Največ tujcev v Slovenijo pride iz BiH-a, a jo v največjem deležu tudi zapustijo in gredo običajno nazaj v BiH. Foto: EPA
Največ tujcev v Slovenijo pride iz BiH-a, a jo v največjem deležu tudi zapustijo in gredo običajno nazaj v BiH. Foto: EPA

Državljanom Bosne in Hercegovine po pogostosti priseljevanja sledijo državljani Kosova (12 odstotkov), Srbije (10 odstotkov) in Hrvaške (sedem odstotkov), je navedeno v sporočilu po seji vlade, v katerem je odgovorila na poslansko vprašanje Andreja Čuša v zvezi s strukturo priseljenih in izseljenih ljudi.

Tudi med odseljenimi tujimi državljani jih je bilo največ iz Bosne in Hercegovine (25 odstotkov), sledili so Srbi (13 odstotkov), Hrvati (12 odstotkov) in Bolgari (osem odstotkov). Državljani BiH-a so se v največ primerih odselili nazaj v Bosno in Hercegovino (20 odstotkov), sledile pa so Hrvaška (12 odstotkov), Srbija (11 odstotkov) in Nemčija (10 odstotkov).

Med Slovenci, ki so se lani odselili iz države, jih je največ (26 odstotkov) odšlo v Avstrijo, preostali pa v Nemčijo (21 odstotkov), Švico in Hrvaško.

Tuji priseljenci so bili stari povprečno 31 let. Odseljeni tujci so bili povprečno stari nekaj manj kot 38 let, odseljeni Slovenci pa malo čez 33 let.