Sergej Racman je deloval prek več družb v davčnih oazah, kamor se je iz slovenskih podjetij, povezanih z njim, tudi prelival denar. Foto: BoBo
Sergej Racman je deloval prek več družb v davčnih oazah, kamor se je iz slovenskih podjetij, povezanih z njim, tudi prelival denar. Foto: BoBo

Po navedbah Dela panamski dokumenti Racmana povezujejo z dvema podjetjema. Bil je prvi direktor družbe East European Trade Company Limited, ki je bila ustanovljena leta 1998 na Bahamih, iz registra pa izbrisana konec leta 2000. Še vedno pa je lastnik družbe South Europe Capital, ki je imela v njegovih kinematografskih in drugih poslih pomembno vlogo.

Ustanovljena je bila leta 2003 na Britanskih Deviških otokih, njen direktor in lastnik pa je bil Rainer Martin Bunczkowski, ki ga z Racmanom povezuje še eno podjetje. Oba sta bila direktorja v zdaj že likvidirani nemški družbi Studio propaganda.

Bunczkowski je bil v South Europe Capital lastniško udeležen do konca februarja 2014, ko je direktor in lastnik družbe postal Racman. Ta je prek te družbe lastnik slovenske družbe Zabavna znanost, ki jo vodi Peter Kolar in ki je vpisana kot lastnica mrtvih naložb, Ljubljanskih kinematografov, Koloseja Celje in Kinematografov Maribor ter srbske Strike 300, ki je lastnica Koloseja S v Beogradu.

South Europe Capital je Zabavno znanost prevzel tik prek iztekom leta 2008 od podjetja Onisac, ki ga je vodil Racman. V registru sta bila kot lastnika Onisaca v tem času vpisana Kolosej in družba Oklev, katere lastnica je bila prek podjetja Adriatic invest ciprska družba Sidbury Enterprises Limited. Njen direktor je bil prav tako Racman.

South Europe Capital je slabo leto prek dveh slovenskih družb obvladoval 13 odstotkov Koloseja, družbo Kolosej - zabavni centri in skoraj polovico Koloseja Maribor. Nato so bili deleži preseljeni na družbe, s katerimi je Racman prevzel Kolosej.

V letih 2009 in 2010 je z družbo South Europe Capital posloval tudi KD Group, kjer je bil Racman član upravnega odbora. South Europe Capital je z zastavo vrednostnih papirjev zavaroval kratkoročno posojilo KD Group, ki ga je ta verjetno odobril Zabavni znanosti.

Več družb v davčnih oazah
Racman je deloval prek več družb v davčnih oazah, kamor se je iz slovenskih podjetij, povezanih z njim, tudi prelival denar. Na ciprski X6D - skupaj z Racmanovim Auctorjem je od KD Holdinga kupil Kolosej, a je nato iz njega izstopil - in Sidbury Enterprises se je v letih 2012 in 2013 steklo dobrih pet milijonov evrov, kažejo evidence urada za preprečevanja pranja denarja. Nakazila so se izvajala po izstopu South Europe Capitala oz. njegovih Ljubljanskih kinematografov iz lastništva Koloseja.

Družba South Europe Capital je tudi vlagateljica v bosanske investicijske sklade. Racmanova družba je deseta največja lastnica investicijskega sklada Mi-group z 1,73-odstotnim deležem. South Europe Capital pa je bila v preteklosti med največjimi delničarji še v dveh drugih privatizacijskih investicijskih skladih.

V dokumentih tudi jeseniški poslovnež
Delo je sicer v sredo razkrilo, da se je v panamske dokumente ujel tudi mlad podjetnik z Jesenic Matjaž Noč, sicer aktiven član stranke SDS na lokalni ravni. V 100-odstotni lasti ima družinsko podjetje Protrg, ki se ukvarja s predelavo kovinskega materiala, trgovino in transportom. Novembra 2014 je začel postopek za odprtje podjetja v davčni oazi (na Angvili), in sicer Hourglass Marketing Ltd., da bi vanj vlagal poslovne dobičke in osebne prihranke.