S preoblikovanjem v fundacijo naj bi bilo poslovanje preglednejše. Foto: MMC RTV SLO
S preoblikovanjem v fundacijo naj bi bilo poslovanje preglednejše. Foto: MMC RTV SLO
Revizija Unicefa ni našla nepravilnosti
Pretekli posli Unicefa

Preoblikovanje in postavitev novega vodstva naj bi organizaciji povrnila ugled, ki ga je izgubila zaradi domnevnih nepravilnosti, na katere sta z odstopom na začetku leta opozorili ambasadorki dobre volje Milena Zupančič in Vita Mavrič, je za TV Slovenija poročala Urša Srdič. Medtem pa sume kaznivih dejanj v organizaciji še vedno preiskuje tudi policija.

Skupščina je delo društva v preteklem dvoletnem obdobju kljub dogodkom, ki so vplivali na poslovanje, označila za uspešno. V letu 2009 se je v društvu zgodila množica kadrovskih sprememb in dogodkov, ki so narekovali proces preoblikovanja, v katerem so, kot je ob predstavitvi poročila za leti 2009 in 2010 dejala izvršna direktorica Alenka Jež Heinz, preučili organizacijsko ter vodstveno strukturo, da bi "nadaljevali izjemno uspešno delovanje za pomoč otrokom v manj razvitem svetu".

Direktorica obtožbe zanika
Celotni prihodki Unicefa Slovenije so lani znašali 3,43 milijona evrov, od tega je šlo največ (2,4 milijona evrov) za programe pomoči otrokom po svetu. Jež Heinzova je dejala, da so bile plače zaposlenih v društvu v teh dveh letih usklajene s kolektivno pogodbo in primerljive z javnim sektorjem ter niso v nebo vpijoče. Vse obtožbe o finančnih nepravilnostih in o slabem upravljanju društva je zanikala. Trdi, da so obtožbe neutemeljene in neresnične, kar je navsezadnje po njenem mnenju pokazala tudi mednarodna revizija.

Razprtije in zdrahe med člani
Razprava je pokazala velika nesoglasja in zdrahe med članstvom. Drug drugemu so očitali nedemokratičnost in predvsem pomanjkanje dialoga. Medtem ko so eni pozivali k izpisu, so drugi zagovarjali vodstvo, ki mu revizija ni dokazala nepravilnosti v delovanju društva.

Matic Munc iz civilne iniciative za boljši Unicef je dejal, da že osem let dela na terenu z otroki, a tam še ni videl nikogar iz društva. "Če se ne razumemo, je bolje, da gremo narazen," je dejal in vrnil članstvo. Gašper Tič iz civilne iniciative spoštuje organizacijo in njeno poslanstvo - v dobro otroka. Sprašuje pa se, "zakaj se te stvari ne morejo spremeniti".

Policija preverja, ali je res vse v najlepšem redu
Po besedah Ive Devetak, članice izvršnega odbora Unicefa Slovenija, so sprožili dva predkazenska postopka - zaradi suma uradno pregonljivih kaznivih dejanj na škodo organizacije in suma kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete.

A vodstvo je kljub temu vse obtožbe o nepreglednem poslovanju, ki sta jih v odstopnem pismu zapisali ambasadorki dobre volje Zupančičeva in Mavričeva, zavrnilo. Revizija, ki jo je naročila Ženeva, pa ni odkrila nepravilnosti.

Na sedežu organizacije v Ženevi so kljub temu prepričani, da je s prihodki, večjimi od treh milijonov evrov, preoblikovanje v fundacijo nujno. Prav tako je po njihovem mnenju treba na vrh postaviti tudi nove ljudi.

Revizija Unicefa ni našla nepravilnosti
Pretekli posli Unicefa