Slovenija
(9)
Z današnjo seznanitvijo DZ-ja se je odprla pot predčasnim volitvam, a mora Pahor z njihovim razpisom počakati še na iztek 48-urnega roka. Foto: DZ/Borut Peršolja

Dodaj v

V DZ bi bilo vloženega nobenega predloga za mandatarskega kandidata

Datum volitev: 27. maj ali 3. junij?
11. april 2018 ob 07:56,
zadnji poseg: 11. april 2018 ob 16:32
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Poslanci so na današnji izredni seji ugotovili, da v DZ ni bilo vloženega predloga za izvolitev predsednika vlade. S tem je odprta pot za predčasne volitve, počakati je treba le še do petka, ko se bo iztekel rok, v katerem bi DZ lahko odločal o morebitnem tretjem poskusu iskanja mandatarskega kandidata.

Vebru ni uspelo zbrati dovolj podpisov
Potem ko je predsednik republike konec marca državni zbor obvestil, da po odstopu Mira Cerarja s funkcije predsednika vlade ne bo predlagal kandidata za novega mandatarja, se je včeraj iztekel 14-dnevni rok, v katerem bi to lahko storili tudi poslanci.

A predloga za izvolitev mandatarja niso vložili v nobeni poslanski skupini, pa tudi nepovezanemu poslancu Janku Vebru, ki se je sam ponudil za ta položaj, ni uspelo zbrati zadostne podpore poslanskih kolegov. Tako se je DZ danes brez razprave in glasovanja seznanil s sklepom, da nihče od kvalificiranih predlagateljev - torej poslanske skupine ali desetih poslancev - ni vložil predloga za izvolitev mandatarja.

Zadnji rok se izteče v petek popoldne
Z današnjo seznanitvijo DZ-ja se je odprla pot predčasnim volitvam, a mora Pahor z njihovim razpisom počakati še na iztek 48-urnega roka, v katerem bi lahko DZ odločal o morebitnem tretjem poskusu iskanja mandatarskega kandidata. Rok je začel teči takoj po današnji seznanitvi DZ-ja in se bo torej iztekel v petek popoldne.

Takrat se bodo poslanci, če sklepa o tretjem poskusu iskanja kandidata ne bo, znova sestali na izredni seji ter ugotovili, da kandidata za novega predsednika vlade ni.

O tem bodo obvestili predsednika republike, ki je napovedal, da bo predčasne volitve razpisal v soboto. Kdaj bodo volitve potekale, še ni znano, mogoča datuma pa sta 27. maj in 3. junij.

T. H., G. C.
Prijavi napako
Komentarji
xerces8
# 11.04.2018 ob 12:57
Ja, vsi pametni, ko so pri krmilu pa uh-oh, nič ne moremo, nič se ne da...
SamoRes
# 11.04.2018 ob 14:45
Tisti, ki ste zadovoljni s situacijo boste volili stare stranke, vsi ostali pa bomo morali tiste, ki še niso bile v vladi, če hočemo spremembe.
Zakaj volite vedno isto, če bi radi boljše?
GM
# 11.04.2018 ob 11:23
Stranke, ki so trenutno v koaliciji ne bi smele niti ust odpret od tem, kaj bi blo treba popravit in kaj vse ne štima. So mel cel mandat časa to spreminjat, nardil pa popolnoma nič.
Priložnost bi mogle dobit druge stranke. Pa ne govorim o kvazi novih obrazih, ki prihajajo iz iste garniture....
Hmeljar
# 11.04.2018 ob 15:29
In še enkrat se bo Mirči zjokal....
Lovec
# 11.04.2018 ob 14:09
Kakšne postopkovne neumnosti se gremo mi.
AM
# 11.04.2018 ob 14:01
Prav bi bilo uvesti volilni sistem, kjer bi vsaka stranka predstavila svojo vlado.

Tisti dve stranki, ki sta prejeli največ glasov gresta v drugi krog. Zmagovalka dobi med 46 in 50 poslanskih sedežev, člani vlade pa so avtomatsko izvoljeni.

Preostale stranke si proporcionalno razdelijo preostale razpoložljive sedeže.

Tako bi le imeli v vladi samo eno stranko, ki morala prevzeti odgovornost za vse slabe stvari in si pripisati vse zasluge za dobre stvari.

Upam, da bo čez čas večina mislila podobno...
a.vehar
# 11.04.2018 ob 13:57
Upam, da se bojo ljudje končno spametovali in odprli oči, da leve vlade niso naredile nič koristnega za Slovenijo.
AM
# 11.04.2018 ob 13:57
A niso omenjali tudi 10. junij ?
Dejstva
# 11.04.2018 ob 08:21
Prav bi bilo, da še kdaj Janša dobi vlado. Ker že zelo dolgo čaka.
Kazalo