Na ekonomski fakulteti so letno izplačali od 134.000 do 153.000 evrov bruto dodatka. Foto: Reuters
Na ekonomski fakulteti so letno izplačali od 134.000 do 153.000 evrov bruto dodatka. Foto: Reuters

Odločitev bodo na fakulteti spoštovali, prav tako vse ugotovitve pristojnega inšpektorja za javni sektor, ki je ugotovil, da za izplačilo teh dodatkov ni bilo pravne podlage, so po poročanju Radia Slovenija sporočili z ekonomske fakultete. To pomeni, da bodo vsi prejemniki dodatka za stalno pripravljenost denar morali vrniti za zadnjih 10 mesecev. A inšpekcija je ugotovila, da je EF v treh letih nezakonito izplačala 437.000 evrov dodatka.

Po poročanju novinarke TV Slovenija Erike Žnidaršič sodišče ni niti odločalo o vsebini, temveč je ugotovilo, da izpodbijani inšpekcijski zapisnik ni pravni akt, ki bi se lahko izpodbijal v upravnem sporu. To bi lahko storili le na ministrstvu za javno upravo, kar so tudi storili, a je ministrstvo pritrdilo inšpektorju, s čimer se je postopek končal. Odločitev upravnega sodišča je torej bila, da se tožba zavrže. Sklep je postal pravnomočen 10. februarja. Do 7. marca morajo vse fakultete inšpektoratu tudi poročati o vračilu denarja, do zdaj pa je denar vrnilo pet od devetih fakultet.

Na ekonomski fakulteti bodo morali sami plačati tudi stroške odvetniške družbe, ki so jo najeli. Dekanka ekonomske fakultete Metka Tekavčič je namreč v prvih dneh novega leta napovedala vložitev tožbe zoper ukrepe inšpektorja za javni sektor.

Afera zamajala vlado
Spomnimo, afera z izplačevanjem dodatka za stalno pripravljenost je izbruhnila decembra lani, ko je na plan prišla ugotovitev inšpektorata za javni sektor, da so nekatere fakultete nezakonito izplačevale na tisoče evrov omenjenega dodatka. Med njimi je bila največja izplačevalka prav ekonomska fakulteta, ki jo je v tistem času vodil trenutni finančni minister Dušan Mramor.

Na vlado se je zgrnil silen pritisk, da mora Mramor oditi, prav tako ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič. A premier Miro Cerar je oba ministra podprl, odstopil ni nihče, so pa vsi vidni akterji afere vrnili preveč izplačane dodatke.

Sodišče potrdilo vračanje dodatkov na fakultetah
Sodišče potrdilo vračanje dodatkov na fakultetah