Predsednik Türk je tiste, ki sodelujejo v političnih podtikanjih, pozval, naj s tem prenehajo. Foto: EPA
Predsednik Türk je tiste, ki sodelujejo v političnih podtikanjih, pozval, naj s tem prenehajo. Foto: EPA
Danilo Türk in Tomaž Ertl
V SDS-u napovedujejo, da bodo v petek objavili dokument, ki dokazuje, da sta Tomaž Ertl in Danilo Türk pred 30 leti tudi neposredno komunicirala in da je bila povezava med Türkovo komisijo za manjšine in vrhovi slovenske Udbe več kot tesna. Foto: MMC RTV SLO
SDS-ovi dokumenti, ki razkrivajo…?
Arhivi in predsednik republike
Türk: Objavljeni dokumenti ne dokazujejo moje neposredne obveščenosti

"Danes sem opazil na spletni strani SDS-a nekaj dokumentov, ki skušajo taka podtikanja utemeljiti. Nič od tega ni resnično, pač pa dokumenti postavljajo avtorje podtikanj na laž. V dokumentu boste videli, da sta pomembni dve okoliščini. Prva je, da je dokument nastal 1. julija 1980, devet mesecev in pol po dogodku - je to neposredna informacija? -, ki je bil predmet obširnega poročanja v medijih."

"Dokument daje le povzetke medijskih poročil in pogovorov v zvezi s temi poročili - to je dvakrat indirektno, saj je zasnovano na osnovi poročanja medijev. Odločno zavračam takšna početja in podtikanja, insinuacije, ki so popolnoma neutemeljene, moralno popolnoma nevzdržne in politično škodljive. Žal se podtikanja vključujejo v neki vzorec političnega ravnanja v slovenskem političnem prostoru, ki je zelo negativen. In že prerašča v hujskanje," je še dejal predsednik države. Ob tem je vse, ki pri tem sodelujejo pozval, naj se ustavijo.


"Moje delo ni v nobene trenutku vključevalo ničesar, kar bi vključevalo podtikanje bombe v Velikovcu"
Predsednik države je pojasnil še nekatere okoliščine svojega delovanja. Povedal je, da je leta 1975 diplomiral na Pravni fakulteti v Ljubljani o slovenski in hrvaški manjšini v Avstriji, takrat so ga povabili v komisijo za manjšinjska vprašanja in v tem okviru je delal kot človek, ki se ukvarja z analizo, pravnimi interpretacijami in analizo uresničevanja Avstrijske državne pogodbe, povezano z ureditvijo položaja slovenske in hrvaške manjšine v Avstriji in t. i. popisom posebne vrste. Ob tem so nastajale politične razprave, v katerih je Türk sodeloval."To je bilo moje delo in v nobenem trenutku ni vključevalo ničesar, kar bi vključevalo podtikanje bombe v Velikovcu."


Med opravljanjem dela je Türk leta 1978 odšel na služenje vojaškega roka, od koder se je vrnil poleti leta 1979 in nadaljeval delo v komisiji, iz medijev pa je izvedel za napad v Velikovcu in bil nad dejanjem zelo osupel. Türk je poudaril, da sta bila oba storilca prijeta in obsojena v Avstriji. Dodal je, da je vse to moral povedati, saj se je glede tega ustvarilo veliko megle, tudi histerije, in želi, da se to ustavi.

Türk Janše ne bo kazensko preganjal
"Danes se veliko razpravlja o arhivih in skrbi me, ker je okoli te razprave spletenih veliko manipulacij," je dejal Türk. Po njegovem mnenju bi se morali v Sloveniji ukvarjati s pomembnejšimi vprašanji v času krize. "Sam nimam nobenih zadržkov za to, da bi se dokumenti, ki se nanašajo name, objavili."

Türk Janeza Janše ne bo kazensko preganjal, saj se - kot pravi - drži stališča, da se ljudi, ki se izražajo v političnem prostoru oziroma medijih, ne preganja.

Na Türkove besede so se že odzvali v SDS-u. "Izjava predsednika Türka, da je objavljeni dokument nastal šele 9 mesecev po atentatu, predsednika ne rešuje iz zanke, saj je lansko leto trdil, da o ozadjih tudi leta 2010 ne ve nič. To očitno ni res, saj dokument dokazuje, da je bil o ozadjih atentata obveščan že leta 1980. Prav tako ni resnična njegova današnja trditev, da gre v prilogah objavljenega dokumenta zgolj za časopisne članke. Vsak si lahko na spletni strani SDS ogleda priloge in vidi, da so v njih tudi posebna poročila jugoslovanske ambasade, ki jih ni bilo v nobeni obliki možno prebrati ne v domačih ne v tujih medijih. Türk je bil torej od uradnih organov obveščan posebej in je sodil v skupino desetih najvišjih informacijsko privilegiranih političnih predstavnikov takratne Socialistične Republike Slovenije (SRS)," so zapisali.
"Predsednik Türk na današnji novinarski konferenci tudi ni več zanikal možnosti, da o atentatu v Velikovcu ni bral posebnih poročil Udbe. Za razliko od njegovih izjav v lanskem letu se je tokrat izgovarjal na časovno oddaljenost dogodka in slab spomin. Očitno predsednik ve, da obstajajo javnosti skriti najpomembnejši deli teh poročil, in sklepamo lahko, da so ravno ti dokumenti zaradi protipravnega ravnanja direktorja SOVE od 4.10.2010 nedostopni javnosti," so pojasnili in dodali, da bodo na spletni strani SDS-a v petek objavili dokument, ki dokazuje, da sta Tomaž Ertl in Danilo Türk pred 30 leti tudi neposredno komunicirala in da je bila povezava med Türkovo komisijo za manjšine in vrhovi slovenske Udbe več kot tesna.

SDS-ovi dokumenti, ki razkrivajo…?
Arhivi in predsednik republike
Türk: Objavljeni dokumenti ne dokazujejo moje neposredne obveščenosti