Koprivnikar je pojasnil, da vlada želi nadaljevati pogajanja z javnim sektorjem, na nadaljevanje pogajanj so pripravljeni tudi sindikati, če bo vlada pripravila resen predlog. Foto: BoBo
Koprivnikar je pojasnil, da vlada želi nadaljevati pogajanja z javnim sektorjem, na nadaljevanje pogajanj so pripravljeni tudi sindikati, če bo vlada pripravila resen predlog. Foto: BoBo
Odbor preložil obravnavo plačnega zakona

Koprivnikar je člane odbora DZ-ja za notranje zadeve seznanil s tem, da s sindikati javnega sektorja niso našli skupnega jezika glede zakona o ukrepih na področju plač, zato ni pogojev niti za razpravo niti za sklepanje o zakonu.

Odločitev o preložitvi obravnave zakona so člani odbora sprejeli soglasno, predlog zakona pa naj bi romal spet na vlado, ki želi nadaljevati pogajanja z javnim sektorjem.

Kako bodo uravnotežili proračun?
DZ tako prihodnji teden ob proračunih za prihodnji dve leti in spremljajočih zakonih ne bo obravnaval predloga zakona o ukrepih na področju plač v prihodnjem letu. Koprivnikar je pojasnil, da če vlada in sindikati dosežejo dogovor, lahko zakon z dopolnili popravijo in nadaljujejo parlamentarni postopek, če ne, pa bo morala vlada po Koprivnikarjevih besedah poiskati druge načine za uravnoteženje proračuna.

Dodal je, da lahko parlament vladi ob sprejemanju proračuna naloži, da z drugimi ukrepi umesti porabo v proračunske zmožnosti, med proračunsko razpravo pa bodo poslancem pojasnili, kako načrtujejo stabilnost proračuna.

Tudi sindikati so pripravljeni nadaljevati pogajanja
Sindikati so po besedah vodij pogajalskih skupin Branimirja Štruklja in Jakoba Počivavška napovedali, da so pogajanja pripravljeni nadaljevati, če bo vlada pripravila resen predlog.

Kot je ob robu seje odbora dejal Štrukelj, je sindikalna stran s svojim zadnjim predlogom "na koncu sprejemljivega".

Tudi vodja druge sindikalne pogajalske skupine Počivavšek je dejal, da pri njih obstaja pripravljenost na pogajanja. So pa že povedali, da glede na predhodne, po njegovih besedah znatne približevalne korake sindikalne strani pričakujejo, da bo vlada vendarle odstopila od tistega položaja, pri katerem vztraja zadnji mesec, in bo naredila korak bliže sindikalni strani.

Koprivnikar na vprašanje, kaj jim še lahko dodatnega ponudijo, priznava, da je to izziv za vlado. "Kar koli sindikatom javnega sektorja ponudimo, moramo nekje drugje vzeti," je pojasnil.

Odbor preložil obravnavo plačnega zakona