Bo Jože P. Damijan, ki ga podpira Levica in naj bi bil za koalicijo
Bo Jože P. Damijan, ki ga podpira Levica in naj bi bil za koalicijo "bolj všečen", zbral podporo 46-ih poslancev? Foto: BoBo
Igorja Mastena menda podpirajo v SAB-u, NSi-ju in SDS-u. Foto: BoBo
Generalna skupščina ZN-a
Borut Pahor bo o morebitnih kandidatkah in kandidatih seznanil vodje poslanskih skupin v drugi polovici prihodnjega tedna. Foto: Reuters
Banka Slovenije
Kdo bo peti guverner Banke Slovenije? Foto: BoBo
Izteka se drugi razpis za guverneja BS-a

Ekonomista in predavateljska kolega, redna profesorja Igor Masten in Jože P. Damijan, oba z visokimi referencami in priporočili, oba na prigovarjanje politike stopata v tekmo za guvernerski položaj. Strankarsko politiko, ki bo v državnem zboru guvernerja imenovala, pa zanima predvsem stališče kandidatov do razlastitve imetnikov kvalificiranih obveznosti bank ob sanaciji 2013 in ali podpirata, da se sanacija razčisti.

Zanimiva je razlika: za Damijana je sanacija bank pred petimi leti ena najbolj kontroverznih in netransparentnih epizod o prerazdeljevanju premoženja. Za Mastena je bila sanacija korektna, metodološko transparentna in posledica slabih posojil, nakopičenih ob nepravočasnosti ukrepov.

Za koalicijo "bolj všečen" Damijan?
Damijan ima pri teh vprašanjih koaliciji bolj všečne odgovore, poleg tega ga zaradi nazorov, ki so blizu stališčem nekdanjega grškega finančnega ministra Varufakisa, podpira Levica. 51-letni Damijan je sicer strokovnjak za mednarodno trgovino, v javnosti znan po stališčih do nujne prodaje NLB-ja in po nasprotovanju vladnemu predlogu glede drugega tira. Damijana naj bi poleg Levice podpirale še stranke LMŠ, SD in DeSUS. V vladnem SMC-ju so za STA dejali, da Damijan njihove podpore nima.

Mastena, 43-letnega finančnega in monetarnega ekonomista, tudi eksperta Evropskega računskega sodišča za sanacijo finančnih institucij in presojanje bančnih tveganj, menda podpirajo SAB ter NSi in SDS, Masten zagovarja hitro in učinkovito javno preiskavo bančne luknje po islandskem vzoru, pri razlaščenih bančnih obvezničarjih pa govori o mednarodni praksi kompenzacije prizadetih nepoučenih vlagateljev.

Funkcija guvernerja je pomembna tudi, ker gre za edinega zastopnika Slovenije v svetu evropske centralne banke, ki vodi denarno politiko. Trenutno kaže, da bo v Frankfurt najverjetneje hodil Damijan, čeprav ima podpornike v koaliciji tudi Masten, a za izvolitev je potrebnih 46 glasov.

Točno število kandidatov v ponedeljek
Opolnoči se izteče rok, do katerega se lahko v skladu s pozivom predsednika republike Boruta Pahorja kandidatke in kandidati prijavijo za položaj guvernerja Banke Slovenije. V Pahorjevem uradu so potrdili, da je bilo do danes popoldne vloženih "več prijav", točno število vseh kandidatur in imena pa bodo razkrili v ponedeljek. Po neuradnih informacijah, ki so krožile, naj bi se prijavil tudi Damjan Kozamernik iz banke SID, a je slednji to že zanikal.

Pahor bo o morebitnih kandidatkah in kandidatih seznanil vodje poslanskih skupin v drugi polovici prihodnjega tedna, v okviru drugega kroga posvetovanj o izbiri ene od dveh kandidatk za ustavno sodnico. O izbiri kandidata za položaj guvernerja se bo predsednik z vodji poslanskih skupin formalno posvetoval sredi novembra.

Pahor je poziv objavil 12. oktobra, po neuspešnem poskusu, da bi DZ na to mesto imenoval Primoža Dolenca. Predloge morebitnih kandidatov, ki morajo biti obrazloženi in imeti soglasje morebitnega kandidata, pa zbira še danes. DZ je njegov prvi predlog, da bi za guvernerja imenoval viceguvernerja Dolenca, ki začasno vodi Banko Slovenije, zavrnil.

V prvem izbornem krogu so se poleg Dolenca prijavili še viceguverner Marko Bošnjak, predsednik uprave Triglav skladov Benjamin Jošar, nekdanja viceguvernerka Mejra Festić in nekdanji član Evropskega računskega sodišča Milan Martin Cvikl. A nihče ni užival zadostne podpore politike.

Izteka se drugi razpis za guverneja BS-a