Upokojenci so ovadili odgovorne za sprejem Zujfa. Foto: BoBo
Upokojenci so ovadili odgovorne za sprejem Zujfa. Foto: BoBo
Zdus ovadil pripravljalce ZUJF-a

Zveza se je za to odločila, potem ko je ustavno sodišče razveljavilo del 143. člena zakona za uravnoteženje javnih financ (Zujf), ki se nanaša na znižanje pokojnin nekaj več kot 26.000 upokojencem.

Ugotoviti odgovornost!
Podpredsednik ZDUS-a Anton Donko je poudaril, da so člani na konferenci zveze društev upokojencev pred kratkim soglasno sprejeli sklep, da se uvede postopek ugotavljanja odgovornosti za nastale posledice sprejetja Zujfa.

Kdo vse je sodeloval pri pripravi Zujfa?
Matej Perpar iz odvetniške pisarne Kirm Perpar, ki zastopa ZDUS, je dejal, da so preučili, ali je v zvezi s pripravo in sprejemom tega zakona mogoče uveljavljati kazensko odgovornost oseb, ki so pri tem sodelovale. Na podlagi ugotovitev so 8. julija na okrožno državno tožilstvo vložili naznanitev suma kaznivega dejanja oseb, ki so sodelovale pri pripravi Zujfa.

Ovadili Šušteršiča?
Oseb, zoper katere je vložena naznanitev, niso posebej izpostavljali, Perpar pa je ob tem dodal, da bo državno tožilstvo zdaj presodilo utemeljenost suma kaznivega dejanja. Znano pa je, da je Zujf pripravilo ministrstvo za finance v času, ko ga je vodil Janez Šušteršič.

Ustavno sodišče: Zujf je neustaven
Ustavno sodišče je namreč ugotovilo, da je zakon neustaven in krši temeljne človekove pravice. Po Perparjevih besedah to kaže na možnost, da so pripravljavci zakona zavestno v parlamentarno proceduro poslali predlog zakona, ki krši temeljne človekove pravice določenega segmenta prebivalstva.

Zavestno kršenje človekovih pravic
Pojasnil je, da je tudi takratna varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik v zahtevi za presojo ustavnosti Zujfa podrobno analizirala, zakaj je bilo ravnanje, ki je bilo usmerjeno v kršitev pravic, storjeno zavestno. Na tej podlagi je po mnenju Perparja mogoče ugotoviti, "da so vsi pripravljavci zakona ravnali s polnim zavedanjem, da gre za neustaven zakon".

Kaj bo storilo tožilstvo?
Zastopnik ZDUS-a je izrazil pričakovanje, da bo njihovo vlogo tožilstvo vzelo kot kazensko ovadbo in nadaljevalo postopek na sodišču. Zdaj je torej na državnih organih, da podrobneje ugotovijo vse okoliščine sprejema tega zakona in presodijo, ali so v ravnanju pripravljavcev zakona podani znaki kaznivega dejanja.

Obresti ne bo
Pravna sodelavka zveze društev Ana Bilbija je opozorila še, da po razveljavitvi omenjenega dela varčevalnega zakona upokojenci po izplačilu preostanka poračuna, ki bo izplačan prihodnje leto, ne bodo dobili izplačanih zamudnih obresti, poleg tega pa jih veliko tega poračuna ne bo dočakalo. Bilbija tudi meni, da je nujna analiza finančnih posledic sprejetja zakona, saj je njegovo sprejetje povzročilo nepotrebne stroške.

Tej pobudi so se pridružili tudi Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Združenje Sever, Zveza upokojencev ministrstva za notranje zadeve in Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije.

Zdus ovadil pripravljalce ZUJF-a