Po mnenju poslancev stranke SDS je sprejeti zakon o davku na nepremičnine v več členih zakon ustavno sporen. Foto: BoBo
Po mnenju poslancev stranke SDS je sprejeti zakon o davku na nepremičnine v več členih zakon ustavno sporen. Foto: BoBo

Prepričani so namreč, da davek "ni v ničemer v korist Slovenije", poleg tega pa je po njihovem prepričanju tudi krivičen, nepošten in bo obremenjeval predvsem tiste, ki so že zdaj na socialnem robu in bodo ta "bistveno povišani" davek težko plačevali.

Dodali so, da se bosta na premoženje teh davkoplačevalcev, če bremena ne bodo zmogli, "usedli" še država ali občina, kar naj bi pripeljalo do nove nacionalizacije in prerazporeditve nepremičninskega bogastva v Sloveniji.

"Podlaga za obdavčitev je neka imaginarna vrednost"
Zakon o davku na nepremičnine je po mnenju SDS-a "popolnoma nepravičen" tudi zato, ker zanemarja dejstvo, da morajo biti davki takšni, da je obdavčitev sorazmerna z ekonomsko močjo davčnega zavezanca.

"Podlaga za obdavčitev ni tržna vrednost, temveč neka imaginarna, modelsko določena vrednost, za katero je bilo že velikokrat pokazano, da ne ustreza dejanskemu stanju," opozarjajo v največji opozicijski stranki.

Dejstvo, da bodo občine lahko dvigovale ali znižale davek, pa naj bi po prepričanju SDS-a onemogočilo stabilno in predvidljivo davčno okolje.

Najprej obstruirali, nato glasovali proti
Poslanci SDS so v petek glasovali proti zakonu, potem ko so na maratonski proračunski seji sredi novembra prvo glasovanje obstruirali. Drugič je za zakon tako glasovalo 49 poslancev, proti pa jih je bilo 30.

Ponovno odločanje je z odložilnim vetom zahteval državni svet, ki je med drugim menil, da je zakon slab in škodljiv za lokalne skupnosti, v več točkah pa tudi ustavno sporen.

Tudi državljani so pod peticijo proti davku prispevali že več kot 75.000 podpisov.