Asad je bil ranjen v eksploziji avtomobila bombe. Foto: EPA
Asad je bil ranjen v eksploziji avtomobila bombe. Foto: EPA
Sirija
Uporniki, ki se borijo proti režimu Bašarja Al Asada, naj bi orožje dobivali tudi s pomočjo Cie. Foto: EPA

Asad je bil ranjen v eksploziji avtomobila bombe v mestu Al Majadin v pokrajini Deir Al Zor na vzhodu Sirije. Poročila o njegovem stanju se razlikujejo, a je tiskovni predstavnik svobodne sirske vojske povedal, da je Asad v eksploziji izgubil nogo, vendar poškodbe niso smrtno nevarne. Kljub temu so ga odpeljali v Turčijo na zdravljenje.

Tudi človekoljubna skupina Syrian Observatory for Human Rights, ki ima sedež v Veliki Britaniji, je potrdila, da je bil Asad ranjen v nogo in da je njegovo stanje stabilno.

Cia pomagala oboroževati sirske upornike
Ameriški časnik New York Times je medtem poročal, da je ameriška obveščevalna agencija Cia v zadnjih mesecih pomagala arabskim državam in Turčiji pri vojaški pomoči za sirske upornike. Sklicuje se na pogovore z neimenovanimi predstavniki, s poveljniki sirskih upornikov in na podatke o letalskem prometu, kjer navaja, da so našteli več kot 160 poletov jordanskih, savdskih in katarskih vojaških transportnih letal, ki so pristala na letališču Esenboga blizu Anakare ali na drugih turških in jordanskih letališčih.

New York Times piše, da se je vojaška pomoč v zadnjih mesecih bistveno povečala, ameriški obveščevalci so pomagali arabskim vladam pri nakupu orožja, vključno z večjim nakupom na Hrvaškem. Pomagali so tudi določiti, kateri vojaški poveljniki in skupine upornikov naj bi dobili orožje.

Predstavnik stockholmskega inštituta za mirovne raziskave Sipri Hugh Griffiths je za časopis dejal, da so tako pripeljali približno 3.500 ton vojaške opreme. "Obseg in frekvenca poletov nakazujeta, da je šlo za dobro načrtovano in koordinirano vojaško logistično operacijo," je še dodal.

Režimske sile naj bi znova uporabile kemično orožje
Predstavniki sirske opozicije so zjutraj sporočili tudi, da naj bi režimske sile znova uporabile kemično orožje. Povedali so, da naj bi vojska, ki podpira Al Asadov režim, s kemičnim orožjem obstreljevala oporišče opozicijskih borcev na obrobju Damaska. V napadu naj bi umrla dva človeka, najmanj 23 pa je ranjenih. Aktivisti zatrjujejo, da je bilo v napadu uporabljeno orožje, ki vsebuje fosfor.