V Franciji in na Nizozemskem za 'napade' na brezpilotnike urijo orle. Foto: Reuters
V Franciji in na Nizozemskem za 'napade' na brezpilotnike urijo orle. Foto: Reuters

Brezpilotne letalnike oziroma njihove upravljavce je zelo težko najti. Policija je sicer za ta namen kupila dve puški, ki brezpilotne letalnike prizemljita, a ju doslej še niso uporabili. Odkar je pred dvema letoma začela veljati uredba o brezpilotnih zrakoplovih, število tovrstnih letalnikov pri nas narašča, v tem času pa je bilo izrečenih več glob in prepovedi letenja, težava pa še vedno ostaja nadzor.

Sorodna novica Zakaj brezpilotni letalnik nad letališčem povzroči takšno paniko?

Po neuradnih podatkih je pri nas brezpilotnikov več tisoč, veljavno dovoljenje za njihovo upravljanje pa ima po podatkih Agencije za civilno letalstvo manj kot 200 fizičnih in pravnih oseb.

Nevarno letenje brezpilotnih letalnikov vključuje prenizke polete, letenje nad ljudmi ali pa na višini, kjer sploh ne bi smeli leteti – denimo nad Piranom, območjem, ki ga redno preletavajo letala. Pred leti sta se policijski helikopter in brezpilotni letalnik na območju brniškega letališča zgrešila za le nekaj metrov, pripoveduje pilot policijskega helikopterja, ki je imel zaradi letalnika težave tudi pri reševanju planinca.

"Smo pri Češki koči naleteli na enega, ki ga sicer nismo videli, nanj nas je opozoril oskrbnik koče. Neprijetna zadeva, če veš, da je nekaj v zraku, sam ga pa ne moreš videti," je pojasnil Jure Olaj, pilot pri policijski letalski enoti.

Letalnik prizemljil helikopter v kliničnem centru

Do 20 letalnikov v zraku so v enem dopoldnevu nad Blejskim otokom lani poleti našteli prebivalci, pogosti so tudi nad Ljubljanskim gradom. Novembra lani vojaški helikopter denimo ni mogel vzleteti z ljubljanskega kliničnega centra, saj ga je preletaval letalnik. Ljudje se ne zavedajo, kaj bi se zgodilo, če bi trčila, saj je sprednji del plovila steklo, opozarja pilot.

Brezpilotni letalniki so vsekakor dobrodošla novost, a ob primerni regulaciji. Foto: Reuters
Brezpilotni letalniki so vsekakor dobrodošla novost, a ob primerni regulaciji. Foto: Reuters

Policija z dvema puškama proti letalnikom

Lani je policija kupila dve puški, s katerima lahko prizemlji brezpilotne letalnike, tako da prekine signal med upravljavcem in letalnikom. "Pri uporabi protidronske puške se dron premika nadzorovano, ne pade dol in ne predstavlja še večje grožnje kot s svojim letenjem," je pojasnil Uroš Marjetič z uprave za policijske specialnosti.

Vprašanje je sicer, ali bi policistom sploh uspelo priti na kraj pravočasno, saj so lahko letalniki v zraku največ okoli pol ure. "Ko je treba nekaj prizemljiti, je težko najti storilca, in tudi ko je letalnik na tleh, storilec nima nobene želje, da bo tam visel in čakal," je sklenil policist.

Za uporabo oziroma registracijo brezpilotnega letalnika je potreben le elektronski naslov, ki ni nujno sestavljen iz imena in priimka.

Težav zarad brezpilotnih letalnikov vse več