Dva shoda, dve sporočili. Foto: BoBo
Dva shoda, dve sporočili. Foto: BoBo
Slovenija zavaruj meje
Shod Slovenija zavaruj meje na Trgu republike. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija zavaruj meje
Transparent s shoda Slovenija zavaruj meje. Foto: MMC RTV SLO

Nekaj deset nas je bilo na meji, to so bili za marsikoga izmed nas najhujši dnevi v življenju, pa tudi najlepši. V nasmehu otroka, ki se razveseli plišastega medvedka, smo spoznali vso dobroto tega sveta.

Puntarji
Festival odprtih meja
Festival odprtih meja za vse v Miklošičevem parku pred zgradbo Zveze svobodnih sindikatov. Foto: MMC RTV SLO

Begunci so kakor voda in ta vedno najde pot.

Raper Zlatko
Festival odprtih meja
Na začetku septembra je v Ljubljani že potekal protirasistični pohod v podporo beguncem. Foto: BoBo
Z (od)govorom nad sovražni govor
Zborovanji za odprte in zaprte meje
Shod za zaprte in shod za odprte meje


Festival odprtih meja za vse
, ki ga organizira civilna družba, se je začel ob 17. uri na Prešernovem trgu, kjer so s transparenti "pozor, meja" udeleženci simbolično zaprli Tromostovje. S simbolično zaporo so želeli udeležencem in mimoidočim ponazoriti občutek begunca, ko se znajde pred zaprto mejo. V antičnega Rimljana oblečeni udeleženec festivala je poskušal demonstrirati, kako relativna, večno spreminjajoča stvar so meje, z izjavo: "Ne vem, kaj se tu gredo, naša rimska meja je namreč na Trojanah."

Ob glasnem bobnanju in spremstvu policije se je povorka približno 500 udeležencev odpravila po Miklošičevi cesti do istoimenskega parka, kjer se je program nadaljeval z govorom skupine Protifašistične fronte, v katerem so poudarili, da se zavzemajo za solidarnost z begunkami in begunci. "Politika zaprtih meja je odgovorna za tisoče mrtvih na evropskih mejah. Kulturne razlike so bogastvo, na neutemeljene strahove, ki jih poganjata nevednost in nestrpnost, se bomo odzvali z interkulturnim dialogom. Slednji ni slep za odnose gospostva, ki so se vzpostavili skozi zgodovino kolonializma in kapitalističnega plenjenja ter se reproducirajo še danes," so izjavili in dodali "odprte meje za vse".

"Imperialistične elite"
Sledila sta tudi kulturni in glasbeni program. Igralec Andrej Rozman je denimo dejal, da "potrebujemo več Jezusov s srcem in manj na križ pribitih", skupina Demolition Group pa je z glasbo zaželela "smrt fašizmu". Za situacijo so po mnenju Antikapitalistične fronte krive "elite imperialističnih sil". Na oder je skočil tudi raper Klemen Klemen, ki je dejal, da sam ne bo preveč govoril, ker bo vse povedala njegova glasba. Udeleženci so med govori večkrat vzklikali: "No, pasaran" in "Say it loud, say it clear, refugees are welcome here!".

Nato je kratka gledališka predstava treh pingvinov sporočala: "Pingvin nikoli ne pusti drugega pingvina stati na dežju." "Slovenci so bili prva žrtev fašizma," pa je spomnil Jani Kovačič, preden je zabrenkal na kitaro. Član skupine Puntarji, ki je samoiniciativno odšla na mejo pomagat beguncem, je dejal: "Nekaj deset nas je bilo na meji, to so bili za marsikoga izmed nas najhujši dnevi v življenju, pa tudi najlepši. V nasmehu otroka, ki se razveseli plišastega medvedka, smo spoznali vso dobroto tega sveta."

Ob koncu programa je spregovoril pesnik Iztok Osojnik, ki je prst uperil v ZDA in njihovo vmešavanje povsod po svetu. "Amerika ne popušča z ustvarjanjem kaosa v arabskih deželah," je dejal. "Reka beguncev na neskončni pešpoti v mrzlem deževnem dnevu spominja na kolono internirancev. Kapitalizem umira, a hkrati z njim umirajo tudi ljudje, hrčki, gozdovi in oceani." Uradni del festivala je sklenil raper Zlatko, ki je skočil na oder in dejal: "Begunci so kakor voda in ta vedno najde pot." Nato so nadaljevali glasbeni program.

