Policija bo zlasti pozorna na prehitre voznike. Foto: Policija
Policija bo zlasti pozorna na prehitre voznike. Foto: Policija


V okviru omenjene akcije bodo med drugim na območju celotne Policijske uprave (PU) Maribor izvajali obsežnejši poostren nadzor prometa, zlasti pa bodo pozorni na preveliko hitrost, in sicer med 7. in 14. uro. Poleg hitrosti bodo preverjali tudi psihofizično stanje voznikov in uporabo varnostnih pasov na vseh sedežih v vozilu.

Letos so na območju PU-ja Maribor obravnavali 1.896 prometnih nesreč ali štiri odstotke manj kot lani. V prometnih nesrečah je letos umrlo že 12 ljudi, kar je enako kot lani, za 18 odstotkov več je bilo hudo telesno poškodovanih (letos 60, lani 51), lahko poškodovanih pa za sedem odstotkov manj (letos 914, lani 985).

V povezavi s težavo preveliko hitrostjo izstopa tudi alkohol, saj so prehitri vozniki pogosto pijani. Takšnih povzročiteljev prometnih je bilo letos 17,3 odstotka vseh. Najbolj pa prehitra vožnja izstopa v naseljih, kjer vozniki dovoljene hitrosti pogosteje prekoračujejo. Prehitra vožnja je sicer težava tudi na avtocestah in regionalnih cestah.

Previdno s telefoni za volanom
Ob tem pa nekaj let stari podatki, ki jih je agencija za varnost prometa pridobila v raziskavi v okviru preventivne akcije Bodi trenutno nedosegljiv, če želiš ostati živ! kažejo, da se uporaba mobilnega telefona med vožnjo lahko primerja z vožnjo pod vplivom 0,8 promila alkohola.

Kršitev, ki jih policisti pri voznikih zaznajo zaradi uporabe mobilnega telefona, je zato po podatkih agencije iz leta v leto več. Še leta 2007 je bilo tovrstnih kršitev 7.641, tri leta kasneje že 17.080, leta 2013 pa kar 19.305.

Za agencijo so našteti podatki zelo zaskrbljujoči, saj govorjenje ali branje in pisanje sporočil zavzame voznikovo pozornost, reakcijski čas pa se podaljša za 50 odstotkov. Čas, ko voznik ne gleda na cesto, se s pisanjem sporočil podaljša za štirikrat, kažejo raziskave. V ameriški raziskavi iz leta 2013 so izračunali, da vozniki med pisanjem sporočila namreč na cesto ne gledajo tudi do 23 sekund, med tipanjem številke pa skoraj osem sekund.

Tudi prostoročno telefoniranje ni nenevarno, saj pri nekaterih funkcijah zahteva določeno stopnjo pozornosti, kar pomeni, da je voznik manj pozoren na dogajanje na cesti.