Z ukinitvijo državnega sveta bi se tudi skrajšal in poenostavil zakonodajni postopek, je prepričan Virant. Foto: BoBo
Z ukinitvijo državnega sveta bi se tudi skrajšal in poenostavil zakonodajni postopek, je prepričan Virant. Foto: BoBo

Predsednik DZ-ja in Liste Virant Gregor Virant, ki je tudi prvopodpisani pod predlogom, je na novinarski konferenci kot razloge za ukinitev državnega sveta navedel njegovo nepotrebnost ter potrebo po poenostavitvi, preglednosti in racionalizaciji.

Računajo na podporo Pozitivne Slovenije
Za ukinitev DS-ja imajo za zdaj zagotovljenih 43 glasov poslancev, medtem ko jih za spremembo ustave potrebujejo 60. Virant pričakuje dobro, pametno presojo tudi v drugih poslanskih skupinah.

"Predvsem računamo na poslansko skupino Pozitivne Slovenije, kjer čutimo med kolegi poslanci kar naklonjenost tej rešitvi, da se ukine državni svet," je dejal.

Vodja poslanske skupine PS-ja Jani Möderndorfer je za MMC povedal, da državnega sveta takega, kot je, zaenkrat ne vidijo. "To bomo še enkrat pogledali, preučili in videli, kaj narediti. Tak je postopek," je dejal in dodal, da bi ga bilo gotovo potrebno preoblikovati.

Virant je dejal, da je državni svet nepotrebna inštitucija. Dvodomni parlamenti temeljijo bodisi na federativni ureditvi države ali pa se pojavljajo v državah z monarhično tradicijo, je spomnil Virant. Nič od tega pa za Slovenijo ne drži, zato ga po njegovem mnenju ne potrebujemo.

"Skrajšal bi se zakonodajni postopek"
Zatrdil je, da bi se z ukinitvijo DS-ja skrajšal in poenostavil zakonodajni postopek, poleg tega pa bi se z ukinitvijo zagotovilo bolj pregledno demokratično proceduro. Virant je prepričan, da DS v zakonodajni postopek vnaša določeno nepreglednost, saj skozi državni svet govorijo posamezne interesne skupine, pa tudi politične stranke.

Meni, da je ukinitev državnega sveta upravičena in racionalna tudi z vidika javnofinančnih izdatkov. Letni prihranek v višini približno dveh milijonov evrov, kolikor znaša proračun državnega sveta, ni velik prihranek, priznava Virant, a dodaja, da "gre za demonstracijski učinek in zgled, da se z nižanjem javne porabe začne pri samem vrhu".