Slovenska obveščevalno-varnostna agencija spet deluje s polno močjo. Foto: BoBo
Slovenska obveščevalno-varnostna agencija spet deluje s polno močjo. Foto: BoBo


Kot so navedli v uradu vlade za komuniciranje so v vodstvu Sove na njihovo pobudo s sindikatom sklenili sporazum o nadaljnjih korakih za izboljšanje statusa zaposlenih v agenciji. Odkar je na mesto direktorja agencije prišel Rajko Kozmelj, je namreč prišlo do ustreznejšega socialno-partnerskega sodelovanja, je pojasnil predsednik sindikata državnih organov Frančišek Verk. "Stavko so prekinili, ker je Kozmelj zagotovil, da se bo stanje uredilo," je dejal.

"Sindikat je prepoznal jasno in resno namero vodstva agencije za izvedbo socialnega dialoga in v korist agencije ter vseh zaposlenih prekinil stavko," so zapisali v uradu vlade. Sindikat pa kljub temu podpira sindikate javnega sektorja pri njihovih prizadevanjih za izboljšanje pogojev dela in statusa v javnem sektorju, so dodali.

Sindikat agencije se je s stavko odločil uveljavljati zahteve, povezane s statusom in vrednotenjem delovnih mest, izvajanjem socialnega dialoga in povečanjem števila zaposlenih. Stavkajoči so opozarjali, da je zaposlenega premalo kadra, zaradi česar se pojavlja izgorelost, poleg tega pa so zahtevali tudi višje plače, je spomnil Verk.

Pogajanja med uslužbenci in novo vlado naj bi stekla kmalu po imenovanju novega direktorja Kozmelja, je na spletu poročal Večer. Vlada je sicer Kozmelja za direktorja Sove imenovala 27. septembra, potem ko je razrešila prejšnjega direktorja Zorana Klemenčiča.

Nov direktor naj bi uredil razmere v Sovi
Zaposleni v Sovi prekinili stavko
Nov direktor naj bi uredil razmere v Sovi
Zaposleni v Sovi prekinili stavko