Senko Pličanič je prepričan, da bo vladi uspelo pri usklajevanju različnih interesov v okviru zdravstvene reforme. Foto: BoBo
Senko Pličanič je prepričan, da bo vladi uspelo pri usklajevanju različnih interesov v okviru zdravstvene reforme. Foto: BoBo

Tako po mnenju predsednice strokovnega odbora za zdravstvo stranke DL Saše Markovič trenutni predlog zakona o zdravstveni dejavnosti premalo prinaša zdravstvu, obenem pa javni sistem tako obremenjuje, da se ta ne bo mogel prilagajati potrebam ljudi.

V DL-ju tako podpirajo opredelitev koncesijskega akta, pri čemer se jim zdi problematična časovna omejitev koncesij na 25 let. Po mnenju Markovičeve koncesije same ne predstavljajo težav, zahtevajo zgolj dobro regulacijo in prilagajanje potrebam, ne pa poznanstvom.

Markovičeva je prepričana tudi, da bi bilo treba urediti košarico pravic, ki jih krije obvezno zdravstveno zavarovanje. "Če denarja ni, je treba jasno povedati, katere storitve lahko država financira." V DL-ju sicer nasprotujejo dodatnemu obdavčevanju socialno najbolj ogroženih, rešitev za financiranje zdravstva pa vidijo v javno-zasebnih partnerstvih.

Med težavami v zdravstvu je tudi netransparentno financiranju, kot je že opozarjala iniciativa zdravnikov. Markovičeva je ob tem dejala, da je treba vse morebitne goljufe kazensko obravnavati. V DL-ju se zavzemajo tudi za administrativno razbremenitev zdravnikov in sprejem standardov in normativov, po katerih bi lahko jasno videli, koliko zdravnikov v Sloveniji manjka.

Sicer pa je po mnenju programskega tajnika DL-ja Senka Pličaniča mogoče uskladiti številne interese v okviru socialnega dialoga pri zakonu o zdravstveni dejavnosti, ki je prvi del napovedane zdravstvene reforme. Dokončno uskladitev predloga pa Pličanič pričakuje najpozneje avgusta.