Slovenska vojska se zaradi kadrovske podhranjenosti popolnjuje s pogodbeno rezervo. Foto: BoBo
Slovenska vojska se zaradi kadrovske podhranjenosti popolnjuje s pogodbeno rezervo. Foto: BoBo

Na usposabljanje je bilo vpoklicanih 691 pripadnikov, odzvalo pa se jih je 526, so sporočili iz Slovenske vojske (SV). Kot so še zapisali, so se pripadniki pogodbene rezervne sestave med usposabljanjem, ki je trajalo en teden, med drugim seznanili s splošnimi vojaškimi predpisi in kodeksom vojaške etike, obnovili osnove preživetja in delovanja na bojišču ter obnovili postopke varovanja objektov. Izvedli so usposabljanja za namenske naloge, kot so varovanje vojaških objektov, opravili test rokovanja z orožjem in predpisana streljanja ter se usposobili za delovanje na bojišču. Usposabljanje so končali s preverjanjem.

V času vpoklica, ki ga bodo začeli maja, bodo izvajali naloge podpore, vzdrževanja, varovanja objektov in sodelovali pri drugih vojaških nalogah, za katere so usposobljeni. Na ta način bo lahko Slovenska vojska, ki se spopada z naraščajočim kadrovskim primanjkljajem, še naprej izvajala nespremenjeni obseg nalog, ki izhajajo iz predpisov na obrambnem področju, so sporočili.

Kadrovski primanjkljaj pojasnjujejo tudi s tem, da je bilo okoli 1.000 pripadnic in pripadnikov iz različnih enot Slovenske vojske vključenih v usposabljanje bataljonske bojne skupine.