V sklopu festivala pa sicer že od srede potekajo predavanja. Festival se bo sklenil v soboto, ko se bo Evropska karavana za odprte meje odpravila proti Hrvaški.

Shod za zavarovanje mej: "Sieg heil!" ni bil zaželen
Ob 18.30 so se na Trgu republike zbrali udeleženci shoda Slovenija zavaruj meje. Organizatorji so udeležence prosili, da se izognejo strankarskim, totalitarnim ali religioznim simbolom, pozivom k škodovanju komur koli in verskemu fanatizmu. In ko je eden izmed udeležencev ob začetku zbiranja množico pozdravil z nacističnim pozdravom "Sieg heil!", so ga nemudoma utišali. "Nacisti tukaj nimajo kaj iskati," so ga nagnali proč.

Ob vzklikanju gesel "Slovenija" in "Mi, Slovenci" so se odpravili pred poslopje vlade, kjer so opozarjali, da "begunci niso isto kot migranti," in sporočali, da želijo zavarovane meje - tudi z vojsko -, da podpora množičnim migracijam pomeni podporo izkoriščanju poceni delovne sile in trgovini z ljudmi, kriminalu ter getoizaciji. Pozivali so tudi, naj država zagotovi hrano za policiste (ki so negodovali zaradi slabe oskrbe), in "ne za teroriste".

Z Gregorčičeve so se odpravili še na Kongresni in Prešernov trg, kjer so s skandirali še, da je treba ustaviti "islamizacijo Evrope", pozivali k zaprtju slovenskih meja in končali s sporočilom"Stop beguncem!".

Oglejte si spote, ki so nastali v okviru projekta Z (od)govorom nad sovražni govor.

Na shodu okoli 300 ljudi
Po poročanju TV Slovenija se je shoda udeležilo okoli 300 ljudi, varovalo pa ga je 20 policistov. Končal se je na Prešernovem trgu, kjer so vzklikali "stop beguncem".
Čeprav sta oba shoda v središču Ljubljane potekala skorajda istočasno, so si udeleženci shodov glede svojih prepričanj precej daleč.

Pobudniki shoda Slovenija zavaruj meje so na Facebookovi strani napisali, da to ni zgolj shod proti množični imigraciji, ampak tudi shod za mir v Siriji in Iraku in zaščito kulturne dediščine, ki je "pod udarom sil, ki so jim naši politiki sami dopustili infiltracijo v naš način življenja". Prepričani so, da je Evropa na težki preizkušnji: "V velikih delih Evrope pa so bela lička manjšina in žrtve sistemskega izživljanja. Naša dolžnost je, da obvarujemo prihodnost naših otrok."

Poudarili so, da se izvaja genocid nad avtohtonim prebivalstvom, in dodali, da ne gre za rasističen shod, saj se le borijo za svoj obstoj.

Festival kot odgovor na "nacifašističen shod"
Drugače menijo v Protirasistični fronti, kjer so shod Slovenija zavaruj meje označili za nacifašističnega in se odločili, da nanj odgovorijo s festivalom. Kot so zapisali v izjavi za javnost, želijo pokazati, "da /je/ shod, ki zahteva politiko zaprtih meja, nesprejemljiv, saj so te politike odgovorne za tisoče mrtvih na mejah EU-ja".

Dodali so, da številni z zaskrbljenostjo spremljajo odziv članic EU-ja na begunsko krizo: "Madžarska je zaprla in militarizirala mejo s Srbijo, Nemčija in Avstrija sta razveljavili schengenski sporazum in znova uvajata nadzor na notranjih mejah EU-ja, odzivi slovenskih oblasti so neprimerni in neodgovorni." Položaj v Sloveniji želijo po mnenju Protifašistične fronte izkoristiti določene politične sile, ki se odkrito spogledujejo z ideologijo nacifašizma: "Takšne sile so za ta petek napovedale shod proti begunkam in beguncem ter za zavarovanje meja."


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih pod novico: Pusićeva poziva k umirjanju napetosti med Hrvaško in Srbijo














Nekaj deset nas je bilo na meji, to so bili za marsikoga izmed nas najhujši dnevi v življenju, pa tudi najlepši. V nasmehu otroka, ki se razveseli plišastega medvedka, smo spoznali vso dobroto tega sveta.

Puntarji

Begunci so kakor voda in ta vedno najde pot.

Raper Zlatko
Z (od)govorom nad sovražni govor
Zborovanji za odprte in zaprte meje
Shod za zaprte in shod za odprte meje