Vlada opaža velik napredek pri pregonu pranja denarja. Foto: MMC RTV SLO
Vlada opaža velik napredek pri pregonu pranja denarja. Foto: MMC RTV SLO

Po podatkih policije so bile v obdobju od 1. januarja 2009 do 31. decembra 2017 podane ovadbe za 643 sumov kaznivih dejanj pranja denarja.

V povezavi z vprašanjema o postopkih pred sodišči ter pravnomočnih obsodbah za kaznivo dejanje pranja denarja v obravnavanem obdobju pa iz letnih poročil o delu Urada RS za preprečevanje pranja denarja in iz skupnih poročil o delu državnih tožilstev izhaja, da je bilo v obdobju od začetka leta 2010 do konca leta 2016 izrečenih 66 pravnomočnih obsodilnih sodb za kaznivo dejanje pranja denarja.

"Glede na to, da so bile pred letom 2010 za kaznivo dejanje pranja denarja izrečene le tri obsodilne sobe, je torej iz navedenih podatkov razviden napredek tako pri odkrivanju obravnavanega kaznivega dejanja ter osumljencev kot tudi pri pregonu in sojenju obdolžencem oziroma obtožencem v zvezi s kaznivim dejanjem pranja denarja," so v odgovoru poslanki Evi Irgl iz SDS-a zapisali na vladi.

Taka pozitivna ocena napredka izhaja tudi iz poročil o vzajemnem ocenjevanju ukrepov proti pranju denarja in financiranju terorizma, ki potekajo v okviru odbora strokovnjakov Sveta Evrope za ocenjevanje ukrepov proti pranju denarja in financiranju terorizma.