Marko Crnkovič je avgusta sam sprožil osebni stečaj. Foto: BoBo
Marko Crnkovič je avgusta sam sprožil osebni stečaj. Foto: BoBo
false
Sodišče je stečaj začelo 24. avgusta. Foto: MMC RTV SLO
tarča stečaj
Kdo so zmagovalci osebnih stečajev?
FURS
Po podatkih finančne uprave je v osebnih stečajih samo letos okoli sedem milijona evrov neplačanih davkov. (Foto: BoBo)

Postopek osebnega stečaja je sprožil tudi Marko Crnkovič. Kot je potrdila stečajna upraviteljica Maja Grebenšek, morajo upniki prijaviti terjatve do 24. novembra.

Eden večjih bo finančna uprava, saj po javno objavljenih podatkih Crnkovič državi dolguje od 10 do 30 tisoč evrov. Marko Crnkovič pravi, da zadeve ne bi javno pojasnjeval.

Stečajni postopek enega najbolj znanih slovenskih kolumnistov Marka Crnkoviča, ki trenutno deluje z novim medijskim projektom Fokuspokus, je ljubljansko sodišče začelo 24. avgusta. Po naših neuradnih podatkih je Crnkovič stečaj sprožil sam, česar nam sodišče ni potrdilo. Kolikšni so skupni dolgovi in ali se bo v resnici delilo kakšno premoženje, stečajna upraviteljica še ne ve.

Upraviteljica zbira podatke o premoženju in dolgovih
“Informacij o dolgovih in premoženju, vezanem na poslovanje samostojnega podjetnika, vam še ne morem posredovati, saj je postopek v fazi zbiranja informacij in opravljanja dejavnosti, kot to določa zakonodaja,” pojasnjuje upraviteljica Maja Grebenšek.

Dolguje med 10 in 30 tisoč evrov
Kot je razvidno iz javno objavljenih podatkov, je imel Marko Crnkovič od 16. avgusta 2013 skupaj blokiran transakcijski račun 686 dni. Na finančni upravi, kjer na javno objavljenem seznamu Marka Crnkoviča vodijo kot davčnega dolžnika med deset in trideset tisoč evri, zaradi varovanja davčne tajnosti konkretnega primera ne morejo komentirati. Opozarjajo pa, da so osebni stečaji precej pogosto zlorabljeni.

V osebnih stečajih samo letos sedem milijonov evrov
V letu 2014 je bilo tako v osebnih stečajih prijavljenih sedem milijonov evrov neplačanih davkov. "Vemo pa, da so poplačila v osebnih stečajih zelo zelo nizka," pojasnjuje vodja oddelka za davčno izvršbo na Finančni upravi RS Jože Arzenšek. Osebni stečaji so postali del našega vsakdanjika, pravi Arzenšek, vsi postopki davčne izterjave pa se z začetkom stečaja ustavijo. Z osebnim stečajem se tako tudi skrajšajo roki, v katerih je mogoče poiskati premoženje za plačilo dolgov.

S stečajem se skrajša rok za iskanje premoženja
Finančna uprava ima namreč deset let časa za iskanje premoženja, medtem pa se preizkusno obdobje v osebnem stečaju konča med dvema in petimi leti. Po tem roku je tako dolžnik prost vseh bremen, tudi tistih do države. Prav zato vidi finančna uprava kot eno izmed možnosti tudi podaljšanje preizkusnega roka.

Jure Brankovič, Tarča

Tarča: Stečajni zmagovalci in poraženci

Kdo so poraženci in kdo zmagovalci eksplozije osebnih stečajev, v katerih se je samo septembra znašlo 365 bankrotiranih državljanov, med katerimi je zopet kar nekaj znanih imen nekdanje slovenske elite? Stroški predujmov za osebne stečaje se resno zajedajo v proračune sodišč, hkrati pa polnijo blagajne stečajnih upraviteljev. Kaj imajo od tega upniki, država in obubožani državljani? Bo treba spremeniti zakon? Z Boštjanom Anžinom v oddaji Tarča v četrtek ob 20. uri na TV SLO 1.