Če bo šlo naprej s tem tempom, bo državni proračun imel precej manjši primanjkljaj od načrtovanega. Foto: Reuters
Če bo šlo naprej s tem tempom, bo državni proračun imel precej manjši primanjkljaj od načrtovanega. Foto: Reuters

Izračunani primanjkljaj državnega proračuna je oktobra po podatkih ministrstva znašal 1,4 milijona evrov, kar pomeni, da je proračun po avgustovskem presežku drugi mesec zapored dosegel primanjkljaj. Kljub temu pa je bil v primerjavi s septembrskimi 94,3 milijona evri bistveno nižji.

.
Prihodki so oktobra znašali 828,1 milijona evrov in bili za skoraj 217 milijonov evrov večji kot septembra ter za okoli 50 milijonov evrov nad prihodki pred enim letom.

Pozno plačala trošarine
Večinski del so predstavljali davčni prihodki, 723,4 milijona evrov, kar je nekaj manj kot 268 milijonov evrov več kot septembra in za kar 135 milijonov evrov več kot oktobra lani. Razlika je nastala zaradi plačila trošarin na energente dveh davčnih zavezancev, ki sta septembrski davek plačala šele prvi delovni dan v oktobru.

Prihodki z naslova DDV-ja, ki je v strukturi davkov najpomembnejši, so dosegli 338,1 milijona evrov in so bili za nekaj manj kot 116 milijonov evrov višji kot septembra ter za nekaj manj kot 26 milijonov evrov višji kot oktobra lani.

Odhodki so se ustavili pri 829,5 milijona evrov, kar je nekaj manj kot 124 milijonov evrov več kot septembra, a kar 57 milijonov evrov manj kot oktobra lani.