Ekonomist Aleksandar Kešeljivić podpira ukinitev škodljivih subvencij. Foto: BoBo
Ekonomist Aleksandar Kešeljivić podpira ukinitev škodljivih subvencij. Foto: BoBo
Igor Šoltes
Strokovnjak za javne finance in predsednik društva Verjamem ocenjuje, da na področju upravljanja z vodami ima Sloveniija nepobranih kar 25 milijonov evrov davka. Foto: BoBo
Poziv k ukinitvi škodljivih subvencij

Z ukinitvijo škodljivih subvencij v sektorjih energije, transporta in kmetijstva bi s tem lahko ohranili pravice na področju zdravstva, izobraževanja, sociale, kulture, pokojnin.

500 milijonov škodljivih subvencij
Poziv izhaja predvsem iz izsledkov publikacije Ukinjanje škodljivih subvencij: uravnoteženje javnih financ s trajnostno vizijo, ki jo je objavila Umanotera. Iz tega je razvidno, da je v letu 2011 znesek škodljivih subvencij v omenjenih sektorjih v Sloveniji presegel 500 milijonov evrov.

Iz minusa v plus
Avtor poročila Jonas Sonnenschein je na novinarski konferenci v Ljubljani izpostavil, da sta tudi Irska in Estonija imeli podobne škodljive subvencije, a sta že začeli ukrepati. Poudaril je, da bi z ukrepanjem na tem področju tudi v Sloveniji minus spremenili v plus.

Kje so škodljive subvencije?
Med škodljivimi subvencijami v Tretjem členu izpostavljajo subvencioniranje cen dizelskega goriva domačim in tujim avtoprevoznikom, subvencije za fitofarmacevstska sredstva, prenizke koncesnine za gospodarjenje z državnimi gozdovi, oprostitev plačila DDV-ja za letalski promet, brezplačno dodeljevanje emisijskih kuponov in druge.

Proračunske rezerve
Da poročilo prihaja v pravem trenutku, je prepričan tudi ekonomist Aleksandar Kešeljević, ki meni, da so nevladniki na ta način vladi pokazali, kje so še možne proračunske rezerve. Je pa poudaril izjemen pomen prehodnega obdobja pri ukinitvah škodljivih subvencij in možnost prilagoditve. Opozoril je, da morajo biti tovrstni ukrepi vsaj srednjeročni in da ob menjavah vlade ne smejo biti prekinjeni.

Šoltes: Nepobranih 25 milijonov evrov s področja upravljanja z vodami
Strokovnjak za javne finance in nekdanji predsednik Računskega sodišča RS-a Igor Šoltes pravi, da ukinjanje škodljivih subvencij ponuja drugo filozofijo in da poročilo razkriva veliko potenciala, ki ni zapisan. Ob tem je izpostavil pomen davčne reforme - da obdavčimo tudi, kar je slabo. Spomnil je tudi na nepobranih 25 milijonov evrov na področju upravljanja z vodami, kar je ocenil kot neko obliko državne pomoči.

V četrtek peticija - poziv vladi
Tretji člen je poziv na vlado naslovil v obliki peticije, ki bo na spletni strani te skupnosti objavljena do četrtka. Ta dan pa jo bodo pred sejo vlade predali predstavnikom vlade. Direktorica Umanotere Vida Ogorelec je poudarila, da se s peticijo mudi, saj bo vlada že 25. septembra predstavnikom Evropske komisije predstavila nov sveženj ukrepov za konsolidacijo javnih financ. "Škodljive subvencije ne povečujejo le naš monetarni dolg, temveč poglabljajo tudi okoljski dolg," je opozorila Ogorelčeva.

Poziv k ukinitvi škodljivih subvencij