Za financiranje trajne ureditve grobišča v Hudi Jami so v proračunu ministrstva za delo za leto 2010 zagotovljena sredstva v višini 430.000 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Za financiranje trajne ureditve grobišča v Hudi Jami so v proračunu ministrstva za delo za leto 2010 zagotovljena sredstva v višini 430.000 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Do zdaj so iz rova iznesli 726 trupel, po ocenah zgodovinarja in vodje evidentiranja prikritih grobišč Mitje Ferenca pa naj bi bilo v prvem jašku še okoli 2.500 trupel.

Vlada se je namreč na seji seznanila z informacijo v zvezi z ureditvijo omenjenega grobišča. Še pred preureditvijo jamskih prostorov v grobnico je po navedbah vlade nujno treba opraviti dela, ki se nanašajo na ureditev prostorov, kjer bodo ostali oziroma bodo nameščeni posmrtni ostanki žrtev, ter tudi dela, ki so potrebna za ureditev dostopa do teh prostorov.

Z ureditvijo se začne takoj, ko se konča preiskava
Za financiranje trajne ureditve grobišča v Hudi Jami so v proračunu ministrstva za delo, družino in socialne zadeve za leto 2010 zagotovljena sredstva v višini 430.000 evrov. Notranja in zunanja ureditev se začne takoj, ko bo končana preiskava v notranjosti objekta, še piše v gradivu.

Kot je znano, so se 7. decembra spet začela dela v Hudi Jami. Po odredbi preiskovalnega sodnika v Celju je namreč treba nadaljevati dela pri izkopu iz drugega jaška v rudniku, kjer so marca letos našli več sto mumificiranih posmrtnih ostankov žrtev povojnih pobojev.

Trupel naj bi bilo še okoli 2.500
Kdo so žrtve, zakopane v rovu Barbara, ni znano, po nekaterih navedbah pa naj bi bili med njimi slovenski domobranci in hrvaški ustaši. Preiskovalci do zdaj na truplih niso odkrili strelnih ran, zato domnevajo, da so ti ljudje umrli zaradi zastrupitve s plinom. Do zdaj so iz rova iznesli 726 trupel, po ocenah zgodovinarja in vodje evidentiranja prikritih grobišč Mitje Ferenca pa naj bi bilo v prvem jašku še okoli 2.500 trupel. Trupla naj bi bila tudi v drugem in tretjem jašku.