Uran je bil nadškof in metropolit med decembrom 2004 in novembrom 2009, ko je nepričakovano odstopil. Foto: BoBo
Uran je bil nadškof in metropolit med decembrom 2004 in novembrom 2009, ko je nepričakovano odstopil. Foto: BoBo

"Apostolska nunciatura je Nadškofijo Ljubljana obvestila o novem položaju upokojenega nadškofa Alojza Urana. V njem je apostolski nuncij Juliusz Janusz sporočil, da je nadškof Alojzij Uran od Svetega sedeža prejel dovoljenje, da se po bivanju v tujini lahko vrne v Slovenijo," so sporočili s Slovenske škofovske konference (SŠK).
Glede na svoje zdravstveno stanje bo Uran v dogovoru z ljubljanskim nadškofom Stanislavom Zoretom opravljal različne pastoralne dejavnosti in pomagal pri življenju lokalne Cerkve.

"Njegove vrnitve smo v naši nadškofiji iskreno veseli in mu želimo čimprejšnje okrevanje in Božjega blagoslova," so še zapisali na SŠK-ju.
Uran želi narediti "še kaj dobrega"
Uran je v izjavi za Radio Slovenija dejal, da je bila taka odločitev pričakovana, saj je bilo že ob rehabilitaciji nadškofov Antona Stresa in Marjana Turnška omenjeno, da se razrešuje tudi njegov primer. Sicer pa je Uran izrazil upanje, da bo, če mu bo zdravje dopuščalo, "še kaj dobrega naredil za slovenski prostor".

V tujino leta 2012
Uran je po dekretu iz Rima Slovenijo zapustil julija 2012 zaradi domnevnega očetovstva, so takrat pojasnili na SŠK-ju. Ukrep je bil preventiven, dokler se vprašanje ne razreši, so dodali. Uran je očetovstvo zanikal in izrazil pripravljenost na DNK-test, njegovi podporniki pa so takrat zatrdili, da je nekdanji metropolit "žrtveno jagnje" in moteči dejavnik zaradi priljubljenosti. Več let je bil nastanjen v italijanskem samostanu.