BoBo/Ladislav Troha bo skušal zbrati dovolj podpisov za kandidaturo. Foto:
BoBo/Ladislav Troha bo skušal zbrati dovolj podpisov za kandidaturo. Foto:

"Zdaj gre zares! Ali bo zmagala Slovenija ali pa bodo dokončno zmagali oligokracija, sistemska korupcija, organiziran kriminal in sebičnost posameznikov ter skupin," je zapisano pod videoposnetkom na Youtubu.

V zadnjih letih, po odhodu iz Slovenske vojske, se je Troha že preizkušal v politiki. Leta 2008 je na parlamentarnih volitvah nastopil na listi Stranke slovenskega naroda, trenutno je tudi predsednik Gibanja Osveščeni prebivalci Slovenije (Gibanja OPS). Kot je zapisano na spletni strani gibanja, "smo končno dobili priložnost izbrati za predsednika naše domovine neodvisnega človeka, ki ima v prvi vrsti odlično razvito srčno kulturo in vse druge lastnosti, ki jih mora imeti predsednik za izboljšanje stanja duha v državi ...".

Troha je pred leti protestiral zaradi nepravilnosti v vojski, v javnosti pa je znan tudi kot "pojoči major" in zaradi očitkov, da je lažno prijavil svojo ugrabitev, kar pa ni bilo nikoli dokazano.

Že veliko napovedanih kandidatur
Kandidaturo so do zdaj napovedali še zdajšnji predsednik republike Danilo Türk, evropski poslanec iz vrst SDS-a Milan Zver, ki ga podpira tudi NSi, nekdanji predsednik vlade in stranke SD Borut Pahor ter neodvisna kandidata Marko Kožar in Monika Malešič. Zbiranje podpisov za kandidaturo za predsednika sta napovedala tudi kmetovalec Miro Žitko in brezdomka Fani Eršte.