Ministrski kandidati in kandidatke morajo prestati zaslišanja pred pristojnimi delovnimi telesi DZ-ja. Foto: BoBo
Ministrski kandidati in kandidatke morajo prestati zaslišanja pred pristojnimi delovnimi telesi DZ-ja. Foto: BoBo
Mesec opozarja, da jih v ZL-ju bolj kot imena zanimajo vsebinske smernice kandidatov in kandidatk. Foto: BoBo
Ljudmila Novak, NSi
Novakova meni, da se je Cerarjeva ekipa sestavljala precej skrivnostno. Foto: BoBo
ZaAB ob napovedi nove vladne ekipe hvali lastno delo. Foto: BoBo
Opozicija opozarja na težave pri sestavljanju vlade
Gašperšič se bo moral že takoj na začetku soočiti z jeznimi župani
Pfeifer naj bi se že poslovil od Cerarjeve ekipe

V Združeni levici se niso izrekli o podpori Cerarjevim kandidatom in kandidatkam. To bodo namreč storili po zaslišanjih pred delovnimi telesi DZ-ja. Kot je pojasnil vodja poslancev ZL-ja Luka Mesec, so tej stranki bolj kot osebni profil kandidatov in kandidatk pomembne njihove vsebinske smernice. "Ključno je, kaj minister počne, ne pa, kdo je minister," je dodal Mesec.

Da šele zdaj predstavljajo ministrsko ekipo, z izjemo kandidata za ministra za finance Dušana Mramorja, pa je znak, da dejansko niso imeli kandidatov in da jih iščejo šele zdaj, je še dodal. V ZL-ju tako menijo, da imajo v Stranki Mira Cerarja hude kadrovske težave.

Ob tem so v stranki do potencialne vladne ekipe skeptični. Ugotavljajo namreč, da gre za ministrsko ekipo, ki bo po vsej verjetnosti v veliki meri nadaljevala politiko vlad Janeza Janše in Alenke Bratušek.

Brez podpore NSi-ja
Tudi v NSi-ju za zdaj težko ocenjujejo, kako se bodo predlagani kandidati in kandidatke izkazali pri vodenju svojih resorjev, saj se je po njihovem mnenju nova ministrska ekipa sestavljala precej skrivnostno.

Ob tem predsednica NSi-ja Ljudmila Novak poudarja, da za učenje ni veliko časa in da so skeptični do kandidatov, ki pa jih bolje poznajo, denimo Julijane Bizjak Mlakar in Milojke Kolar.

Glede Julijane Bizjak Mlakar kot kandidatke za kulturno ministrico v NSi-ju obžalujejo, da Cerar ni upošteval pripomb kulturnikov, ki so njeni kandidaturi nasprotovali, je dejala Novakova. V stranki pa niso zadovoljni tudi z izborom nekdanje predsednice uprave Vzajemne Milojke Kolar. "Ona je že bila na pomembnem položaju, poznamo njeno delovanje in smo prepričani, da zdravstvena reforma ne bo šla v pravo smer, da se bo še utrdil monopol Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in da ne bo konkurenčnosti," je dejala Novakova.

Klemenčič za NSi "zanimivo ime"
Goran Klemenčič kot kandidat za pravosodnega ministra je "zanimivo ime". Od njega v NSi-ju pričakujejo, da bo kot najverjetnejši minister sprejel tiste zakone, s pomočjo katerih bomo lahko v Sloveniji "končno pometli s korupcijo".

NSi vladne ekipe ne bo podprl, a ji je po mnenju Novakove treba dati priložnost, da se izkaže. Se pa v NSi-ju in ZL-ju strinjajo v tem, da so dejanja pomembnejša od obraza. Obrazi morajo biti taki, da za njimi stojijo dobra dejanja in znanje, je dodala Novakova.

ZaAB: Cerar mora nadaljevati proces reform
Zavezništvo Alenke Bratušek medtem opozarja, da mora Cerar nadaljevati proces reform. V ZaAB-u nastajajoči vladni ekipi želijo veliko uspeha. Upajo, da bodo kos visokim pričakovanjem, "saj bo od njihovih odločitev odvisna kakovost življenja v naši državi".

V stranki so spomnili, da od imenovanja ministrov vlade Alenke Bratušek mineva dobro leto in pol, v tem času pa so se razmere v Sloveniji spremenile. "Narejeni so bili prvi in najpomembnejši koraki za preboj države iz krize, ki je zaznamovala tako gospodarsko kot družbeno življenje," so prepričani v ZaAB-u. Danes po njihovem mnenju spet lahko govorimo o gospodarski rasti, padanju števila brezposelnih in stabilnih notranjepolitičnih razmerah.

Janković: Cerar bo imel težko nalogo
Ljubljanski župan Zoran Janković, čigar stranka PS se na volitvah ni prebila v parlament, meni, da bo imel Cerar težko nalogo. "Zdaj moramo zagotoviti predvsem nova delovna mesta, zagotoviti moramo visoko gospodarsko rast, ampak z delovnimi mesti, ne samo z nekim odpuščanjem," je poudaril Janković, ki je prepričan, da potrebujemo predvsem vlaganje v infrastrukturne projekte.

Janković si sicer želi, da bi imela ta vlada več posluha za glavno mesto kot prejšnje vlade.

Za Janšo "obotavljanje" slab znak
Janez Janša, predsednik SDS-a, si želi, da bi bil mandat katere koli vlade uspešen, ob tem pa je dodal: "Bojim pa se, da že to obotavljanje pri sestavljanju vlade in ukvarjanje Mira Cerarja z mojim mandatom ne dajeta ravno dobrih obetov za to, da se bodo resno lotili problemov."

Opozicija opozarja na težave pri sestavljanju vlade
Gašperšič se bo moral že takoj na začetku soočiti z jeznimi župani
Pfeifer naj bi se že poslovil od Cerarjeve ekipe