Upokojenci bodo protest izvedli,
Upokojenci bodo protest izvedli, "takoj ko bodo pravice upokojencev znova ogrožene," je dejal sekretar Sindikata upokojencev Slovenije pri ZSSS-ju Miloš Mikolič. Foto: Reuters

Glavnega razloga za shod namreč ni več, so pojasnili v sindikatu. "Shoda, ki smo ga napovedali za sredo, ne bo. Vendar pa ni odpovedan, ampak le preložen. Organizirali ga bomo takoj, ko bodo pravice upokojencev znova ogrožene," je dejal sekretar Sindikata upokojencev Slovenije pri ZSSS-ju Miloš Mikolič.
Vlada je prejšnji teden načeloma uskladila ukrepe za proračun 2014. Kriznega davka in rezov v upokojenske prejemke ne bo, je pa predvidena ukinitev seniorske olajšave pri dohodnini, čemur pa v sindikatu upokojencev po Mikoličevih besedah ne nasprotujejo.
Mikolič je še napovedal, da se bodo v sindikatu pridružili demonstracijam, ki jih v novembru zaradi vse večjih in vse bolj odkritih pritiskov na osnovne delavske in socialne pravice ter na drugi strani vse šibkejše pravne in socialne države organizira ZSSS. V sindikalni zvezi so že napovedali, da ne bodo pod nobenim pogojem privolili v posege v minimalno plačo, za obrambo minimalne plače pa bodo uporabili vsa sindikalna sredstva.

Nekateri upokojenci prelagajo, drugi nadaljujejo
Če je sindikat upokojencev svoje protestne dejavnosti preložil, pa bo Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus) svojo akcijo nadaljevala. Zdus namreč obiskuje poslance v poslanskih pisarnah, akcijo pa so začeli prejšnji teden. Z njo želijo, kot so sporočili, doseči večjo občutljivost poslancev za potrebe volivcev, s tem dvigniti kakovost odločanja v državnem zboru in vrniti ugled državnemu zboru.

Pretekli ponedeljek je 217 volivcev obiskalo 52 poslancev in poslank, v stiku pa so bili še z dodatnimi 22 poslanci. Deset poslancev se je opravičilo, štirje se srečanja kljub dogovoru niso udeležili, dva poslanca nočeta srečanj z volivci, s 16 poslanci pa niso vzpostavili nobenega stika.

Številni poslanci so se odzvali z razumevanjem in podporo, so dejali v Zdusu. Pri tem pa so ugotovili, da nekateri še niso pripravljeni govoriti v lastnem imenu, ampak "v jeziku stranke, ki ji pripadajo".

Kot pravijo, bodo v akciji poslancem še naprej predstavljali dejanske probleme prebivalstva in zahtevali njihovo reševanje. Kratkoročni cilj akcije je do marca 2014 doseči, da bodo vsi poslanci enkrat tedensko na voljo volivcem, srednjeročni do volitev 2015 pa, da volivci dobro spoznajo svoje poslance.