Uslužbenke urada predsednika države bodo v proračun vrnile nekaj več kot sedem tisoč evrov. Foto: BoBo
Uslužbenke urada predsednika države bodo v proračun vrnile nekaj več kot sedem tisoč evrov. Foto: BoBo
Danilo Türk
Računsko sodišče je v revizijskem poročilu ugotovilo, da je urad predsednika republike šestim uslužbenkam med letoma 2008 in 2009 neupravičeno povrnil 5.084 evrov stroškov za nakup protokolarnih oblačil. Foto: BoBo
Protokolarni "grehi" predsednika Türka

Računsko sodišče je namreč na vzorcu šestih uslužbenk ugotovilo, da je šlo za neupravičeno povračilo 5.084 evrov.

Kot je povedal generalni sekretar v uradu predsednika države Uroš Krek, postopkov naročanja protokolarnih oblačil v uradu ni, in posledično je bil ta postopek tudi edini. Da bi zaposlenim, ki opravljajo protokolarne dejavnosti, omogočili nakup protokolarnih oblačil, pa so leta 2008 sprejeli poseben pravilnik.

Krek je še dodal, da je pravilnik sestavljal tudi dokument, ki je opredeljeval, kaj sodi med protokolarna oblačila, in vsoto sredstev, do katerih je posamezen uslužbenec upravičen. V nekaterih primerih je omejitev znašala 700 evrov, v drugih pa 1.400 evrov. V ta namen so takrat zaposlenim tudi povrnili sredstva, pozneje pa takih nakupov niso več omogočili, ampak si uslužbenec sam priskrbi oblačila, je še poudaril Krek.

Urad soglaša z mnenjem Računskega sodišča
Revija Reporter je v začetku tedna poročala, da so si uslužbenke kupovale različne kose oblačil, od hlač iz džinsa do zimskih plaščev. Krek je razložil, da se je gledalo na to, kje je uslužbenka opravljala protokolarno dejavnost. Lahko bi to opravljala le v uradu, lahko pa tudi zunaj urada, glede na dejavnosti, ki jih ima predsednik, je pojasnil. Je pa izpostavil, da upravičevanja nakupov v celotni zgodbi ni in da so z mnenjem Računskega sodišča v uradu soglašali.

Krek: Mogoče, da je kakšna stvar šla mimo
Sporni naj bi bili tudi računi, izdani ob nakupu oblačil, saj so bili nepopolni oz. v nesprejemljivi obliki. Krek ob tem priznava, da naročilnic s posameznimi podjetji ali trgovinami ni bilo. Pojasnil je, da so zaposlene same odšle v trgovine in si oblačila izbrale glede na svoj način oblačenja. Nato so prinesle račune, ki so se odobrili in na podlagi odredbe se je povrnilo sredstva, vendar brez računov izplačil ni bilo.

Po Krekovih zagotovilih so se vsi računi pregledali, vendar pa ni izključil možnosti, da je "kakšna stvar šla mimo". Krek je kopije računov tudi pokazal.

Uslužbenke bodo vrnile 7.673 evrov
Računsko sodišče je v revizijskem poročilu ugotovilo, da je urad predsednika republike šestim uslužbenkam med letoma 2008 in 2009 neupravičeno povrnil 5.084 evrov stroškov za nakup protokolarnih oblačil. S tem je urad ravnal v nasprotju z zakonom o delavcih v državnih organih in zakonom o javnih uslužbencih. Po mnenju Računskega sodišča je urad s sprejetjem pravilnika zaposlenim določil pravice, ki presegajo obseg pravic iz zakona o javnih uslužbencih.

Protokolarni "grehi" predsednika Türka