Pred dobrim letom je sindikat upokojencev zaradi posega v pokojnine protestiral pred vlado. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Pred dobrim letom je sindikat upokojencev zaradi posega v pokojnine protestiral pred vlado. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Predstavniki sindikatov, delodajalcev in upokojencev na sestanku s finančnim ministrom Urošom Čuferjem o noveli zakona o Slovenskem državnem holdingu niso dosegli napredka, zato bodo pogovore nadaljevali prihodnji teden.
Predstavniki upokojencev napovedujejo, da bodo vse napore vložili v to, da Kapitalska družba (Kad) tudi v prihodnje ostane samostojna in se ne pripoji k SDH-ju, kot predvideva sprememba zakona. Predstavniki upokojencev ob tem poudarjajo, da je lastnik premoženja Kapitalske družbe in 35-odstotnega deleža Zavarovalnice Triglav znan. To so zdajšnje in prihodnje generacije upokojencev.
Kot opozarja Mateja Kožuh Novak, utegne pripojitev Kada SDH-ju odpreti veliko možnosti za manipulacijo: "Za moje pojme gre samo za lažjo manipulacijo v okviru enega žaklja. Pride lahko en nov minister in reče, letos ne boste dobili nič, zato moramo zmanjšati pokojnine."
Mikolič: Sredstva ne smejo v proračun
Sekretar Sindikata upokojencev pri svobodnih sindikatih Miloš Mikolič ob tem opozarja:
"Sredstva Kada se ne smejo preliti in izgubiti v nek integralni proračun, kjer se ne bo nič vedelo, koliko je, kaj je in za koga je."
Kako naj bo organiziran Kad
Eden izmed večjih očitkov letu tudi na račun organiziranosti SDH-ja, ki kaže na prevlado politike. Zato v Sindikatu upokojencev napovedujejo boj za ohranitev vpliva zavarovancev oziroma delavcev, da bo imel "upravičenost posega v obravnavo in odločanje tudi delavec".
Manj sredstev tudi za ZPIZ?
Na odprta vprašanja, predvsem glede ZPIZ-ovih 35-ih odstotkih Zavarovalnice Triglav, ki naj bi jih odkupil državni holding, opozarja tudi Marjan Papež, prvi mož Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.
Gre namreč za 100 milijonov evrov vreden delež, ki je letos ZPIZ-u prinesel 15 milijonov evrov od dividend: "Ali se zagotavlja ena substanca, ki bo zagotavljala tudi sredstva čez deset ali 20 let, ali pa je takšna krizna situacija, da se izčrpa v nekaj letih," je dejal Papež.
Kot napovedujejo predstavniki upokojence,v se bodo borili z vsemi štirimi, da bodo tudi v prihodnje sredstva Kapitalske družbe ostala namenjena le za pokojnine.