Šlo je za izrazito rasistično genocidno dejanje in ugotavljanje čistosti rase ter za nasilno premestitev otrok iz ene etične skupnosti v drugo, je opozoril Danilo Türk. (Fotografija je simbolična.) Foto: ZZB NOB/Aleš Nanut
Šlo je za izrazito rasistično genocidno dejanje in ugotavljanje čistosti rase ter za nasilno premestitev otrok iz ene etične skupnosti v drugo, je opozoril Danilo Türk. (Fotografija je simbolična.) Foto: ZZB NOB/Aleš Nanut

Predsednik RS je to izpostavil v svojem govoru ob 70. obletnici nasilne ločitve otrok od družin in poskusa njihovega ponemčenja, ki so jo pripravili v Celju. "Mineva 70 let, odkar so Nemci v tej šoli zbrali 645 otrok, ugrabljenih njihovim družinam in namenjenih za premestitev v tuje okolje," je na prireditvi v prostorih današnje I. Osnovne šole Celje spomnil Danilo Türk.

Šlo je za izrazito rasistično genocidno dejanje in ugotavljanje čistosti rase ter za nasilno premestitev otrok iz ene etične skupnosti v drugo, je opozoril Türk. Prav je, da se takšnega dejanja spominjamo, saj se tovrstni zločini ne smejo ponavljati - ta spomin je dragocen za današnji čas in prihodnost, je dodal.

Žalostna usoda otrok in njihovih staršev
Avgusta 1942 je nacistični okupator izpolnil strogo zaupni odlok nemške vojske, po katerem so v zbirno taborišče v tedanjo celjsko okoliško osnovno šolo deportirali več kot 600 družin s Štajerskega in Gorenjskega, katerih člani so bili partizani ali podporniki osvobodilnega gibanja. Nato so nasilno ločili starše od otrok, ki so jih poslali v prevzgojo (ponemčenje), dojenčke pa so večinoma posvojile nemške družine.

Starše otrok so poslali v taborišča, kot je Auschwitz, otroke pa v prehodno taborišče Frohnleiten pri Gradcu, od tam pa v mladinska taborišča po nemškem rajhu in drugih okupiranih deželah, kjer so morali delati. Nekateri so v pregnanstvu umrli, večina pa se jih je po koncu vojne prek repatriacijskih domov vrnila v razrušene in opustošene domove - od t. i. ukradenih otrok jih danes živi nekaj več kot 200.

Nikoli ne bo pozabil, kaj so storili Nemci
Eden izmed udeležencev današnje prireditve je tako povedal, da je bil star 11 let, ko je nemški okupator obkolil njegovo hišo. Tudi če bi živel tisoč let, ne bi pozabil, kaj so Nemci storili njegovi družini. Njegova starša sta namreč po dveh mesecih trpljenja v Auschwitzu umrla, njega pa je okupator premeščal iz enega v drugo taborišče.

V priloženem videoposnetku si lahko ogledate tudi reportažo iz Celja, ki jo je za TV Slovenija pripravila Nada Kumer!

Spomin na ukradene otroke
Spomin na ukradene otroke