Nekatere fakultete še vedno ne vedo, kako se bodo spopadle s finančnimi težavami, v katere so zabredle zaradi varčevalnih ukrepov vlade. Foto: BoBo
Nekatere fakultete še vedno ne vedo, kako se bodo spopadle s finančnimi težavami, v katere so zabredle zaradi varčevalnih ukrepov vlade. Foto: BoBo

Minister vztraja, da denarja pač ni, prav tako zakonodaja ne dopušča uvajanja šolnin, zato bodo visokošolski zavodi pač morali poiskati rezerve, tudi če bo to pomenilo odpuščanja. Spremembe, ki se dogajajo, vodijo v nižanje kakovosti visokega šolstva, so opozarjali dekani in profesorji na okrogli mizi Akademije za demokracijo o krizi univerze.

"Meni so že rekli, pa ne plačevat elektrike, pa tega pa onega, pa saj ne moreš ne plačat računov. Stanje je tako, da pelje univerzo v nelikvidno stanje," je povedala Nataša Vaupotič z Univerze v Mariboru.

Sredstev ni mogoče zmanjševati za nazaj, so svarili, skrbi jih tudi morebitno višanje normativov. "Če bi se to povečevanje normativov začelo kakor koli uporabljati v prid zgolj in samo lažjega kleščenja stroškov in odpuščanja posledično, bi bilo to seveda zelo slabo," je opozoril Lenart Škof z Univerze na Primorskem.

Minister Žiga Turk je odgovarjal, da je strah pred spremembami, ki so nujne, neupravičen: "Zmanjšanje domačega financiranja nas bo še bolj sililo v tekmo na evropske projekte, na mednarodne razpise in bomo zato morali biti še boljši."

"Mi varčujemo pri tonerjih, čistilih že od lanskega leta. Mi smo v rdečih številkah in vi rečete, da je strah neupravičen. Ne vem, če je neupravičen," se z njim ni strinjala Marija Tomšič z zdravstvene fakultete.

Za pravično razdelitev sredstev med fakultetami bodo morale poskrbeti univerze, odgovarja Turk in dodaja, da stečaj univerz ni mogoč, prav tako zakon ne dovoljuje šolnin.