iz teh "vojaških vaj"..........
lev14
# 01.12.2009 ob 09:50
Pa kakšne izredne razmere bla bla bla .kje je vaša samozavest ,pa kako dolgo so pa vzdržali Srbi saj še svoje vojske niso imeli ,bila je JNA,spomin peša nekaterim...problem je samo v tem ,da če bi se zgodilo ljudstvo bi bilo vse mogoče ??????Tako so pa lepo ostali na oblasti ,pač vedno pravim da je treba "leve" kot nasprotnike spoštovati ,so namreč zmožni vsega da ostanejo na oblasti..............
Alchemist
# 01.12.2009 ob 00:45
ata_man:

lahko ti priporočim nekaj literature:

- Peter Vodopivec: Od pohlinove slovnice do samostojne Slovenije (zadnjih nekaj poglavij je posvečenih osamosvojitvi
- Jože Pirjevec: Jugoslavija 1918 - 1992: Nastanek, razvoj in razpad Karođorđevičeve in Titove Jugoslavje. (ravno tako zadnjih nekaj poglavij zelo lepo opisuje slovensko in hrvaško osamosvojitev)
- Janko Prunk: Osamosvojitev Slovenije, s kratkim orisom slovenske zgodovine

Pa če se ne motim, tudi Rosvita Pesek je ravno lani al predlani izdala knjigo na temo osamosvojitve, ki pa je nisem še bral. Skratka, napisanih del na to temo je že kar nekaj. =)
mastermk
# 30.11.2009 ob 20:28
Sram me je, da sem Slovenec. Danes me je Sram.
Kluzo
# 30.11.2009 ob 19:45
Zdaj je tudi že čas, da se objavijo neke depeše.
skriti
# 03.12.2009 ob 11:12
Torej mi nagrajujemo ljudi, ki naj bi naredili eno "dobro" dejanje poleg vseh ostalih slabih - torej ni mu samo oproščeno ampak je celo nagrajen. Res zanimiva dvoličnost, kako pri nekom iščemo in poveličujemo kar je dobrega storil, istočasno pa na drugi strani obsojamo nekoga, ki zagreši lahko le eno slabo dejanje - takih so polni zapori, da ne govorim o cerkvi in duhovnikih...

Sploh je splošno mnenje trenutne politične opcije, tako da se na bivši sistem gleda samo kaj je bilo lepega - dan mladosti, delovne brigade, ugodni "krediti" za hiše,... Nikjer se pa ne izpostavlja slabih strani tedanjega sistema in tudi to, da je veliko prav teh ugodnosti, ki jih je sistem nudil, pripeljalo do zloma sistema. Nikjer se ne govori o represiji o tem, da ni bilo svobode govora in pisanja... V sistemu bivše juge taki forumi in komentarji kot so na rtvslo sigurno nebi bili dvoljeni, če bi pa poslal anonimko, bi te iskali z vso vojsko in policijo, če bi te še našli bi bil sigurno kot največji zločinec v zaporu ali pa mrtev. Da ne govorim koliko so imeli takrat možnosti za delo ljudje z visokimi izobrazbami... "Lepo" so se imeli pohlevni delavci, ki so bili tiho, niso izražali svojega mnenja NIKJER (sej veste - obstajala je UDBA in nikoli nisi vedel kdo te lahko ovadi), bili so v stalnem strahu... človek je bil kot privezan pes!!! Totalna beda!!! In zdej naj mi kdo reče kako je blo v jugi lepo???!?! NE SANJAJTE!

Vsi smo veselo šli v osamosvojitev in s tem čim bolj daleč od prejšnjega sistema. To drži kot pribito! Zanimivo pri tem pa je, da v splošnem sploh ne vemo ZAKAJ osamosvojitev? Kaj imamo zdaj boljšega kot prej? Nihče ni v tej naši politiki sposoben ustvariti atmosfere, da smo na pravi poti in da je prav, da nismo več v bivšem sistemu (tako tudi bivši režim obsoditi). Ne, mi tega sploh ne vemo! Mi bi še rajši bli spet JUGA, mi smo ponosni na razne Ertle, mi volimo Turka, ki je mimogrede zelo nedemokratičen človek, še malo in bo v parlamentu namesto slovenskega grba slika od titota!
Nej mi kdo našteje kaj je turk v času precedovanja naredil za boljšo in lepšo slovenijo?! Aroganten, samoušečen, zelo pomemben, nedostopen, potuhnjen,... predsednik!!!
lev14
# 01.12.2009 ob 14:18
skuggi@
čredni nagon..........otrokom je tipkovnica zelo všeč.....
lev14
# 01.12.2009 ob 14:15
skuggi@
Eno je patriotizem domoljubje drugo pa čredni magon..................
popaj51
# 01.12.2009 ob 11:00
Spomnim se takrat tovariša Tuerka ,kako nasa je za časa osamosvajanja žalil iz OZN,da smo avanturisti.!Sedaj,ko pa vidim kako se spreneveda in širi laži,me postane sram,da živim v takšnji državi.Medalje pa deli ljudem,ki si jih nikoli niso zaslužili in bi morali biti v zaporu zaradi kolaboracijo z Jugo-okupatorjem.!Sramota.!!!
Kazalo