"Dokler ne obvladamo javnega dolga, smo zadolženi do vratu in vsako leto plačujemo milijardo evrov za obresti, trepetamo iz leta v leto, ali bomo dobili denar na mednarodnih trgih ali ne, smo pač nesamostojna in nesuverena država," pravi Virant. Foto: BoBo

Predsednik DL-ja Gregor Virant je prepričan, da imamo preveč državnega lastništva v podjetjih. Za konkurenčnost Slovenije je po njegovih besedah ključna tudi politična stabilnost. Potencialni tuji vlagatelji po mnenju prvaka DL-ja opazujejo Slovenijo in čakajo, kaj se bo zgodilo: "Ali bo vlada obstala, ali bo koalicija preživela proračun in tudi, ali bo največja vladna stranka ostala stabilna".

Ekonomska svoboda tudi pomeni, da bi morala država gospodarstvo čim manj obremenjevati z davki, zato so v DL-ju zadovoljni, da so proračun sestavili brez kriznega davka. Strinjajo se tudi s tem, da s proračunom ne posegajo v prihodke socialno najšibkejših.

Tudi minimalna plača se Virantu zdi pridobitev socialne države. Meni, da je prav, da jo zakon določa. V stranki pa izpostavljajo, da bi lahko bila v določenih primerih, ko se podjetja znajdejo v hudi krizi in so pred odpuščanji, primerna rešitev, da bi bila v dogovoru med vodstvom podjetja in zaposlenimi začasno dovoljena odstopanja od minimalne plače - a le v dogovoru.

Izpostavil je še, da je za konkurenčnost Slovenije pomembna tudi pravna država, zlasti boj proti gospodarskemu kriminalu in korupciji. V teh dneh tako pripravljajo usmeritve za delo policije za prihodnje leto, kar ostaja prednostna naloga.

"Logika političnega kadrovanja se mora končati"
Virant je sicer znova izpostavil, da Gašpar Gašpar Mišič ni primeren za predsednika uprave Luke Koper, saj bi morali nadzorniki za tako pomembna podjetja poiskati vrhunske direktorje. "Logika takega kadrovanja se mora končati, DL pri tem ne bo več sodeloval," je dejal, a tega, kaj bo stranka storila, če Gašpar Mišič ne bo zamenjan, ni želel konkretno povedati. "Probleme rešujemo sproti, ne na zalogo," je dodal.

Preudarno zmanjševanje občin
Na tiskovni konferenci je spomnil tudi, da je DL na zadnji seji podprl projekt združevanja občin. Projekta se bo, napoveduje, kot minister lotil preudarno. Zavedajo se namreč, da ima projekt izjemno javno podporo, a tudi močne nasprotnike, čeprav so v manjšini. Cilj pa je po njegovih besedah jasen, to je manjše število občin.