DZ ima danes pred seboj dve večji temi. Foto: Borut Peršolja/Državni zbor
DZ ima danes pred seboj dve večji temi. Foto: Borut Peršolja/Državni zbor
V SDS-u in NSi-ju se bojijo, kaj bo, ko se bodo borci Islamske države vrnili v Slovenijo. Foto: EPA
DZ
Mahnič (SDS) je mnenja, da so se v zadnjem času tveganja, povezana s terorizmom, zelo povečala. Foto: DZ/Martina Čuk
DZ
V koaliciji so zavrnili vse predloge opozicijskega SDS-a, pogosto pa so jih podprli v opozicijskem ZaAB-u. Foto: DZ/Martina Čuk
Slovenski boj proti terorizmu
Vlada ne vidi potrebe po dopolnjevanju kazenskega zakonika

projektu Teš 6 in delovnih razmerjih.

Večina poslanskih skupin zavrača SDS-ov predlog dopolnitev kazenskega zakonika, s katerim bi vanj vključili kazniva dejanja tujih terorističnih bojevnikov, ker meni, da je nepotreben. Podporo so mu poleg poslancev SDS-a napovedali v NSi-ju in ZaAB-u.

V imenu predlagateljev je Žan Mahnič opozoril, da se je v zadnjem obdobju povečala stopnja tveganja in grožnja, ki jo predstavljajo tuji borci in teroristične dejavnosti Islamske države.
Izpostavil je, da so med 3300 evropskimi borci v Siriji in Iraku tudi Slovenci. Po njegovem mnenju je treba ukrepati takoj in preprečiti rekrutiranje, organiziranje, prevoz in opremljanje tujih terorističnih borcev. Časa za preventivne ukrepe pa da je malo, saj se bodo ti borci po zlomu Islamske države vrnili v Slovenijo.

Drugo iz DZ-ja:
Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb
po pol leta imenovana, v njej tudi Janša


Vlada: Takšne dopolnitve niso potrebne
Vlada meni, da takšne dopolnitve kazenskega zakonika niso potrebne, saj so kazniva dejanja iz resolucije že opredeljena kot kazniva dejanja v veljavnem zakoniku. Kot je še pojasnil državni sekretar na pravosodnem ministrstvu Darko Stare, so predlagane določbe tudi premalo obrazložene in nejasne, sporno je tudi podvajanje z že veljavnimi opredelitvami kaznivih dejanj.

ZL: Krivec je zahodna imperialistična politika
Poleg koalicijskih strank predlogu nasprotujejo tudi v ZL-ju. Menijo, da je nejasen in nepotreben. Po mnenju poslanca Mateja T. Vatovca pa predlagatelji tudi ne vidijo, da je težava v "zahodni imperialistični politiki, ki je glavni krivec za trenutno stanje".

V NSi-ju so prepričani, da obstoječi kazenski zakonik nima orodja za preganjanje udeležbe slovenskih državljanov v terorističnih organizacijah, zato dopolnitve podpirajo.

ZaAB predlog podpira zaradi mnenja vlade
Peter Vilfan iz ZaAB-a pa je dejal, da ne more sprejeti podcenjujočega odnosa vlade do predloga in problematike. Meni sicer, da so se v SDS-u predloga lotili preveč rokohitrsko in površno in da ga niso nameravali podpreti, a so se premislili zaradi vladnega mnenja.

Priporočila odbora vladi glede Teša 6
Odbor za infrastrukturo je v zvezi s Tešem 6 namesto priporočil SDS-a sklenil vladi priporočati, da pridobi informacijo o tem, kako bo ta projekt vplival na petletno poslovanje Teša in njegovega lastnika Holding Slovenske elektrarne (HSE). Odbor je vladi ob tem predlagal tudi, naj pridobi informacijo o načrtovanih ukrepih za obvladovanje tveganj in poslovanje Teša in HSE-ja.

Priporočila SDS-a so sicer med drugim šla v smeri pridobivanja informacij o projektu in tveganju za unovčitev državnega poroštva za Teš 6, a je odbor presodil, da so na seji dobili dovolj informacij, da uradna priporočila vladi o tem niso potrebna.

Po besedah infrastrukturnega ministra Peter Gašperšič se vlada zaveda težav zaradi Teša 6, zato je že sprejela določene ukrepe (ustanovitev delovne skupine za pripravo zakonskih podlag, s katerimi bi omogočili revizije naložbe). Razprava o Tešu, za katerjo je bilo predvidenih skoraj šest ur - se je končala brez glasovanja.

Volonterska pripravništva ostajajo
Novela zakona o delovnih razmerjih, s katero so v SDS-u predlagali ukinitev volonterskih pripravništev, v prvi obravnavi ni dobila večinske podpore. Tako v koalicijskih kot opozicijskih
poslanskih skupinah so se strinjali, da je treba odpraviti, a način predlagane rešitve po mnenju koalicije ni pravi. Za to, da je novela primerna za nadaljnjo obravnavo, je glasovalo 31
poslancev, nasprotno jih je menilo 46.

Predlagatelji so želeli črtati pravno podlago za volontersko pripravništvo v zakonu o delovnih razmerjih, vsi delodajalci pa bi bili ob zaposlitvi pripravnika oproščeni plačila prispevkov zanj.

V NSi-ju so izrazili zadovoljstvo s predlaganimi rešitvami v noveli. V ZL-ju in ZaAB-u pa so glas za napovedali kljub nekaterim pomislekom. Med drugim so navedli, da preprosta ukinitev na vseh področjih ni najbolj primerna in da so v novelo brez potrebe vključili spodbude
delodajalcem za zaposlovanje pripravnikov.



Slovenski boj proti terorizmu
Vlada ne vidi potrebe po dopolnjevanju kazenskega zakonika