Dušan Egidij Kubot pred vložitvijo podpisov pred stavbo DZ-ja. Foto: BoBo
Dušan Egidij Kubot pred vložitvijo podpisov pred stavbo DZ-ja. Foto: BoBo
Kubot že nekaj časa zagovarja vrnitev družbene lastnine, uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka, neposredno demokracijo. Nasprotuje gradnji 6. bloka TE Šoštanj. Foto: BoBo

SOL, ki mu predseduje iz mariborske nadškofije izključeni duhovnik Dušan Egidij Kubot, znan tudi po lanski neuspešni kandidaturi za predsednika države, zahteva tudi vrnitev nepošteno pridobljenega premoženja in nezakonito odtujenega denarja iz države.

Kubot je vsebino peticije, za katero so podpise začeli zbirati januarja letos, utemeljil z javnosti znanimi aferami in zadnjo raziskavo, po kateri je v Sloveniji delež menedžerjev, za katere je podkupovanje običajno, kar 96-odstoten. Potrebna je lustracija, menijo v SOL-u, in to temeljita. Ustavni zakon o lustraciji bi se tako nanašal na vse osebe, ki so opravljale pomembno in odgovorno družbenopolitično delo vse od začetka osamosvojitve do danes, ter na tiste funkcionarje, ki so povzročili politično, gospodarsko in moralno škodo državi in ljudstvu.

Peticijo SOL-a so lahko v celoti preberete tule.

Poleg tega zahtevajo sprejetje ustavnega zakona o nezastaranju odgovornosti za povzročeno škodo vseh ljudi, ki so v privatizaciji sodelovali in omogočili nepošteno in krivično olastninjenje državnega in družbenega premoženja.

Podpisniki peticije zahtevajo tudi sprejetje zakona o vrnitvi premoženja, pridobljenega na krivičen in nezakonit način. Zahtevajo pa tudi razveljavitev zakona o privatizaciji družbenega in državnega premoženja ter vseh postopkov, ki so bili izvedeni na podlagi tega zakona.

Zahtevajo tudi izpolnitev zahtev
Peticija ima sicer 19 zahtev. Poleg omenjenih zahtev vključuje peticija med drugim zahtevo za "socialno pravično delovno zakonodajo in dosledno socialno zaščito delavca in pravično reformo trga dela" in "učinkovit sodni sistem, odstranitev nekaterih gnilih sodnikov in ustavitev gnilih odvetnikov v državi" ter zahtevo za takojšnjo uvedbo finančne policije in spremembe volilnega sistema. Pod 16. točko je sicer navedena tudi zahteva za "radikalno realizacijo vseh zahtev iz peticije".

Podpisniki še absolutno nasprotujejo dokapitalizaciji bank, slabi banki in novi "krivični referendumski zakonodaji".

Kot je pred vložitvijo podpisov dejal Kubot, bi morali biti njihovi predlogi vključeni v nacionalni reformni program in program stabilnosti ter prav tako posredovani Bruslju.