V Afganistanu je bil ranjen slovenski vojak. Foto: BoBo
V Afganistanu je bil ranjen slovenski vojak. Foto: BoBo
Dobran Božič in Roman Jakič
Današnji incident ne bo vplival na delo vojakov v Afganistanu. "Še naprej bodo opravljali naloge, kot je bilo načrtovano," je zatrdil načelnik Generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič. Foto: BoBo
Afganistan
V Afganistanu je trenutno 20. kontingent, ki šteje 33 pripadnikov iz različnih enot Slovenske vojske in dva civilna strokovnjaka. Naloge v Afganistanu so prevzeli konec septembra. Največ jih je nastanjenih v oporišču Arena v Heratu. Foto: EPA
V Afganistanu ranili slovenskega vojaka

Strelski incident, ki se je zgodil danes ob 13.27 po srednjeevropskem času, je za MMC potrdil tudi tiskovni predstavnik Slovenske vojske Simon Korez. Vojaka so sicer že prepeljali nazaj v bazo.

"Pripadniki Slovenske vojske so opravljali redno nalogo mentorstva afganistanskih sil. Pri tem je prišlo do stika z nasprotnikom in en slovenski vojak je bil ranjen," je po vrnitvi s Sicilije, kjer je skupaj z obrambnim ministrom in predsednico vlade danes obiskal slovenske vojake, ki sodelujejo v humanitarni operaciji italijanske mornarice, pojasnil načelnik generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič.

Podrobnosti še niso znane
O dogodku še ni natančnega poročila, kar je za MMC potrdil tudi Aleš Sila iz Službe za strateško komuniciranje obrambnega ministrstva, zato podrobnejše informacije o samem incidentu in napadalcih še niso znane, na ministrstvu prav tako ne razkrivajo osebnih podatkov o ranjenem pripadniku Slovenske vojske.

Po neuradnih podatkih Televizije Slovenije gre za 37-letnega pripadnika SV-ja z Gorenjskega. O njegovi poškodbi so bili že obveščeni tudi svojci.

Minister na obrambo Roman Jakič je tako potrdil le, da je vojak zunaj smrtne nevarnosti, da se počuti dobro, in da pričakujejo, da bo hitro okreval. Na dogodek se je minister sicer odzval tudi na Twitterju, kjer je zapisal: "Ranjenemu pripadniku Slovenske vojske pri opravljanju rednih nalog v Afganistanu želim čimprejšnje okrevanje."

Pojasnil pa je, da je nadaljnja obravnava ranjenih vojakov običajno taka, da v primeru manjše rane vojak ostane na območju delovanja in tam okreva, sicer pa ga s prevozom zavezniških sil prepeljejo v ameriško oporišče v Nemčiji, od koder bi ga lahko prepeljali v Slovenijo.

Premierka Alenka Bratušek je ob prihodu na Brnik poudarila, da je dobro, da je poškodba slovenskega vojaka lažja in da njegovo življenje ni ogroženo. "Oprema in izurjenost sta takšni, da so naši vojaki lahko varni, kolikor so na vojnem območju pač lahko varni. Vedeti pa moramo, da gre za vojaško območje," je poudarila.

Do danes v Afganistanu že več kot tisoč slovenskih vojakov
Slovenska vojska se bo iz Afganistana umaknila do konca junija letos, od julija do decembra pa naj bi predvidoma v deželi pod Hindukušem ostala dva pripadnika SV-ja. Obrambni minister Roman Jakič je septembra pojasnil, da bosta pripadnika, ki bosta ostala v Afganistanu, ostala na poveljstvu ISAF-a.

Slovenija je postopno zmanjševala svojo navzočnost v Afganistanu - medtem ko je največji kontingent SV-ja v tej državi doslej štel 93 pripadnikov, je pred tedni tja odpotovalo 35 pripadnikov SV-ja, od tega dva civilna strokovnjaka. Ta kontingent bo v Afganistanu ostal do konca aprila, ko naj bi se jih nekaj vrnilo domov, preostali pa naj bi se vrnili do konca junija.

Slovenska vojska je v silah ISAF-a v Afganistanu navzoča že od marca 2004. Do danes je v okviru teh sil sodelovalo več kot tisoč pripadnikov Slovenske vojske.

V zadnjem incidentu poškodovanih ni bilo
Slovenija v Afganistanu k sreči še ni zabeležila smrtne žrtve med svojimi vojaki, ki pa so že bili vpleteni v nekaj incidentov. Zadnji se je zgodil novembra, ko je bilo napadenih šest slovenskih vojakov, ki služijo v Afganistanu na strelski napad so namreč odgovorili z ognjem, a poškodovanih ni bilo na nobeni strani.

Maja 2011 je bila v napadu na sedež skupine za obnovo provinc (PRT) v Heratu lažje ranjena slovenska civilna strokovnjakinja, julija 2005 pa je slovensko vojaško vozilo tipa hummer s štirimi vojaki zapeljalo na mine - eden je imel nato manjše težave s sluhom.

V Afganistanu ranili slovenskega vojaka